HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑγρόθεν: Αρωματικά φυτά από τον Αλέξανδρο Λευκάδας

Αγρόθεν: Αρωματικά φυτά από τον Αλέξανδρο Λευκάδας

της Ειρήνης Βονιτσάνου

Ήταν Οκτώβρης του 2013 όταν ένα νεαρό ζευγάρι άρχισε να φυτεύει ρίγανη, φασκόμηλο και θυμάρι στον κάμπο του Αλεξάνδρου στην ορεινή Λευκάδα.

Ήταν η αφετηρία μιας καινούργιας δραστηριότητας για δυο νέους ανθρώπους, που είχαν αρχίσει πολύ καιρό πριν να αναζητούν ποιοτικότερο τρόπο ζωής μακριά από την πρωτεύουσα και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ανασφάλειας που επέφερε η οικονομική κρίση στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους. Παράλληλα ήταν και η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Λευκάδα.

Τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοπή αρωματικών φυτών και η αποξήρανση στον Αλέξανδρο και ήδη διατίθεται στην αγορά σε προσεγμένες συσκευασίες εξαιρετική ρίγανη με άρωμα και γεύση που μας ταξιδεύει στη ποιοτική ανόθευτη ρίγανη που γνωρίζαμε παλιά στο χωριό. Η Λευκαδίτισσα Ασπασία Δουβίτσα και ο σύζυγός της Μελλάς Αναγνώστου μιλούν για τα πρώτα τους βήματα στις εναλλακτικές καλλιέργειες, για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

5

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον πρωτογενή τομέα και να στραφείτε στις εναλλακτικές καλλιέργειες;

«Η αρχή έγινε το 2009, όταν αποφασίσαμε να μετοικήσουμε από την Αθήνα στη Λευκάδα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας και ανεύρεσης ενός πιο ανθρώπινου ρυθμού ζωής και εργασίας, πλησιέστερα στη φύση και όσων αυτή μπορεί να προσφέρει. Στα χρόνια κρίσης που ακολούθησαν αντιληφθήκαμε ότι το ενδιαφέρον προς τα επαγγέλματά μας μειωνόταν και γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε να στραφούμε προς κάποια άλλη απασχόληση, αρχικά ως συμπληρωματική και με την ελπίδα σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε κύρια. Παράλληλα, παρατηρήσαμε ότι, αντίστοιχα με εμάς, υπήρχε μια γενικότερη τάση αποκέντρωσης και ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, τόσο όσον αφορά τις δραστηριότητες αλλά και τα προϊόντα που καταναλώνουμε.

Αναζητώντας, λοιπόν, μια απασχόληση στον αντίποδα του τεχνοκρατικού τομέα στον οποίο απασχολούμαστε και ύστερα από πολλή σκέψη και ενημέρωση, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Στραφήκαμε προς αυτού του είδους την καλλιέργεια καθώς είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη από άπειρους στην γεωργία, όπως είμαστε εμείς, και επιπλέον υπάρχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της. Ουσιαστικά λοιπόν, ο κορεσμός των επαγγελμάτων μας από τη μια και το έντονο ενδιαφέρον για τη φύση και το πως τα αγαθά της συμβάλλουν στην υγεία και τη διατροφή μας από την άλλη, μας οδήγησαν στην κατεύθυνση αυτή».

6

Για ποιους λόγους επιλέξατε την ορεινή Λευκάδα και τον Αλέξανδρο;

«Ο πιο προφανής λόγος είναι το ότι από τον Αλέξανδρο είναι η καταγωγή του ενός από τους δυο μας και εκτός του ότι αποτελεί οικεία περιοχή για μια τέτοια προσπάθεια, υπάρχουν και συναισθηματικοί δεσμοί. Ο Αλέξανδρος υπήρξε ένα κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας, το οποίο έσφυζε από ζωή και στο οποίο άκμαζε η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η σκέψη ότι το εγχείρημά μας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να ανατραπεί η παρούσα εικόνα ερήμωσης και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες στην περιοχή ήταν αποφασιστικής σημασίας για την επιλογή του Αλεξάνδρου. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι και το ότι τα φυτά που καλλιεργούμε (ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο) αποτελούν ποικιλίες που μεγαλώνουν στην περιοχή αυτοφυώς. Το μικροκλίμα και η σύσταση του εδάφους της περιοχής είναι ιδανικά για τέτοιες καλλιέργειες».

