HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑναζητώντας το Βλασάνι στα Ορεινά της Λευκάδας

Αναζητώντας το Βλασάνι στα Ορεινά της Λευκάδας

Στο οροπέδιο της Εγκλουβής βρίσκεται συγκεντρωμένη σχεδόν όλη η πλούσια και σπάνια χλωρίδα όχι μόνο του νησιού, αλλά και της χώρας.

Ξεκινήσαμε από την πόλη και φτάσαμε μέχρι της εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Ελάτη. Καθ’ οδόν συναντήσαμε τον Ηλία Κούρτη πρόεδρο της Εγκλουβής. Ο Ηλίας γνωρίζει τον τόπο σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε υψωματάκι, κάθε φυτό, βότανο και λουλούδι. Είναι πολύ καλός οδηγός, ήρεμος, λιγομίλητος…

Η φετινή σοδειά της φακής δείχνει να μην είναι από τις καλύτερες. Ο καιρός δεν ευνόησε τις φακές. Τα περισσότερα φακοχώραφα έχουν γεμίσει παπαρούνες. Πανέμορφο το θέαμα για τους εκδρομείς αλλά λυπηρό για όσους περιμένουν να ζήσουν από την συγκομιδή της φακής.

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που βοτανίζουν, αλλά όπως φαίνονται χωμένοι μέσα στις παπαρούνες, το έργο τους μοιάζει τιτάνιο!

Στη διαδρομή μας παίξαμε κυνηγώντας πεταλούδες. Κάποιες μας έκαναν τη χάρη. Στάθηκαν ρουφώντας το νέκταρ αρκετή ώρα, ώστε να τις φωτογραφίσουμε.

Η διαδρομή μας δεν ακολούθησε ευθεία γραμμή. Ανεβοκατεβήκαμε λοφάκια, περπατήσαμε χωράφια αλλά και άσφαλτο. Ψάχναμε για το Βλασάνι ένα σπάνιο και εκπληκτικό φυτό που τώρα είναι στις δόξες του. Η επιστημονική του ονομασία είναι stipa lessingiana.

Σε ένα ύψωμα ανάμεσα στο βράχια το βρήκαμε. Το φυτό, από τα λίγα στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, έχει διαφορετική ονομασία στα διάφορα μέρη που ευδοκιμεί. Στην Ήπειρο το λένε παγώνι. Είναι πολυετές, αειθαλές, της οικογένειας Poaceae. Το φύλλωμά του είναι εντυπωσιακό. Μέχρι να ανθίσει βλέπεις μόνο λεπτά, νηματοειδή φύλλα σε ανοικτό πράσινο χρώμα. Στη συνέχεια φεύγει το εξωτερικό περίβλημα των φύλλων και εμφανίζονται πολύ λεπτές, απαλές τουφίτσες σαν ανταύγειες.

Οι εικόνες που χαρίζει όταν κινείτε από τον αέρα είναι εξαίσιες. Από τον αέρα αλλά και την υγρασία τα φύλα στρίβουν και «κατσαρώνουν», χωρίς να χάσουν τίποτα από την μεταξένια υφή τους. Η αξία του είναι διακοσμητική.

Κοντά στο σταθμό του ΟΤΕ υπάρχει εγκατεστημένος ο σεισμολογικός σταθμός του Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Από κείνο το σημείο αγναντεύεις το «Μνημάτιο». Μόνο δυο σκάλες χωράφια υπάρχουν και τριγύρω πετρώδη λοφάκια…

Το οροπέδιο της Εγκλουβής είναι «απέραντο». Υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε αναζητώντας τα ίχνη ενός… αρχαίου ναού! Όσο για το Λούπινο που επίσης ήταν στις αναζητήσεις μας, δεν καταφέραμε να το εντοπίσουμε. Στην περιοχή κατά παράδοξο τρόπο -για τα δεδομένα του τουριστικού νησιού μας- υπάρχει ακόμα κτηνοτροφία.

Προηγουμενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: «να βλέπουμε με όραμα την οδική συνδεσιμότητα της χώρας»
Επομενο αρθρο
Γιατί έπρεπε να απομακρυνθεί ο Φάρος της αμμόγλωσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.