HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈγινε προσάμμωση στον Αη Γιάννη ή η άμμος σκορπίστηκε εδώ κι εκεί;

Έγινε προσάμμωση στον Αη Γιάννη ή η άμμος σκορπίστηκε εδώ κι εκεί;

Όταν ξεκίνησε η προσάμμωση του Αι Γιάννη, οι αιρετοί μας έτρεξαν να φωτογραφηθούν με φόντο την άμμο. Είχα την άποψη από τότε, πως ένα έργο όπως αυτό της διαχείρισης της άμμου, που καταταλαιπώρησε το νησί και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για φωτογραφίες. Είναι για προβληματισμό, περισυλλογή και παραδειγματισμό.

Η σύμβαση για το έργο διάνοιξης του διαύλου υπογράφτηκε το φθινόπωρο του 2013. Τα έργα ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση μέσα στο 2014, όχι από ευθύνη της εταιρείας, αλλά επειδή δεν είχε προβλεφθεί τι θα γινόταν με το βασικότερο υλικό του έργου, την άμμο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μπήκε στη μέση και το θέμα της ύπαρξης Νόμου που προέβλεπε ότι η άμμος, ως περιουσία του κράτους, μπορούσε να εκποιηθεί.

Η πρώτη άμμος που εξορύχτηκε εναποτέθηκε στο ΤΑΟΛ. Εν τω μεταξύ στις εκλογές του 2014 αναδείχτηκαν νέες αυτοδιοικητικές ηγεσίες στο νησί και από τον Γενάρη του 2015 και νέα κυβέρνηση. Ο δήμαρχος κ. Δρακονταειδής δήλωνε στις 5 Νοεμβρίου 2014: «Για το θέμα της άμμου σε χρόνο ρεκόρ τρέξαμε όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει σε ενάμισι χρόνο»!

Χρειάστηκαν 20 μήνες για να μεταφερθεί η πρώτη άμμος στον Αι Γιάννη! Γι’ αυτή την καθυστέρηση όπως ακούστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχουν ευθύνες για τον χειρισμό του θέματος από τη μεριά του Δήμου.  Αν είχαν γίνει οι σωστοί χειρισμοί, η τελευταία ποσότητα που μεταφέρθηκε στους Μύλους (50 χιλ. κυβικά) τους τελευταίους μήνες του 2015, θα μπορούσε να πάει κατευθείαν στις ακτές από την εταιρεία και χωρίς κόστος.

Αλλά ας δούμε τι έγινε με την ποσότητα που μεταφέρθηκε στον Αι Γιάννη, μετά από τόσες περιπέτειες, που έπρεπε να μας κάνουν όλους πιο προσεκτικούς.

Μεταφέρθηκαν 10 χιλιάδες κυβικά άμμου. Όσο δηλαδή προέβλεπε η μελέτη (287/6/10/2014). Αυτό σημαίνει ότι η προσάμμωση της περιοχής ολοκληρώθηκε.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 28/6 τέθηκε υπό μορφή ερώτησης το εξής: γιατί ενώ η μελέτη προέβλεπε η προσάμμωση να γίνει σε μια περιοχή 190 μ. και να καταλάβει μέσο πλάτος 35μ., μέσο ύψος 1,5μ, έγινε σε 400μ. και με το μισό πλάτος; Ποιος ήταν ο επιβλέπων μηχανικός; Γατί ψηφίζουμε μελέτες αφού δεν εφαρμόζονται;  Δες τη μελέτη[εδώ].

Η ερώτηση βεβαίως έμεινε αναπάντητη. Εκ πρώτης όψεως ο μη ειδικός δεν καταλαβαίνει και πολλά. Αν όμως διαβάσει προσεκτικά τη μελέτη, πάρει μολύβι και χαρτί, τότε εύκολα καταλαβαίνει πως κάτι δεν έγινε σωστά.

Η περιοχή που παρουσίαζε τη μεγαλύτερη διάβρωση και έπρεπε να προσαμμωθεί, ήταν συγκεκριμένη. Δεν αναφέρεται μόνο στη μελέτη, αλλά και ο κάθε απλός περιπατητής της περιοχής έβλεπε τη φθορά του οδοστρώματος. Είχαν αποκαλυφθεί οι ογκώδεις πέτρες και βράχοι που συγκρατούσαν το δρόμο.

Αυτό είναι ένα απλό σχεδιάγραμμα για το σημείο και το βάθος που έπρεπε να εναποτεθούν τα 10χιλ. κυβικά της άμμου, με βάση τη μελέτη.

Για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση η μελέτη προέβλεπε: «Στην περιοχή αυτή παρουσιαζόταν υποχώρηση ακτογραμμής κατά 32 μέτρα και γι’ αυτό επιλέχθηκε ως μέσο πλάτος της ζώνης προσάμμωσης τα 35 μέτρα. Το οδόστρωμα βρίσκεται 2,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας οπότε και υπολογίστηκε σαν μέσο ύψος της προσάμμωσης το 1,5 μέτρο (αφού κυμαινόταν από 2,5 στο δρόμο μέχρι μηδέν στη θάλασσα). Μήκος ζώνης προσάμμωσης 190 μέτρα. Οπότε συνολικός όγκος 35 Χ 1,5 Χ 190 = 9975 κυβικά μέτρα.»

Τι όμως έγινε στην πραγματικότητα. Η ίδια ποσότητα της άμμου σκορπίστηκε σε υπερδιπλάσια έκταση. Μέτρησα με το κοντέρ του αυτοκινήτου την απόσταση είναι 500 μ. και σε βάθος λιγότερο από το μισό, 13μ.

Κάπως έτσι απλώθηκε η άμμος.
Κάπως έτσι απλώθηκε η άμμος.

Με βάση την κοινή λογική και τα απλά μαθηματικά, με το άπλωμα της άμμου που έγινε, δεν αντιμετωπίστηκε η διάβρωση. Μάλλον η άμμος σκορπίστηκε εδώ κι εκεί, ώστε προσωρινά και οπτικά να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος, αλλά στην ουσία έγινε μια τρύπα στο νερό.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι της περασμένης εβδομάδας μετά το «σκόρπισμα» της άμμου και μετά το μπουρίνι. Η πάσχουσα περιοχή αρχίζει να φαίνεται και για γυμνού οφθαλμού, πως δεν θωρακίστηκε, όπως η μελέτη προέβλεπε.

αη γιαννης 2

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ανακύκλωση στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Η παραδοσιακή βραδιά της Νέας Χορωδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.