HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΑνακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Νικήτας» για την παραλία Μύλος

Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Νικήτας» για την παραλία Μύλος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Ε.Σ. «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ»

Ο Π.Ε.Σ. «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ» μεταφέροντας την άποψη της πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών που κατοικουν και δραστηριοποιούνται στη περιοχή, θελει να εκφρασει την έντονη αγανάκτησή του για την επιχειρούμενη ιδιοποίηση τμήματος της διάσημης παραλίας «Μύλος», η οποία αποτελεί στολίδι του νησιού της Λευκάδας και γενικότερα της Επτανήσου, τόπο αναπαραγωγής της χελώνας Caretta caretta και βιότοπο πολλών προστατευομένων αμμόφιλων σπανίων φυτών.

Ειδικότερα, ο απερχόμενος «Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου» με απόφαση του (αριθμ. 289777) που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ της 21ης Ιανουαρίου 2019 (περίπου τέσσερις μήνες πριν την προκύρηξη των εθνικών εκλογών) μετέφερε αυθαίρετα τα όρια του παλαιού αιγιαλού προς την θάλασσα. Με αυτή την απόφαση, ουσιαστικά παραχωρεί ένα σημαντικό τμήμα αμμώδους ακτής- περιουσία μεχρι τότε του Ελληνικού Δημοσίου- σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων η οποία –κατά την άποψή μας ψευδώς- ισχυρίζεται ότι είναι όμορος του αιγιαλού και ως εκ τούτου τον έχει ήδη επινοικιάσει προ διετίας, κατά πρωτεραιότητα, από την ΕΤΑΔ, γεγονός που προκάλεσε και τις περισυνές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Πλέον ο επιχειρηματίας, δεν έχει απλώς δικαίωμα διέλευσης από την «προστατευόμενη» περιοχή του παλαιού αιγιαλού, αλλά με τις ευλογίες των τοπικών υπηρεσιών (Λιμεναρχείο. Κτηματική Υπηρεσία και Πολεοδομία, οι διευθυντές των οποίων συνυπογράφουν την απόφαση της ντροπής), αποκτά επ αυτού δικαιώματα ιδιοκτησιακά, τα οποία μάλιστα έτρεξε πάραυτα να εκμεταλευθεί, τοποθετώντας καντίνα στην παραχωρηθείσα έκταση, μέχρις ότου πιθανόν να μπορέσει να εξασφαλίσει και τις σχετικές άδειες για μια πιο μόνιμη εγκατάσταση.

Εμείς,ως σύλλογος Ευρωπαίων πολιτών που ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες ενέργειες. Θεωρούμε ότι πρέπει να τις καταγγέλλουμε, όχι μόνο γιατί συγκρούονται με το δίκαιο και τη λογική. Είναι, φοβούμαστε, ευρύτερο το πρόβλημα, γιατί αποδεικνύει ότι η διαφθορά των Δημοσίων Υπηρεσιών, τουλάχιστο σε τοπικό επίπεδο, δεν περιορίζεται σε κάποια μεμονωμένα άτομα εντός αυτών, που απλά αδρανούν και δεν υπερασπίζονται ικανοποιητικά τα συμφέροντα του Δημοσίου. Η διαφθορά αυτή, μοιαζει πλέον να επηρρεάζει σημαντικά στελέχη των υπηρεσιών αυτών, που αποφασίζουν πλέον αυθαίρετα και προκλητικά, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο ορκίσθηκαν να υπηρετούν.

Δηλώνουμε με τη παρούσα ανακοίνωση, δημόσια, την διάθεσή μας να υπερασπιστούμε έστω και μόνοι μας σε τοπικό επίπεδο, τα δικαιώματα των κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής που καταπαντώνται βάναυσα από τις αποφάσεις της Ελληνικής Διοίκησης και ζητάμε:

1. Κατάργηση όλων των αποφάσεων και των διατάξεων που αφορούν στη παραλία του Μύλου και επαναπροσδιορισμό από μηδενική βάση, των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού της περιοχής, απόμία νέα επιτροπή, που θα ορισθεί με απόφαση Υπουργού, δεν θα περιλαμβανει τοπικά στελέχη και θα μεταβεί επι τόπου για πλήρη μελέτη της περιοχής.

2. Διερευνηση από την Δικαιοσύνη, του τρόπου λήψης των τελευταίων σκανδαλωδών αποφάσεων για την παραλία του Μύλου και την επιβολή κυρώσεων στο βαθμό που προκύπτουν ευθύνες για τους Δημόσιους λειτουργούς, όσο ψηλά στην ιεραρχία και αν βρίσκονται.

Ο Π.Ε.Σ. «Άγιος Νικήτας» καλεί, ως φωνή των ενεργών πολιτών της περιοχής, αλλά και ως εκφραστής της τοπικής κοινωνίας (καθώς ο αιρετός πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Νικήτα, συμμετείχε και ενέκρινε την ανακοίνωση αυτή) όλους τους αρμόδιους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, αφ’ ενός να πάρουν θέση στο θέμα της παραλίας «Μύλος», αφ’ ετέρου να αντιδράσουν άμεσα στην επιχειρούμενη ιδιοποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας, διαφορετικά θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι των δραστών του εγκλήματος αυτού, στη συνείδηση όλων μας.

Προηγουμενο αρθρο
«Κατασκήνωση στην Πόλη» και φέτος
Επομενο αρθρο
Άραγε αυτόν τον τουρισμό θέλουμε;;

1 Σχόλιο

  1. Άγγελος
    21 Ιουλίου 2019 at 02:13 — Απάντηση

    Δόλιο νησάκι μου, τέτοια τύχη δε σου άξιζε…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.