HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ για την μόλυνση από τα σκουπίδια

Ανακοίνωση ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ για την μόλυνση από τα σκουπίδια

ΜΟΝΙΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥ Δ. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Οι πρόσφατες συνεχείς πυρκαγιές στα σκουπίδια του Δήμου Λευκάδας στην περιοχή των Αλυκών επαναφέρουν στο προσκήνιο, το κορυφαίο και άλυτο για τέσσερις δεκαετίες ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το νησί της Λευκάδας.

Από τον Αύγουστο του 2012 που η φωτιά στα σκουπίδια της Λευκάδας έκαιγε για ένα τρίμηνο , έως το τέλος του 2018 ,με τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η παράνομη χωματερή συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Η σημερινή δημοτική αρχή ,στο τέλος της θητείας της, έχει οδηγήσει το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε τραγικό αδιέξοδο. Δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το μόνιμο πρόβλημα των πυρκαγιών στο χώρο των απορριμμάτων.

Το βέβαιο είναι πως η πολιτεία και οι λαλίστατοι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, που κόπτονται για την «ανάπτυξη» του νησιού, έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αναξιόπιστοι σχετικά με αυτά που λένε και με αυτά που κάνουν. Για δεκαετίες υπόσχονται λύση στο πρόβλημα μιας παράνομης χωματερής που λειτουργεί σε περιοχή ,που ανήκει στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000, που γειτνιάζει με εφτά σχολεία (στα οποία φοιτούν εκατοντάδες μαθητές), που βρίσκεται δίπλα στον πολεοδομικό ιστό της πόλη και η οποία έπρεπε να είχε κλείσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2012.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε το ανυπολόγιστο κόστος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το οικονομικό κόστος για μελέτες, χωροθετήσεις, πρόστιμα, επιχωματώσεις κτλ. καθώς επίσης και ότι χτίστηκε μια μόνιμη «συνεργασία» σιωπής, μεταξύ των πολιτικών παραγόντων που είχαν τις ευθύνες για το Δήμο Λευκάδας, ενώ οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία μπορεί να είναι μεγάλες .

Είναι σε όλους μας πλέον γνωστό, πως η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί δελεαστική λεία για τα αρπακτικά των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων που την έχουν ήδη αναλάβει στη Δυτική Μακεδονία, την αναλαμβάνουν σε λίγο στην ¨Ήπειρο και θα είναι ένα επιπλέον φορτίο στις πλάτες των πολιτών.

Το κράτος, μέσα από την νεοφιλελεύθερη διαχείριση και την επιδότηση μονοπωλιακών ομίλων, φρόντισε να φορτώσει το φορτίο στους O.T.A και στους πολίτες οι οποίοι, αποδεδειγμένα πλέον, αδυνατούν να το σηκώσουν.

Η παρούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί αυτή την πολιτική ,έχοντας δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές τις οποίες προωθεί διαχρονικά με συνέπεια, ενάντια στους πολίτες που πληρώνουν τα σπασμένα. Η αντιπολίτευση της ΝΔ ευαγγελίζεται την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική για το μέλλον.

Η λύση όμως είναι απλή και ξεκάθαρη: Συνολική υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων για ολόκληρη τη χώρα, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, με μεγάλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Για τη Λευκάδα, ο υπαρκτός φόβος της «ομαλοποίησης» και η επαναφορά σε μια «κανονικότητα» όπως πριν, σχετικά με τη λειτουργία της χωματερής, θα επιβαρύνει το νησί και τους κατοίκους του όσο το πρόβλημα παραμένει άλυτο, μια και η φωτιά σιγοκαίει στα έγκατα του σκουπιδότοπου χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις.

Θα πρέπει λοιπόν για όσο θα υφίσταται το πρόβλημα να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στην περιοχή άμεσα από τον Γενάρη μόνιμος σταθμός μέτρησης των περιβαλλοντικών ρύπων, που σε καθημερινή βάση θα καταγράφει τους ανόργανους και οργανικούς ρύπους (διοξίνες κ.λ.π) στο έδαφος, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, τον υδροφόρο ορίζοντα και στην τροφική αλυσίδα Οι μετρήσεις αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν από δημόσιους φορείς με αρμοδιότητα στο περιβάλλον και την υγεία και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των πολιτών, πριν απ’ όλα των μαθητών των σχολείων της περιοχής.
Η Δημοτική αρχή δεν το έκαμε και οφείλει να το κάμει.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι οφείλουν να πάρουν θέση και να μην σιωπούν, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Οι πολίτες πιστεύουμε πως πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και οι μαζικοί φορείς με εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις να το επιβάλουν.

ΛΕΥΚΑΔΑ 28-12-2018

Προηγουμενο αρθρο
Δέηση Πρωτοχρονιάς στην Ευαγγελίστρια
Επομενο αρθρο
Έτοιμες οι κουτσούνες του Απόλλωνα Καρυάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.