HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «τεράστιο αριθμό» σφραγισμένων σαρκοφάγων

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «τεράστιο αριθμό» σφραγισμένων σαρκοφάγων

Όπως έγραψε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Ελ Ανάνι σε ανάρτησή του στο Instagram το εύρημα ισοδυναμεί με «δεκάδες  χρωματιστά φέρετρα από την αρχαιότητα»

Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια ακόμα μεγάλη «κρύπτη» με  σαρκοφάγους που δεν είχε ανοίξει στη Σακκάρα , οι οποίες  θα προστεθούν στα σχεδόν 60 φέρετρα που ανακτήθηκαν πρόσφατα από την αρχαία νεκρόπολη.

Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες, οι αρχές ανέφεραν σε ότι «βρέθηκε τεράστιος αριθμός» ξύλινων σαρκοφάγων. Μάλιστα, όπως έγραψε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Ελ Ανάνι σε ανάρτησή του στο Instagram το εύρημα ισοδυναμεί με «δεκάδες  χρωματιστά φέρετρα από την αρχαιότητα».

Η συλλογή σαρκοφάγων, αποθηκευμένη σε τρεις πρόσφατα ανακαλυφθέντες τάφους, χρονολογείται σε πάνω από 2.500 χρόνια. Χρωματιστά και επιχρυσωμένα αγάλματα βρέθηκαν επίσης στους τάφους, ανέφερε κυβερνητικό δελτίο τύπου.

Τη Δευτέρα, ο Ελ Ανάνι και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουστάφα Μαντμπούλι ςπισκέφτηκαν τον χώρο μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Mustafa Waziri. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δείχνουν τους τρεις άντρες να κατεβαίνουν σε έναν άξονα πριν επιθεωρήσουν τα βαμμένα φέρετρα και μια ποικιλία άλλων αντικειμένων.

Τεράστια νεκρόπολη

Η χθεσινή ανακοίνωση σηματοδοτεί τις τελευταίες από μια σειρά ανακαλύψεις στη Σακκάρα, μια νεκρόπολη περίπου 20 μίλια νότια του Καΐρου. Το τεράστιο νεκροταφείο βρίσκεται στην κάποτε βασιλική πρωτεύουσα του Μέμφις και η τοποθεσία φιλοξενεί επίσης την αρχαιότερη επιζούσα πυραμίδα της Αιγύπτου.
Τον Σεπτέμβριο, οι αρχαιολόγοι στη Σακκάρα ανακάλυψαν σχεδόν 30 κλειστά φέρετρα σε έναν από τους τρεις τάφους με βάθος 10 -12 μέτρων. Σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο δήλωσε ότι η ανακάλυψη αύξησε τον συνολικό αριθμό που βρέθηκε μέσα στους τάφους σε 59.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι τα φέρετρα περιέχουν ανώτερους πολιτικούς και ιερείς από την 26η δυναστεία, η οποία κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 664 π.Χ. έως το 525 π.Χ.

Σχετικά με την τελευταία ανακάλυψη, το υπουργείο ανέφερε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες για την ανακάλυψη θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου στον ιστότοπο «τις επόμενες εβδομάδες». Η ανακοίνωσή σημείωνε επίσης ότι ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει ένα βίντεο, στο οποίο ευχαρίστησε το υπουργείο και «εξέφρασε τη μεγάλη του υπερηφάνεια για τον μοναδικό αιγυπτιακό πολιτισμό».

Παρόλο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί τι θα γίνει με τις σαρκοφάγους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, ορισμένες από αυτές που βρέθηκαν νωρίτερα φέτος πρόκειται να προβληθούν στο Μουσείο Μεγάλου Αιγύπτου που θα ανοίξει σύντομα. Με το άνοιγμα, η κατασκευή των 5,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών θα γίνει το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο πολιτισμό.
 

Πηγή: CNN

Προηγουμενο αρθρο
Ανησυχία για τα 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού- 87 διασωληνωμένοι- 8 νέοι θάνατοι
Επομενο αρθρο
Έργα που άλλαξαν την όψη και το μέλλον της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.