HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΆσχημη εξέλιξη στο θέμα της άμμου

Άσχημη εξέλιξη στο θέμα της άμμου

Έχουμε πολλές φορές σ’ αυτή την ιστοσελίδα αναφερθεί στα τραγικά λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές αμέλειες, που χαρακτηρίζουν το έργο της διάνοιξης του διαύλου, στο μέρος που έχει να κάνει με το κύριο υλικό του έργου, δηλαδή την άμμο.

Όπως όλα δείχνουν και ενώ το έργο βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του, το θέμα της άμμου πάει από το κακό στο χειρότερο. Είναι γνωστό, ότι οι ποσότητες άμμου που έχουν εναποτεθεί στο ΤΑΟΛ και στη Γυράπετρα απαιτούν επιπλέον μεγάλο κόστος, για να μεταφερθούν στις διαβρωμένες ακτές, με πρώτη αυτή του Αη Γιάννη.

Όλοι είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην υπολειπόμενη άμμο. Υπολογίζεται στα 50.000 κ.μ.. Από υπεύθυνα χείλη είχαμε διαβεβαιώσεις ότι γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε αυτή η ποσότητα να μεταφερθεί κατευθείαν στις ακτές από την εταιρία, χωρίς επί πλέον κόστος. Ήταν θέμα ακτομηχανικών μελετών, αν καλά θυμόμαστε. Η εταιρία από τη μεριά της καθυστέρησε πέραν του δέοντος τη νέα εξόρυξη ώστε να δώσει χρόνο για να ετοιμαστούν οι μελέτες του Δήμου.

Οι ημερομηνίες στενεύουν, το έργο κοντεύει να τελειώσει, οι εγκρίσεις δεν δόθηκαν. Το έργο εξαιτίας των καθυστερήσεων κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση. Η εταιρία εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια, αλλά το κράτος (αριστερό αυτή τη φορά) Δήμος και Περιφέρεια έκανε … εκλογές!

Έτσι λοιπόν η εταιρία πρόσφατα άρχισε εκ νέου εξόρυξη άμμου. Δημιούργησε σωρούς στην αμμόγλωσσα και ελλείψει των αδειοδοτήσεων για τη μεταφορά στον Αη Γιάννη, ακολούθησε τη γνωστή σε όλους μας, παλιά και δοκιμασμένη συνταγή! Μεταφέρει την άμμο που αλλού, στη Γυράπετρα!

Μετά από αυτή την εξέλιξη οι σωροί στη συγκεκριμένη περιοχή μεγαλώνουν και οι ελπίδες για μεταφορά της άμμου στις ακτές σχεδόν εξανεμίζονται.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς με τον οποίο μιλήσαμε, δεν ήταν, όπως μας δήλωσε, ευχαριστημένος από αυτή την εξέλιξη. Ο κίνδυνος να σταματήσει η χρηματοδότηση του έργου, ήταν ορατός, μας είπε. Έτσι η γνωστή λύση της Γυράπετρας, ήταν η μόνη ενδεδειγμένη στην παρούσα φάση. Η εξόρυξη της νέας άμμου θα διαρκέσει τουλάχιστον 2 μήνες. Αν στο μεταξύ δοθούν οι εγκρίσεις, υπάρχει ελπίδα ένα μέρος της άμμου να μπορέσει, να μεταφερθεί στις ακτές. Αλλιώς τρέχα γύρευε…

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο Δήμαρχος διαβεβαίωνε το Δημοτικό συμβούλιο πως με τις ακτομηχανικές μελέτες που συντάχθηκαν δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη μεταφορά της άμμου στον Αη Γιάννη. Μετά από ένα χρόνο βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Γνωρίζω αμέσως τα επιχειρήματα που θα ακουστούν από τη μεριά του Δήμου. Φταίνε οι προηγούμενοι που καθυστέρησαν να εκδώσουν την πολυθρύλητη ΚΥΑ!! Είναι γνωστή η τακτική, γνωστή και παλιά όσο το ελληνικό κράτος. Πολυνομία, κατακερματισμός υπηρεσιών, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, ώστε κανένας να μην βρίσκει άκρη, κανένας να μην φταίει, κανένας να μην τιμωρείται.

