HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥLEFKΑΔΑ: ηλεκτρονική μουσική με δυνατό μήνυμα

LEFKΑΔΑ: ηλεκτρονική μουσική με δυνατό μήνυμα

Η Σελήνη Μεσσήνη περιγράφει πώς ο τόπος καταγωγής της αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουργία ενός ντουέτου ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής

Η Λευκάδα, ως γνωστόν, πήρε το όνομά της από το ακρωτήριο Λευκάτας, έναν απόκρημνο βράχο στα νότια του νησιού που οι Αρχαίοι ονόμαζαν ‘Λευκάς Πέτρα’. Αυτός ο κυριολεκτικά ακρογωνιαίος λίθος του νησιού αντανακλά το μοτίβο που κυριαρχεί σε ολόκληρη σχεδόν την δυτική πλευρά της Λευκάδας: μία διαδοχή από γκρεμούς που κοιτάζουν από ψηλά τη θάλασσα, το λευκό τους πέτρωμα να ενώνεται με τα βότσαλα, δίνοντας στη θάλασσα μία χαρακτηριστική, ανοιχτόχρωμη γαλάζια όψη. Τώρα, το όνομα Λευκάδα παίρνει και μία άλλη διάσταση, βαφτίζοντας ένα σχήμα ηλεκτρονικής μουσικής από τη Μελβούρνη, το ντουέτο της Σελήνης Μεσσήνη και του Tim Cox.

“Η παραλία Κάθισμα είναι το πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο, αυτό το χρώμα με κάνει ευτυχισμένη”, λέει η Σελήνη Μεσσήνη, η οποία κατάγεται από την Λευκάδα και έχει περάσει εκεί πολλά καλοκαίρια με την θεία και την γιαγιά της. “Μου άρεσε πάντα να πηγαίνω εκεί και να μιλάω την γλώσσα. Παλιότερα μιλούσα πολύ καλά ελληνικά και στενοχωριέμαι που έχω χάσει λίγο αυτήν την ικανότητα”, λέει, τονίζοντς ότι δεν ήταν δική της ιδέα να ονομαστεί η καινούρια της μουσική προσπάθεια με το όνομα του τόπου καταγωγής της.

Αυτή ήταν ιδέα του Tim Cox, ο οποίος είναι σύντροφός της στην ζωή, εκτός από την μουσική. “Όταν έχεις μία σχέση με κάποιον, δεν είναι καλό να του επιβάλλεις την κουλτούρα σου, αλλά ο Tim ενδιαφέρεται πολύ για τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την μυθολογία και μου έχει ζητήσει να του μάθω ελληνικά” λέει.

Όσο για το όνομα, η ίδια στην αρχή ήταν απρόθυμη, της φαινόταν άκομψο να βγει και να βροντοφωνάξει την ελληνική της καταγωγή στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά στο τέλος υποχώρησε. “Μου αρέσει πολύ η λέξη, ο ήχος της και το πώς φαίνεται γραμμένη” λέει. Δεν είναι ασυνήθιστο στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής να χρησιμοποιούνται λέξεις αποσυνδεδεμένες από την σημασία τους, για αισθητικούς λόγους και είναι εύκολο να δει κανείς την δυναμική της λέξης, ειδικά με την γραφή που χρησιμοποιεί το ντουέτο στο λογότυπο του σχήματος: LEFKΑΔΑ. Πώς όμως αυτό αντανακλάται στην μουσική του ντουέτου;

“Οι εικόνες οδηγούν μερικές από τις συνθέσεις μας, τους δίνουν χρώμα” εξηγεί η Σελήνη Μεσσήνη, περιγράφοντας τον ήχο των LEFKΑΔΑ ως “εναλλακτική ηλεκτρονική χορευτική μουσική”, όπου κυριαρχεί η πολυρυθμία. Είναι μουσική με σαφείς ευρωπαϊκές επιρροές, αλλά και αναφορές στο r’n’b που θα ταίριαζε απόλυτα σε ένα κλαμπ στο Λονδίνο – ή σε ένα από τα μεγάλα beach bar που έχουν στηθεί στο Κάθισμα της Λευκάδας τα τελευταία χρόνια.

Αυτός ο ήχος απέχει πολύ από την μέχρι στιγμής μουσική πορεία της Σελήνης Μεσσήνη, το τζαζ τρίο ISM. Για την ακρίβεια, η πιανίστα, που έχει σπουδάσει τζαζ και κλασική μουσική, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την ποπ μουσική στο παρελθόν. “Ασχολούμαι με την ηλεκτρονική μουσική τα τελευταία δύο χρόνια” εξηγεί. “Όταν ήμουν μικρή δεν ενδιαφερόμουν καθόλου για την ποπ, δεν άκουγα εμπορικούς σταθμούς και ενδιαφερόμουν μόνο για την τζαζ και την κλασική μουσική. Στο σχολείο έλεγα ψέμματα στους φίλους μου όταν μιλάγανε για ποπ καλλιτέχνες, έκανα ότι ξέρω ονόματα και τραγούδια, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχα ιδέα” γελάει.

