HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΆγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Λιβάδι της Καρυάς

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Λιβάδι της Καρυάς

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς ιδρύθηκε το 1605 μ.Χ. Τότε εγκαταστάθηκε εκεί ο ιερομόναχος π. Ιερεμίας Αραβανής από την Καρυά με άλλους μοναχούς. Μέχρι το 1805 το μοναστήρι συνεχώς αναπτύσσεται. Γίνεται ο πνευματικός φάρος της περιοχής, με μεγάλη πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά.

1000

Μετά την απελευθέρωση και την ένωση της Λευκάδας με την υπόλοιπη Ελλάδα αρχίζει σταδιακά η παρακμή του. Το 1965 πραγματοποιείται η τελευταία Θεία Λειτουργία. Έκτοτε η μονή εγκαταλείφθηκε, συλήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η προσπάθεια αναστήλωσης του μοναστηριού. Έκτοτε κάθε χρόνο γιορτάζει και λειτουργεί στις 24 Ιουνίου.

Σήμερα στο μοναστήρι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις λιγοστές πια, αλλά εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο καθώς και τα πέτρινα κελιά που πλαισιώνουν τον εξωτερικό χώρο της μονής.

Πηγή: karyalefkadas.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Νέρι Καστίγιο στο Μεγανήσι
Επομενο αρθρο
Στου «Αμερικάνου» στην Κουζούντελη Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.