HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕργατικό Κέντρο Λευκάδας: όλοι την Κυριακή 8 Μάη, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργία

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας: όλοι την Κυριακή 8 Μάη, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

1886 – 2016
130 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ,
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Όλες και όλοι, την Κυριακή 8 Μάη, στην Πρωτοµαγιάτικη Απεργία
και στην Απεργιακή Συγκέντρωση 10.30 πµ στον Άη Μηνά

Συνάδελφοι, εργαζόµενοι και άνεργοι, ελευθεροεπαγγελµατίες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι, µετανάστες και πρόσφυγες, 130 χρόνια συµπληρώνονται φέτος από την αιµατοβαµµένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά µε την εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε µια εποχή που η δουλειά «µέτραγε» 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν µείωση του εργάσιµου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για µόρφωση, πολιτισµό, κοινωνική συµµετοχή» ήταν το σύνθηµα του αγώνα τους. Τότε, τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό βάφτισαν τους εργάτες «τρελούς» και αποκαλούσαν τον αγώνα τους «η τρέλα του 8ωρου». Γι’ αυτή την «τρέλα» οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, έδωσαν ακόµα και τη ζωή τους, γράφοντας µε το αίµα τους µια από τις πιο λαµπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόµενα χρόνια µέχρι να κατακτηθεί και να νοµοθετηθεί το 8ωρο.

Σήµερα, 130 χρόνια µετά, µε την επιστηµονική και την τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή να έχουν
δηµιουργήσει τέτοιες δυνατότητες, όσο ποτέ άλλοτε, να ζει ο άνθρωπος µια ευτυχισµένη ζωή, να ικανοποιούνται οι ανάγκες του, στη χώρα µας υπάρχουν πάνω από 1,5 εκ. άνεργοι, ενώ στην ΕΕ πάνω από 18 εκ. άνθρωποι που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια!

Για τα κέρδη ξηλώνονται όλες οι κατακτήσεις στα εργατικά δικαιώµατα και επανέρχεται η «βασιλεία» του νόµου της ζούγκλας στην εργασία! Παρουσιάζεται ως «σύγχρονο», ό,τι πιο παλιό και αντιδραστικό, όπως οι περισσότερες ώρες δουλειάς, οι χαµηλότερες αµοιβές, η στέρηση βασικών δικαιωµάτων σε υγεία και παιδεία.

Όλα αυτά για να θωρακίζονται η κερδοφορία και τα συµφέροντα των µεγάλων µονοπωλιακών οµίλων! Τα στοιχεία µιλούν από µόνα τους: 62 άνθρωποι κατέχουν το 50% του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη!

Αυτό είναι το σύστηµα της µισθωτής σκλαβιάς – ενάντια στο οποίο έχουν δοθεί ηρωικοί αγώνες από την εργατική τάξη όλων των χωρών – που τώρα, για να αντιµετωπίσει την κρίση του, ορµάει ξανά και µε τον πιο βάρβαρο τρόπο απέναντι στους εργάτες και τα λαϊκά στρώµατα, θέλει την πιο άγρια εκµετάλλευση των λαών, αναζητάει περισσότερη ανθρώπινη σάρκα για να τραφεί, προκαλεί νέες σφαγές, πολέµους για να ξαναµοιράσει τη λεία.

Μόνιµα θύµατα του αδηφάγου αυτού συστήµατος είναι οι λαοί που υποφέρουν, στο δρόµο της µετανάστευσης και της προσφυγιάς. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες βρίσκονται όµηροι στα νύχια των ιµπεριαλιστών. Όσοι γλιτώνουν από το θάνατο, βιώνουν την καταστολή, την άγρια εκµετάλλευση των αφεντικών, το ρατσιστικό και φασιστικό µίσος.

Στη χώρα µας, σήµερα, η εργατική τάξη βρίσκεται αντιµέτωπη µε την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου, που εξαπολύει ωµή επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, όπως είναι οι ΣΣΕ, ο σταθερός χρόνος εργασίας, το ίδιο το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώµατα και τσακίζει ό,τι έχει αποµείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Το βαρύ πλήγµα που φέρνουν στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο! Έρχεται να εγκατασταθεί πάνω σε όλα τα προηγούµενα αντεργατικά και αντιλαϊκά µέτρα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής εργοδοσίας για περισσότερα κέρδη, για µεγαλύτερη εκµετάλλευση της εργατικής τάξης.

Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόµενοι,  που σήµερα υποφέρουν από τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και τους µισθούς πείνας,  από την εναλλαγή ανεργίας – «απασχόλησης», καταδικάζονται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για τη ζωή και το µέλλον τους.

