HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑνακοίνωση του Δήμου για το πασχαλινό έθιμο «Το Κομμάτι»

Ανακοίνωση του Δήμου για το πασχαλινό έθιμο «Το Κομμάτι»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου 2017, ο Δήμος Λευκάδος, το Πνευματικό Κέντρο και η Φιλαρμονική Εταιρία συνεργάζονται για το πασχαλινό έθιμο «Το Κομμάτι».

Αυτή τη μέρα στη Λευκάδα, νοικοκυρές και νοικοκυραίοι συνήθιζαν και συνηθίζουν να ρίχνουν «το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να κάνει κρότο και να σπάσει το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, ότι «αγγειό» (πήλινο δοχείο όπως παδέλα, λαήνι, σκ’τέλα, μπότη, π’νιάτα, πιάτο) υπάρχει διαθέσιμο. Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεράμεως».

Η Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδος θα ξεκινήσει από το Κατάστημά της στις 11.30 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ακολουθώντας την παλιά διαδρομή, θα παιανίσει στους δρόμους της Λευκάδας το ειδικό εμβατήριο «Εωθινόν».

Την ίδια ώρα, όπως ακριβώς συμβαίνει πάντα, συμπολίτες μας και επισκέπτες θα ρίχνουν «Το Κομμάτι» σπάζοντας τ’ «αγγειό» για να διώξουν τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί στην Κεντρική Πλατεία όταν θα αφιχθεί και θα παιανίσει η Μπάντα ενώ οι παρευρισκόμενοι θα σπάνε τα πήλινα που προσφέρει ο Δήμος.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η Μπάντα με ενδιάμεσες στάσεις, είναι η εξής:

Κατάστημα Φιλαρμονικής, οδός Δημ. Βεροιώτη, οδός Ι. Μαρίνου, οδός Θ. Στράτου, οδός Αρ. Βαλαωρίτη, Πεζόδρομος, Κ. Πλατεία, Πεζόδρομος, οδός Αγ. Σικελιανού, οδός Κόνταρη, Κατάστημα Φιλαρμονικής.

Από το Δήμο Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2017
Επομενο αρθρο
Δημήτρης Τσερές: αυτό που λέμε «πολιτισμός» ή «γράμματα» καταλήγει να είναι ατομική υπόθεση μεμονωμένων ανθρώπων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.