HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑνοιχτή επιστολή της οικογένειας Βαγγέλη Βλασσόπουλου για τα εγκαίνια Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στον Άγιο Πέτρο

Ανοιχτή επιστολή της οικογένειας Βαγγέλη Βλασσόπουλου για τα εγκαίνια Μουσείου Λαϊκής Τέχνης στον Άγιο Πέτρο

Ανοιχτή επιστολή της οικογένειας Βαγγέλη Βλασσόπουλου, σχετικά με τα εγκαίνια Μουσείου Λαϊκής Τέχνης “Ευάγγελος Βλασσόπουλος” στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας

Μόλις πριν από λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε προφορικά ότι την Τρίτη 21 Αυγούστου 2018 πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια Μουσείου Λαϊκής Τέχνης “Ευάγγελος Βλασσόπουλος”.

Με αφορμή αυτό το γεγονός θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα: Αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου και πατέρα μας, ο οποίος ήταν εν ενεργεία βουλευτής, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ένα έργο στο νησί που γεννήθηκε, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του. Μετά από διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της τότε τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη της τοπικής κοινωνίας επιλέξαμε τον Άγιο Πέτρο, τον γενέθλιο τόπο του Βαγγέλη Βλασσόπουλου, ως έδρα ενός λαογραφικού μουσείου. Η επιλογή αυτή βασιζόταν κυρίως στην αγάπη που είχε μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του για το χωριό του -αγάπη την οποία μετέδωσε και σε μας- αλλά και στην επιθυμία του ο τόπος αυτός να προοδεύει διαρκώς και να αποτελεί σημείο αναφοράς και σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Για τον σκοπό αυτόν αγοράστηκε ακίνητο και υποδείξαμε τον Σύλλογο Αγιοπετριτών ως τον φορέα διαχείρισής του, με στόχο τη δημιουργία μουσείου. Νομική προϋπόθεση για την ευόδωση του έργου ήταν η ενημέρωση, η συνεργασία και η συναίνεση από τα μέλη της οικογένειάς μας για κάθε απόφαση που θα σχετιζόταν με την υλοποίηση του στόχου.

Πολύ νωρίς, όμως, διαπιστώθηκαν ζητήματα που έπρεπε να λυθούν ως προς το νομικό χαρακτήρα του σχεδιαζόμενου έργου, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού έθετε προϋποθέσεις που ήταν απαγορευτικές για τη λειτουργία του ως μουσείου. Προκειμένου να υπερκεραστούν αυτές οι δυσκολίες, αναπροσανατολιστήκαμε προς τη δημιουργία μιας συλλογής λαογραφικού υλικού του Συλλόγου Αγιοπετριτών που θα έφερε το όνομα “Ευάγγελος Βλασσόπουλος” και προσφερθήκαμε, ως οικογένεια, να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίησή της.
Ωστόσο, με ευθύνη του προέδρου του Συλλόγου, αποκλειστήκαμε πολύ νωρίς από οποιαδήποτε ουσιαστική συνεργασία και το σύνολο των αποφάσεων ελήφθη και εξακολουθεί να λαμβάνεται ερήμην μας. Παρόλα τα προσβλητικά και απαξιωτικά σχόλια εις βάρος μας και τη ρητή άρνηση εκ μέρους του προέδρου του Συλλόγου να συμμετέχουμε στην οργάνωση της λαογραφικής συλλογής, επιλέξαμε να διατηρήσουμε χαμηλούς τόνους, σεβόμενοι τη μνήμη, το ύφος και το ήθος του Βαγγέλη Βλασσόπουλου, να μην δημοσιοποιούμε τις διαφορές μας με τον πρόεδρο του Συλλόγου και να μην υιοθετούμε το συγκρουσιακό πνεύμα που τον διακρίνει.

Κατά συνέπεια, με άλυτα νομικά και ουσιαστικά θέματα, θεωρούμε ότι τα εγκαίνια αυτά, για τα οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε, είναι άκαιρα και με ιδιαίτερη λύπη ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε να παραβρεθούμε. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζουμε την πολύ σημαντική εθελοντική προσφορά και τις δωρεές Αγιοπετριτών που στήριξαν ή και συμμετείχαν στην οργάνωση της λαογραφικής συλλογής και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Δηλώνουμε και πάλι όχι μόνο την αγάπη μας για τον τόπο, αλλά και την επιθυμία μας και την ετοιμότητά μας να συμμετέχουμε δημιουργικά στην πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού για μας στόχου.

Νίτσα Βλασσοπούλου Ελένη Βλασσοπούλου Μαρία Βλασσοπούλου

Προηγουμενο αρθρο
Πραγματοποιήθηκε σήμερα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παραλία Μύλος
Επομενο αρθρο
Παρέλαση 56ου Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας [φωτό+βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.