Αυτό άλλαξε όταν άρχισε τις σπουδές της στο Κολλέγιο Τεχνών της Βικτώριας. “Εκεί ήρθα σε επαφή με πολλή σύγχρονη μουσική, αυτά που άκουγαν οι φίλοι μου, προτείναμε ο ένας στον άλλο να ακούσει πράγματα, σε ένα πολύ δημιουργικό περιβάλλον”.

Αλλά η πραγματική της επιρροή ήταν ο Tim Cox. Το ζευγάρι μοιράζεται τα καθήκοντα στην δημιουργία της μουσικής. Η Σελήνη γράφει στίχους, μουσική, ερμηνεύει στα πλήκτρα και τραγουδάει, ενώ ο σύντροφός της – καταξιωμένος ντράμερ ο ίδιος – αναλαμβάνει την παραγωγή, μετασχηματίζοντας τις συνθέσεις σε ηλεκτρονικά τραγούδια και δημιουργώντας τον ήχο του σχήματος.

Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα της Σελήνης στο τραγούδι. “Πάντοτε με ενδιέφερε, αλλά η μητέρα μου δεν μού επέτρεπε να κάνω μαθήματα τραγουδιού όταν ήμουν μικρή γιατί ήδη μάθαινα πολλά όργανα” λέει και θυμάται γελώντας την κ. Μεσσήνη να λέει: “Δεν μπορείς να είσαι και στην ορχήστρα και στην τζαζ μπάντα και στην χορωδία!”

Αλλά η πιο σημαντική πρωτιά που αυτό το μουσικό εγχείρημα επιφυλλάσσει για την Σελήνη είναι η στιχουργική. “Είναι πολύ δύσκολο να γράφεις στίχους”, λέει και τονίζει ότι το μέλημά της είναι τα τραγούδια της να μην είναι οι συνήθεις αοριστολογίες για τον έρωτα που κυριαρχούν στην ποπ και την χορευτική μουσική, αλλά να περιγράφουν προσωπικές της εμπειρίες. Εξ ου και το πρώτο κομμάτι του ντουέτου που μόλις κυκλοφόρησε, με τίτλο ‘Deadlines’, μιλά για την εμπειρία της Σελήνης μετην χρόνια κόπωση.

Στην σελίδα των LEFKΑΔΑ στο Facebook, το τραγούδι περιγράφεται ως “μία ηχητική αναπαράσταση της εξαντλητικής επίπτωσης που έχει το χρόνιο στρες στον οργανισμό. H παλλόμενη κίνηση του τραγουδιού συμβολίζει την αέναη πίεση της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία μπορεί, αν δεν την διαχειριστεί κανείς, να οδηγήσει σε ψυχική κατάρρευση”. Με άλλα λόγια, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με συνηθισμένη χορευτική μουσική. “Ξέρω ότι φαίνεται τρελό να θέτει κανείς ζητήματα ψυχικής υγείας με αυτόν τον τρόπο, αλλά είναι σημαντικό για μένα να μιλάω για αληθινά πράγματα”, λέει και εξηγεί ότι ακριβώς μέσω της αντιπαραβολής της χορευτικής μουσικής με το σοβαρό ζήτημα, ελπίζει να κάνει τους ακροατές να απολαύσουν μεν τον ήχο και να χορέψουν, αλλά να προσέξουν και τους στίχους. “Το θέμα είναι να βρεις έναν προσβάσιμο τρόπο να φέρεις στο προσκήνιο ορισμένα θέματα”, εξηγεί.

“Είναι περίπου όπως το κάνουν οι κωμικοί που κάνουν τον κόσμο να γελάει, κερδίζουν την προσοχή του και μετά τους χαστουκίζουν στο πρόσωπο με ένα μήνυμα”.
*Το ‘Deadlines’ είναι διαθέσιμο στις μουσικές πλατφόρμες Spotify, Apple Music, iTunes και Soundcloud. Για περισσότερες πληροφορίες και μελλοντικές κυκλοφορίες επισκεφθείτε την σελίδα των LEFKΑΔΑ στο Facebook https://www.facebook.com/lefkadamusic

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Για τα τροχόσπιτα στους Μύλους και τη Γύρα
Επομενο αρθρο
Νίκη Λευκάδας: Εντός έδρας με Παναθλητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.