HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈνα παράδοξο, ευχάριστο φαινόμενο αποτελεί η (σχεδόν) ανύπαρκτη διασπορά του κορωνοϊού στη Λευκάδα

Ένα παράδοξο, ευχάριστο φαινόμενο αποτελεί η (σχεδόν) ανύπαρκτη διασπορά του κορωνοϊού στη Λευκάδα

Μια ενδιαφέρουσα και άκρως ορθολογική τοποθέτηση για την σχεδόν ανύπαρκτη διασπορά του κορωνοϊού στη Λευκάδα, ανάρτησε ο δικηγόρος και φίλος Πέτρος Χόρτης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Ένα παράδοξο ευχάριστο φαινόμενο αποτελεί η (σχεδόν) ανύπαρκτη διασπορά του ιού στη Λευκάδα από την αρχή της Πανδημίας έως και σήμερα όπως έδειξε και η παντελής απουσία ιικού φορτίου στην πρόσφατη νέα μέτρηση στα τοπικά λύματα. Παρά το ότι το καλοκαίρι η Λευκάδα αποτελούσε κύριο τουριστικό προορισμό με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και παρά το ότι υπάρχει οδική σύνδεση με επιβαρυμένες γειτονικές περιοχές. Δεν είμαι ειδικός για να εξηγήσω το (μέχρις στιγμής) φαινόμενο αυτό.

Πιστεύω ότι η πορεία της Λευκάδας αποδεικνύει τα εξής:

1) Το καλοκαίρι δεν ευνοεί τον ιό. Το κλίμα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

2) Ο τουρισμός δεν είναι η αιτία της διασποράς που παρατηρείται σήμερα σε άλλα μέρη. Αν η αιτία ήταν ο τουρισμός η Λευκάδα θα έπρεπε να είναι 1η σε διασπορά και όχι τελευταία.

3) Πολύ σημαντικός τελικά είναι ο ρόλος της Εκκλησίας. Η υπεύθυνη στάση της τοπικής Ιεράς Μητροπόλεως (συγχαρητήρια) συνέβαλλε αποφασιστικά. Δείτε τι συνέβη σε άλλες περιοχές με Ιεράρχες (και κληρικούς) ακραίους που είτε καλούσαν το ποίμνιο σε ανυπακοή, είτε προχωρούσαν σε δηλώσεις έως και πύρινους λόγους μη συμμόρφωσης στα  υγειονομικά μέτρα από την αρχή της πανδημίας. 

4) Δεν υπήρξαν στη Λευκάδα φαινόμενα μαζικού συγχρωτισμού (αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εκκλησιαστικές εορταστικές συναθροίσεις, νυχτερινή διασκέδαση).

5) Ο κόσμος σε αρκετά μεγάλο ποσοστό (σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) τηρεί τα υγειονομικά μέτρα. Οι αρνητές που καλούν σε ανυπακοή δεν είναι η πλειοψηφία ή ντρέπονται το υπόλοιπο κοινό γνωστών και φίλων και συμμορφώνονται και πάντως δεν έχουν επηρεάσει πολύ τον κόσμο (αν και υπάρχει βέβαια και η κατηγορία αυτή ανθρώπων που το προσπαθεί πολύ στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να διαδοθεί ο ιός δεν έχει βρει ανταπόκριση).

6) Οι δημόσιες υπηρεσίες (Δήμος, Δικαστήρια κλπ) τηρούν σε μεγάλο βαθμό τους υγ. κανόνες.

7) Οι μετακινήσεις προς την εργασία γίνονται με ιδιωτικά μέσα (ποδήλατο, μοτο, περπάτημα, ΙΧ) και όχι μαζικά με ΜΜ μεταφοράς, ίσως και αυτό συμβάλλει σημαντικά.

8 ) Η αστυνόμευση των μέτρων είναι όχι μεν αυστηρή, αλλά εμφανώς λίγο αυστηρότερη σε σχέση με άλλες περιοχές. Εξάλλου ο μικρός πληθυσμός ευνοεί τον κατασταλτικό σκοπό της όποιας ποινής καθώς όταν η μικρή κοινωνία πληροφορείται άμεσα και συζητά την επιβολή του κάθε προστίμου τούτο λειτουργεί ως εξαίρετη πρόληψη, πράγμα που δεν συμβαίνει σε μεγαλύτερους πληθυσμούς μεγάλων πόλεων που δύσκολα διαδίδεται η επιβολή ποινής.

9) Οι ελάχιστοι φορείς από τον Μάρτιο έως σήμερα και οι οικογένειές τους επέδειξαν παραδειγματική συμπεριφορά (καραντίνα) και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

10) Ίσως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και  η παράμετρος του υγρού κλίματος της Λευκάδας σε αντίθεση με το ξηρό κλίμα ορισμένων έντονα επιβαρυμένων περιοχών. 

Και κάτι που η Λευκάδα πρέπει να διδαχθεί από άλλες περιοχές. Τα πάντα μπορεί να ανατραπούν δραματικά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα , είτε από πολλές μικρές άστοχες συμπεριφορές, είτε ακόμη και από ένα έστω γεγονός που θα αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης.»

Προηγουμενο αρθρο
Έλεγχοι και πρόστιμα στη Λευκάδα για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επομενο αρθρο
Προς πώληση 3 ξενοδοχεία στην Λευκάδα

1 Σχόλιο

  1. Κρητικός Σπύρος
    2 Δεκεμβρίου 2020 at 14:58 — Απάντηση

    Στην πολύ εύστοχη ανάλυση του κ. Χορτη θα προσθέσω και το γεγονός ότι οι θερινοί επισκέπτες της Λευκάδας είναι κυρίως οικογένειες, που λογικά συμπεριφέρονται με περισσότερη υπευθυνότητα απο τις χιλιάδες ανεύθυνων νεαρών ¨Αγγλων που κατακλύζουν π.χ. την Ζάκυνθο, με τα γνωστά αποτελέσματα. Κρητικός Σπύρος

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.