HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΈνα ιστορικό κτίριο της Κεντρικής Πλατείας της Λευκάδας ξαναζωντανεύει

Ένα ιστορικό κτίριο της Κεντρικής Πλατείας της Λευκάδας ξαναζωντανεύει

Είναι από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της κεντρικής πλατείας και έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία. Για πολλά χρόνια το κτίριο παρέμεινε κλειστό. Μέχρι που έξι νέοι επαγγελματίες από αγάπη και μεράκι για τα παλιά κτίρια αποφάσισαν να μετακομίσουν τα γραφεία τους εκεί.

Πρόκειται για τους: Ασπασία Γρηγόρη (δικηγόρο), Βασιλική Ασπρογέρακα (αρχιτέκτονα), Στέλλα Λογοθέτη (δικηγόρο) και τους πολιτικούς μηχανικούς Κώστα Γληγόρη, Αλέξανδρο και Γιώργο Τυρολόγο.

Σήμερα το βράδυ και οι δυο όροφοι του κτιρίου φρεσκοβαμμένοι και ανακαινισμένοι άνοιξαν τις πόρτες τους και δέχτηκαν τους φίλους των ενοίκων. Μια χαρούμενη βραδιά για τους ίδιους αλλά και για την πόλη, αφού είναι αυτοί που θα δώσουν ζωή και νέο ξεκίνημα σε ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία.

Λίγα λόγια για την ιστορία του κτιρίου:

Το 1904 σε αυτή τη θέση οικοδομήθηκε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο που όμοιο του δεν υπήρχε στην πόλη. Στέγασε τη Λέσχη «Ομόνοια».


Στις λέσχες και ιδίως στην «Ομόνοια» γίνονταν επίσημοι και λαμπροί χοροί, στους οποίους οι οικονομικά ισχυροί της πόλης διασκέδαζαν κάνοντας παράλληλα επίδειξη του πλούτου τους -σε φορέματα και κοσμήματα- και των χορευτικών τους επιδόσεων στους ευρωπαϊκούς χορούς.

Το 1919-1920 το κτίριο πουλήθηκε από τους κληρονόμους Θερμού στον γιατρό Περικλή Σημέτα. Κάηκε ολοσχερώς το 1942 κατά την ιταλική κατοχή, καθώς και το βιβλιοπωλείο Τσιριμπαση που στεγαζόταν στο ισόγειο, όπως και το αρχοντικό του Βαλαωρίτη καθώς και το επόμενο κτίριο της Πλατείας στα αριστερά, η οικία Ψωμά.
Στο χώρο που καταλάμβανε η Λέσχη Ομόνοια χτίστηκε στη συνέχεια το οικοδόμημα που στέγασε τη Νομαρχία μέχρι το 2010.

Σήμερα ξεκινά μια νέα περίοδος για το παραδοσιακό κτίριο της πλατείας. Οι ένοικοι του, διαλεχτοί πολίτες και επαγγελματίες της πόλης θα το γεμίζουν ζωντάνια και δημιουργία. Τους ευχόμαστε υγεία και προκοπή.

Προηγουμενο αρθρο
Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος
Επομενο αρθρο
Ο Θάνος Μικρούτσικος στη Λευκάδας το 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.