HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣκουπίδια, πολλά σκουπίδια και στο Φτερνό

Σκουπίδια, πολλά σκουπίδια και στο Φτερνό

Χαμογελάσαμε καλοπροαίρετα, όταν λάβαμε τη φωτογραφία που μας έστειλε ο φίλος γράφοντας μας: «ασυμμάζευτα σκουπίδια στο Φτερνό».

Έχουμε δει και χειρότερα βουνά σκουπιδιών! Πνιγμένο στα σκουπίδια ήταν το νησί μας και το περσινό καλοκαίρι. Το ίδιο γίνεται και φέτος. Το άσχημο στην υπόθεση των σκουπιδιών, είναι πως η ίδια κατάσταση τείνει να επικρατήσει και τον χειμώνα, που είμαστε τρεις ψύλλοι.

Ας αναφέρουμε για μια ακόμα φορά τα αυτονόητα. Το θέμα των σκουπιδιών αφορά το ίδιο, εμάς τους πολίτες που τα παράγουμε, και τον Δήμο, που έχει αναλάβει την αποκομιδή και τη διαχείριση τους. Ακόμα και αν είχε τη δυνατότητα ο Δήμος, να παρέχει από έναν υπάλληλο καθαριότητας έξω από κάθε οικοδομή, το πρόβλημα θα παρέμενε, αν οι πολίτες δεν συνέβαλαν στη λύση του. Αυτό δείχνει η πρακτική χωρών και πόλεων που τέτοια ζητήματα, τα έχουν λύσει από χρόνια.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο πρόβλημα των σκουπιδιών. Συνεχής ενημέρωση, μεγάλη προσπάθεια συνετισμού και πρόστιμα σε όσους δεν πειθαρχούν. Έτσι έκαναν όσοι θέλησαν να δώσουν λύσεις στις πόλεις  και στα νησιά τους.

Τι κάνουμε στο μικρό νησί μας; Θα σας αναφέρω μια χαρακτηριστική περίπτωση που είναι γνωστή, σε όσους παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει ένα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας που έχει αναλάβει την προβολή και υπεράσπιση ολόκληρου έργου της δημοτικής Αρχής- χωρίς καμία επιτυχία κατά την άποψή μας. Κάθε τόσο λοιπόν βομβαρδίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάδους απορριμμάτων άδειους και απέξω τοποθετημένα κάθε λογής σκουπίδια.

Αυτό που πρωταρχικά θα έπρεπε να κάνει ο δημοτικός σύμβουλος -λόγω της θέσης του- αντί να τραβήξει φωτογραφίες για μοστάρισμα, άμεσα να ειδοποιεί την αρμόδια υπηρεσία να την αποκομιδή τους. Αφού γίνει αυτό και αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τη λύση του προβλήματος, θα έπρεπε, να συμβάλει, ώστε σε κάποιους εκ πεποιθήσεως αδιάφορους και αναίσθητους δημότες, να επιβληθούν πρόστιμα για συνετισμό. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Αντί γι’ αυτό, η εικόνα που δίνεται και το μήνυμα που περνάει μέσα από τέτοιες πρακτικές, οδηγεί σε άλλες ατραπούς. Τι μας λέει δηλαδή. Κοιτάξατε, είσαστε όλοι βρωμιάρηδες… δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα… αυτό μας αξίζει… άρα μην διαμαρτύρεστε και μην απαιτείτε τίποτα καλύτερο.

Επειδή  δεν είμαστε όλοι βρωμιάρηδες, επειδή θέλουμε το καλύτερο για την πόλη και το νησί μας, καλό είναι οι δημοτικοί μας άρχοντες να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το θέμα σκουπίδια και καθαριότητα του νησιού, με άλλη αντίληψη. «Καλύτερα να ξέρεις, παρά να δύνασαι*» έλεγαν οι παλιότεροι.

Το πρόβλημα όπως είπαμε δεν έχει μαγικές λύσεις. Κάποτε  όμως πρέπει να αρχίσει στα σοβαρά η αντιμετώπιση του. Η έλλειψη προσωπικού στο Δήμο, είναι μια παλιά δικαιολογία, για όσους δεν θέλουν και δεν ξέρουν, να κάνουν κάτι άλλο. Οι δημότες και παραδειγματίζονται και εκπαιδεύονται. Σίγουρα δεν αποτελούν λύσεις οι φωτογραφίες και οι διαπιστώσεις από αυτούς, που πρέπει, να κάνουν έργα και δράσεις.

* δύναμαι = μπορώ, έχω τη δύναμη

Προηγουμενο αρθρο
Ο δρόμος προς τους Εγκρεμνούς περνάει μέσα από τα … παλιά μονοπάτια!!
Επομενο αρθρο
Ο εφιάλτης που λεγόταν κατασκήνωση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.