Και από πάνω έρχεται νέα άγρια φορολογία για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, την ίδια στιγµή που φοροαπαλλάσσονται µε διάφορες τροπολογίες βιοµήχανοι, εφοπλιστές, µεγαλοεπιχειρηµατίες.

Αυτή η αντεργατική – αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος! Παζαρεύουν νέα µέτρα. Η κυβέρνηση µαζί µε τα κόµµατα που ψήφισαν το 3ο µνηµόνιο έχουν συµφωνήσει για απελευθέρωση των απολύσεων, νέα µείωση µισθών και µεροκάµατων, περιορισµό της συνδικαλιστικής δράσης, πλειστηριασµούς για τα σπίτια του λαού.

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τιµή στην εργατική πρωτοµαγιά και τους νεκρούς της τάξης µας  δεν
µπορεί να αποτελέσει καµιά τυπική επετειακή εκδήλωση.

Δίνουµε την απάντηση που αρµόζει, όπως εµείς ξέρουµε, στην άθλια ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει σε πολυήµερη αργία τους εργαζόµενους και στην ουσία να ακυρώσει την πρωτοµαγιάτικη απεργία, µε την απόφασή της για µεταφορά της Πρωτοµαγιάς στις 3 Μάη.

Τιµούµε την Εργατική Πρωτοµαγιά, τους χιλιάδες επώνυµους και ανώνυµους που πάλεψαν σκληρά µε τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσµο για τις µεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, οργανώνοντας εδώ και τώρα την πάλη των εργαζόµενων µε µοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών µας!

Συνεχίζουµε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήµατός µας, βαδίζουµε τον ίδιο δρόµο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 ως τη Θεσσαλονίκη του 1936 και την Καισαριανή του 1944, µέχρι τις µέρες µας! Το δρόµο της πάλης και των κατακτήσεων από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά µε δικαιώµατα, την κοινωνική ασφάλιση, µέχρι την παιδεία, την υγεία, τις συνδικαλιστικές και δηµοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιµπεριαλιστικούς πολέµους και επεµβάσεις.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το φλογερό αυτό σύνθηµα, που γεννήθηκε µέσα από εργατικές εξεγέρσεις και µεγάλες µάχες, εξακολουθεί να µας εµπνέει και να φωτίζει το δρόµο µας.

Δυναµώνουµε την οργάνωσή µας, την ταξική ενότητά µας!
Δυναµώνουµε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό µας όπλο!

Παλεύουµε για δουλειά για όλους µε πλήρη δικαιώµατα στη βάση των σύγχρονων αναγκών µας!

Οργανώνουµε τη 48ωρη απεργία – κλιµακώνουµε τον αγώνα µας απέναντι στο νέο νοµοσχέδιο. Να µην περάσει το νέο έγκληµα! Δε θα παραδώσουµε την ασφάλιση στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν! Δεν παραιτούµαστε από τα δικαιώµατά µας, τη ζωή µας, τον κόπο, τον ιδρώτα και το αίµα µας!

Απαιτούµε: Καµία συµµετοχή, καµία εµπλοκή στις ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιµάζονται. Απειθαρχία στις συνθήκες της ΕΕ, στο Δουβλίνο και τη Σένγκεν, που µετατρέπουν τη χώρα µας σε «αποθήκη ψυχών». Άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυµούν. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δηµιουργηθούν ανθρώπινοι ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας.

Νοµιµοποίηση των µεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα µας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσµούς.
Καµία αναµονή, καµία ανοχή στα παζάρια των µονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους! Δεν περιµένουµε σωτήρες! Τίποτα δε µας χαρίστηκε από καµιά κυβέρνηση, από κανέναν εργοδότη. Όλες τις κατακτήσεις µας τις αποσπάσαµε µε σκληρούς ταξικούς αγώνες και σύγκρουση! Μόνο αυτός ο δρόµος υπάρχει για τους εργαζόµενους! Αυτό είναι και το µήνυµα της πρωτοµαγιάς, που όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν θα τους επιτρέψουµε να το αλλοιώσουν.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, µε την κοινωνική – λαϊκή συµµαχία µας, προχωράµε µπροστά για το µέλλον που µας ανήκει, για τη µεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσµένων από τα δεσµά της εκµετάλλευσης!

Ζήτω η Εργατική Πρωτοµαγιά!
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μάης 2016

Προηγουμενο αρθρο
Εμβολιασμοί και στειρώσεις στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση ΠΑΣΕΒΕ για την 1η Μάη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.