HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΆρωμα … Γαλλίας στη Γκράς!

Άρωμα … Γαλλίας στη Γκράς!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Ενα από τα ομορφότερα ταξίδια της άνοιξης ήταν στην πόλη Grasse της Γαλλίας, τη μικρή μεσαιωνική πρωτεύουσα των αρωμάτων. Ενα από τα ομορφότερα ταξίδια της άνοιξης ήταν στην πόλη Grasse της Γαλλίας, τη μικρή μεσαιωνική πρωτεύουσα των αρωμάτων.

Επισκεφθήκαμε την Γκράς με μιά φίλη μας, κάναμε βόλτα στα αποστακτήρια της Fragonard, θαυμάσαμε τα αρώματα, τις μυρωδιές, τα αποστάγματα. Κι αγοράσαμε αρώματα διαφορετικά από εκείνα του εμπορίου, αρώματα που ακόμη θωπεύουν την όσφρησή μας εδώ στον Καναδά.

Η Ωραία της Νυχτας, Βelle de nuit, ήταν το όνομα του πιό γλυκού αρώματος που ανακάλυψα και πήρα μαζί μου ως παρακαταθήκη αναμνήσεων.

Η φίλη μου προχτες επισκέφθηκε πάλι τη Γκράς κι είχε την ευκαιρία να ξαναβουτήξει στις μυρωδιές, τα χρώματα και τα αρώματα. Κι εγώ βρισκόμουν νοερά μαζί της κάθε στιγμή. Γιατί οι στιγμές συνδέονται με μυρωδιές, αρώματα και χρώματα. Δεν συμφωνείτε;

Επίσκεψη στ’αποστακτήρια της Γκρας.
Η Fragonard, η Galimard και η Molinard διοργανώνουν επισκέψεις στα σύγχρονων μεθόδων εργαστήρια τους, αλλά και στο μουσείο που αναφέρεται στις παλιές τεχνικές.

Από την αρχαιότητα, οι ευωδιές των αρωμάτων μάγευαν τον κόσμο, ιδίως στη Μεσόγειο. Μέχρι και τον 18ο αιώνα προτιμάται η χρήση του αρώματος από αυτή του σαπουνιού!

11

Εκτός από την Κολωνία στη Γερμανία, που είναι διάσημη για την ανακάλυψη της κολώνιας, η Γκρας που βρίσκεται στην Κυανή Ακτή και κυριαρχεί πάνω στο κόλπο των Καννών, ανέπτυξε την τεχνική για την εξαγωγή “καθαρού” αρώματος, με απόσταξη με υδρατμό ή με οινόπνευμα ως έκδοχο. Η πόλη αυτή ευνοείται από το κλίμα της και κάθε εποχή έχει μεγάλες συγκομιδές αρωματικών λουλουδιών: τριαντάφυλλα, λεβάντες, γιασεμιά, κλπ.

Σήμερα, η διαδικασία παραγωγής έχει εξελιχθεί και εκατομμύρια λουλούδια απαραίτητα γι’αυτήν, εισάγονται κυρίως από τις καλύτερες “μύτες” -τους επαγγελματίες που συνθέτουν τα αρώματα- και οι οποίοι έχουν πάντα ως σημεία αναφοράς την Γκρας και το Παρίσι. Εργάζονται κάνοντας προσμίξεις αρωματικών ουσιών, χρησιμοποιώντας μια σειρά δοκιμαστικών σωλήνων, γεμάτους με πολύτιμα υγρά, τοποθετημένους σ’ένα ειδικό έπιπλο-εργαλείο που ονομάζεται “οργκ-α-παρφέν”(orgue à parfums).

Μεταξύ των δύο “πρωτευουσών”, μαθαίνουμε πως τ’αρώματα κατατάσσονται σε 7 οικογένειες. Επίσης ότι- εκτός από τα πέταλα των λουλουδιών- χρησιμοποιούνται κι άλλα φυτικά υλικά : φρούτα όπως το πορτοκάλι και η βανίλια, ρητίνες όπως η σμύρνα και το λιβάνι, ακόμα και βρύα και βότανα όπως η λουίζα και το βετιβέρ, μπαχαρικά όπως η κανέλα, φλοιός ξύλου. Ανακαλύπτουμε ότι χρησιμοποιούνται επίσης ζωϊκά λίπη και εκκρίσεις όπως το musκ και το κερί της μέλισσας!…

1012


Fragonard

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1782 και πήρε τ’ονομά της από έναν ζωγράφο, για να τον τιμήσει. Σήμερα προσφέρει επίσκεψη στο εργαστήριο στη Γκρας αλλά και σε δύο “χώρους μουσεία ” στο Παρίσι: στην οδό Scribe (κοντά στην Όπερα Γκαρνιέ) και στη λεωφόρο Capucines.

Molinard Molinard
Αρωματοποιός της Προβηγκίας από το 1849, ο Molinard διοργανώνει επισκέψεις στα παρασκήνια των εργαστηρίων του στη Γκρας, και προτείνει συνταγές “διασκέδασης” για γκρουπ: δημιουργία αρώματος, παιχνίδια οσμής με το”odorama”, κλπ. Επίσης στήνει μια γέφυρα ανάμεσα στις οσμές και στις γεύσεις με το Ατελιέ Γκουρμάν ( Atelier Gourmand), με θέμα τον καφέ, το τσάϊ και τη σοκολάτα.

Galimard
Μην συγχέετε αυτή την επιχείρηση της Γκρας, με το γνωστό παρισινό εκδοτικό οίκο, άλλωστε λείπει ένα “L” απ’την επωνυμία. Επίσκεψη και στο εργαστήριο και στο κατάστημα …

Προηγουμενο αρθρο
Ο Περιφερειάρχης σε on line ομιλία, για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της ΠΙΝ
Επομενο αρθρο
Πως δημιουργήθηκαν οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.