HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΧρώματα και αρώματα – Οι πανσέδες στον Άγιο Πέτρο

Χρώματα και αρώματα – Οι πανσέδες στον Άγιο Πέτρο

Μάης! Ο μήνας των λουλουδιών! Μήνας που η φύση στολίζεται τα γιορτινά της, που απλόχερα σκορπίζει σε όλους μας τις χάρες της, την αφάνταστη ομορφιά της και τα μεθυστικά της αρώματα.

Με την ευκαιρία του μεγάλου πανηγυριού της φύσης γυρίζουμε, αρκετά χρόνια πίσω, για να θυμηθούμε μια ωραία περίοδο οικονομικά επικερδή, που ζούσαν πολλοί κάτοικοι των χωριών της Ν. Λευκάδας.

Η ιστορία αρχίζει από πολύ παλιά.

Το 1966 οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Πέτρου, καλλιεργούν, δοκιμαστικά, στον κήπο του μπαρμπα- Ανδρέα Αντριέλου, στο κέντρο του χωριού, τα πρώτα φυτά πανσέ. Η καθημερινή φροντίδα και το ενδιαφέρον των μαθητών για την προκοπή των λουλουδιών τους καθώς και το άριστο κλίμα της περιοχής έφεραν καταπληκτικά αποτελέσματα.

Eiger_Feld

Ο Ελβετός επιχειρηματίας ROGGLI ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα ζητάει και βρίσκει δυο αγρότες από το χωριό τους οποίους εκπαιδεύει στα φυτώριά του στην Ελβετία για τη συνέχιση του έργου.

Έτσι τον επόμενο χρόνο ο κάμπος του Αγίου Πέτρου στολίζεται από χιλιάδες φυτά πανσέ με διάφορους χρωματισμούς στα πέταλά τους και διάφορες ονομασίες (Kader, Hohenfoer, Berna, Alpenluehn, Eiger (δεκατρείς ποικιλίες συνολικά) αλλά πάντα με το ίδιο μεθυστικό απαλό άρωμα.

Höhenfeuer_Feld

Οι καλλιεργητές είναι τον πρώτο καιρό λίγοι αλλά όλο και πληθαίνουν και σε κάποιους χρόνους έφτασαν στους ογδόντα με εκατό. Όλοι αυτοί δεν ήταν μόνον Αγιοπετρίτες αλλά και Κονταριώτες και Συβριώτες, οι οποίοι με ζήλο εργάζονταν και εξασφάλιζαν ένα πρόσθετο, ικανοποιητικό, γεωργικό εισόδημα αντάξιο της εννεάμηνης κουραστικής τους εργασίας.

Οι σπόροι μετά την ωρίμανση και συλλογή (Απρίλιο έως τέλη Αυγούστου) στέλνονταν στην εταιρεία η οποία είχε την έδρα της στο Ηilterfigen της Ελβετίας για καθαρισμό, απολύμανση και τυποποίηση και η αξία του προϊόντος έφτανε μέσω της ΕΤΕ σε εύλογο διάστημα και πληρώνονταν οι δικαιούχοι καλλιεργητές.

pansedesΗ προσπάθεια αυτή αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλα είδη καλλωπιστικών φυτών (Belliς rot, Bellis Wais και του φυτού Kolrabi, είναι τα γνωστά γογγύλια, στα χωριά Νικολή και Μανάσι.

Η επικερδής για τους αγρότες της περιοχής αυτή εργασία κράτησε, περίπου, τρεις δεκαετίες. Δυστυχώς για τον τόπο μας η ευρωπαϊκή κρίση έφερα και στα χωριά μας τα κακά της αποτελέσματα. Η καλλιέργεια σταμάτησε και εργαζόμενοι αγρότες έχασαν σοβαρό μέρος του αγροτικού τους εισοδήματος.

Τώρα στον κάμπο δεν ανθίζουν οι πανσέδες. Τα χρώματα και το άρωμα τους λείπουν. Οι περιπατητές δε χαίρονται πλέον το πανέμορφο τοπίο που δημιουργούσαν οι πανέμορφοι πανσέδες, ούτε αντικρίζουν τους καλλιεργητές με τα πλατύγυρα καπέλα τους σκυμμένους πάνω από τα φυτά να μαζεύουν με προσοχή και επιμέλεια τις ώριμες κάψες με τους μικροσκοπικούς γυαλιστερούς καφετένιους σπόρους.

Όλα έχουν τελειώσει. Μόνον η ανάμνησή τους και αρκετές φωτογραφίες μένουν ακόμα για να θυμίζουν το πέρασμά τους.

Θ.Μελάς
Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Προηγουμενο αρθρο
Κωνσταντίνος Καβάφης: Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις
Επομενο αρθρο
Ευχαριστήριο ΦΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.