7

– Περιγράψτε μας τις πρώτες σας εμπειρίες από την καλλιέργεια.

«Όπως προαναφέραμε, η εμπειρία μας στη γεωργία είναι ουσιαστικά μηδαμινή. Μολαταύτα, η πρόκληση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν με θέληση, υπομονή, επιμονή και πολλή ενημέρωση από όπου μπορούσαμε να έχουμε. Ίσως η πιο μεγάλη δυσκολία για ανθρώπους σαν και εμάς, που έχουν αποκοπεί για καιρό από τη φύση, είναι το να «διαβάζεις» και να ακολουθείς όσα αυτή σου προστάζει προκειμένου να οδηγηθείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Φυσικά μια από τις πιο μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν και η κοπιαστική χειρωνακτική εργασία που απαιτείται, η οποία όμως ως ένα βαθμό λειτουργεί και αγχολυτικά λόγω της άμεσης επαφής με τη γη. Όπως σε όλες τις αγροτικές δραστηριότητες, τον δρόμο χαράζει η ίδια η φύση και οι καιρικές συνθήκες. Η παρατήρηση των φυτών καθώς αυτά αναπτύσσονται αλλά και του τρόπου που ολόκληρη η φύση μεταμορφώνεται κατά τις εναλλαγές των εποχών, ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της περιόδου αυτής που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια. Πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και την πορεία της καλλιέργειας υπήρξε η άψογη συνεργασία μας με το Κτήμα Βίωμα (www.bioma.gr) από όπου προμηθευτήκαμε τα σπορόφυτα και η ανά πάσα στιγμή βοήθεια που μας προσέφεραν».
8

Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Πως οραματίζεστε αυτή τη δραστηριότητα;

«Απώτερος στόχος μας είναι η επέκταση της καλλιέργειας και η παραγωγή μεγαλύτερης ποικιλίας ειδών αρωματικών φυτών. Η προσπάθεια μας, όμως, βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο και προσπαθούμε να κινούμαστε βήμα-βήμα, αργά και προσεκτικά. Προς το παρόν, έχουμε συγκομίσει τη ρίγανη και αναμένονται οι κοπές του φασκόμηλου και του θυμαριού. Αποφασίσαμε να αποξηράνουμε και να επεξεργαστούμε τα βότανα μας μόνοι μας με παραδοσιακές τεχνικές και τέλος να τα συσκευάσουμε ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα τους σε όλα τα στάδια. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας (ΒΙΟ) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Αρχή μας είναι να ακολουθούμε μία διαδρομή καθαρή, σε ισορροπία με τη φύση και να δημιουργήσουμε προϊόντα οργανικά, υψηλής ποιότητας, όπως αυτά που θα θέλαμε και οι ίδιοι να έχουμε στη κουζίνα μας και να τρώμε εμείς και τα παιδιά μας. Οι αξίες και η ανάγκη ύπαρξης και ανάπτυξης της οργανικής καλλιέργειας είναι κάτι στο όποιο πιστεύουμε και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους αγροτικές δραστηριότητες στο νησί. Θεωρούμε ότι η παραγωγή και διάθεση πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό έρεισμα της τοπικής-τουριστικής αγοράς και να συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

9

Συσκευασίες της ρίγανης διατίθενται στη Λευκάδα στα καταστήματα «νιόκο» και «τραταμέντο», στο φαρμακείο της Ζωής Μπουρσινού, στο «Elitsa» στο Νυδρί, στο «Vena D’ Arte» στον Άγιο Νικήτα και στο Μουσείο Ελιάς “FABBRICA” στον Σύβρο.

Σύντομα θα είναι επισκέψιμη η ιστοσελίδα της επιχείρησης www.agrothen.gr καθώς και η σελίδα στο facebook www.facebook.com/agrothen.lefkasherbs

Αγρόθεν, Αλέξανδρος Λευκάδας, 31100, Τηλ. 26450 20273, agrothen.lefkasherbs@gmail.com

Πηγή: irinismoments.tumblr.com

Προηγουμενο αρθρο
Η Αιξ της Προβηγκίας: Με άρωμα λεβάντας
Επομενο αρθρο
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο νησί μας με σοφέρ και 2500 κυβικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.