Συμπέρασμα -εν βρασμώ ψυχής- για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα: Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα -ανεξαρτήτως κομμάτων- είναι το ίδιο σε νοοτροπία, πρακτικές και πολιτικές. Η νομή της εξουσίας είναι το μόνο του μέλημα. Παρά την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία το βαθύ Ελληνικό κράτος παραμένει. Κανένας δεν έχει διάθεση να το αλλάξει. Αυτός που θα θελήσει πραγματικά να το αλλάξει, θα μισηθεί φοβερά από την παρούσα γενιά, αλλά θα σώσει ίσως τις επόμενες.

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: Ξημέρωμα στη Γύρα
Επομενο αρθρο
Πανλευκλαδιος - Δόξα Ωρωπού το Σάββατο 3/10

4 Σχόλια

  1. κοκκος
    2 Οκτωβρίου 2015 at 15:32 — Απάντηση

    Η αμμος παλιουρα εχεις καταλαβει τι σημασια οικονομικη εχει για τη λευκαδα?
    Και οχι δεν φτανει που απλα μας την εδωσαν για να βγουν καποιοι σαν εσενα και να ευγνωμονουν οτι μας εκαναν και χαρη. Και οχι οι δημοτες δεν θελουμε να πληρωσει ο δημος για μεταφορα οταν ο εργολαβος πληρωνεται για μεχρι 20 χλμ. Και οχι δεν μπορουμε να περιμενουμε 5 χρονια και με τι λεφτα να γινουν μπαστουνια.
    Και οχι δεν υπαρχει πλεον αμμογλωσσα αν εχεις παρει χαμπαρι.
    Και οχι το εργο μπορει παλι να γινει πηγαινοντας ο εργολαβος την αμμο στον αι γιαννη ή στη νικιανα. Τι διαφορα εχουν απο το καστρο ή τη γυραπετρα?
    Αλλωστε τα 3 μπαστουνια που προβλεπει το εργο για να συγκρατουν την ερχομενη αμμο απο δυτικα φτιαχνονται. Αυτα γιατι βιαστηκαν να γινουν και δεν εγιναν στον αι γιαννη αντ αυτου.
    Το “μη βιαζεσαι” μας εφερε εδω

  2. Άγγελος Σταγιάνος
    2 Οκτωβρίου 2015 at 12:35 — Απάντηση

    Να “ευχαριστήσουμε” και να μας “φτάνει”, που μας άφησαν τον άμμο μας!!!! Και κυρίως Βιολέττα μου “ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ”… !!!!
    Αλλά…Καλά μας κάνουν…!!!!

  3. Γιάννης
    2 Οκτωβρίου 2015 at 11:28 — Απάντηση

    Μήπως είστε εργολάβος και περιμένετε την εργολαβία μεταφοράς της άμμου για να κονομήσετε από τον πλούσιο Δήμο; Ακόμα και οι υπεύθυνοι δεν είναι ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη. Είστε ο μόνος ευχαριστημένος!

  4. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
    2 Οκτωβρίου 2015 at 09:42 — Απάντηση

    ΜΑ ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ (…) ΘΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΠΙΑ. ΜΙΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΓΛΩΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ Σ…ΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ; Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ; ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΑΜΜΟΣ. ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΩΣΑΝΕ ΕΚΒΙΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΟΠΟ Σ Ν ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ … ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΡΘΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ Η ΑΜΜΟΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΓΛΩΣΑ. ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΕΣΑΙ;ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΡΘΕΙ Η ΑΜΜΟΣ… ΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΜΗ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ.. ΤΟΣΑ ΒΓΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ. ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.