HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑπόψε σείστηκε η Γαλλία!

Απόψε σείστηκε η Γαλλία!

Ανταπόκριση από το Παρίσι

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Απόψε σείστηκε το Παρίσι από τις ιαχές της νίκης του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατατρόπωσε την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, εισπράτοντας το 65% της εκλογικής αναμέτρησης. Και να σκεφτεί κανείς ότι η αποχή των Γάλλων ψηφοφόρων έφτασε στο ρεκόρ της τάξης του 25% στις προεδρικές εκλογές της 7ης Μαίου του σωτήριου έτους 2017.

Από νωρίς είχα βγεί στους δρόμους του Παρισιού. Ελάχιστοι Γάλλοι κυκλοφορούσαν στο Παρίσι καθώς οι περισσότεροι έλειπαν στις εξοχές διότι αύριο είναι αργία, ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη της λήξης του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

Ετσι στα ανέκφραστα πρόσωπα των κινέζων δε μπορούσα να διακρίνω ούτε συναισθήματα ούτε καν αν είχαν την παραμικρή γνώση πως οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας έπαιζαν όχι μόνο την αρχή της χώρας αλλά ίσως το τέλος της Ευρώπης αν νικούσε η ξενόφοβη δεδηλωμένη φασίστρια Μαρίν Λεπέν.

Οι Γάλλοι φίλοι μου ήταν αναστατωμένοι με το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, καθώς η μεσημεριανή ανταπόκριση έδινε ήδη πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Ένα παράξενο μούδιασμα απλωνόταν στους Παριζιάνους που είχαν ξεμείνει στην πόλη.

Η νύχτα έφτασε νωρίς, πολύ νωρίς καθώς μόλις έκλεισαν οι κάλπες το υψηλό ποσοστό της υπερτέρησης του Μακρόν ανέδειξε γρήγορα το νικητή, προκαλώντας στους Γάλλους ένα δυνατό αίσθημα ανακούφισης.

… Απόψε, η Γαλλία νίκησε» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά την άφιξή του στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «Ωδής στην Χαρά» του Μπετόβεν.

Ο Μακρόν διέσχισε τον χώρο μόνος, με το πρόσωπο σοβαρό, προτού κατευθυνθεί στο βήμα και γίνει δεκτός από το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι θέλει «να σταθεί στο ύψος της εμπιστοσύνης» που του έδειξαν οι πολίτες, όπως θεωρεί υποχρέωσή του.

Ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι «θα κάνει τα πάντα» προκειμένου να μην υπάρχει πλέον «κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους».

«Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε», σημείωσε επιπλέον.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους. «Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους», περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

«Θα εργαστώ για να αναμορφώσω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρώπης και των πολιτών», πρόσθεσε και επισήμανε ότι η Γαλλία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου.

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει για τη Γαλλία και το γαλλικό λαό, ο οποίος αναθέτει τα ηνία της χώρας στον 39χρονο Εμμανουέλ Μακρόν, που θα είναι ο νεότερος πρόεδρος στην Ευρώπη.

Οσο για τη Μαρί Λεπέν, ο φόβος του φασισμού αναβλήθηκε για μια πενταετία στη Γαλλία, αλλά εάν η Ενωμένη Ευρώπη δεν ωριμάσει , αν δε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που αλλάζουν διαρκώς, η Μαρίν Λεπέν με το 35% καραδοκεί στη γωνία.

Μεγάλη η νίκη του Εμμανουέλ. Μεγάλη και η πρόκληση για το μέλλον του καθώς πρέπει να πολεμήσει για να κερδίσει με ένα νεόδμητο κόμμα μεγάλη επιρροή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι συνεχίζουν να πολυλογούν στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, κάνοντας αναλύσεις επί αναλύσεων καθισμένοι στους καναπέδες των σαλονιών του Λουί Κένζ.

Κάποτε η Γαλλία θα πρέπει να πάψει να φέρεται ως η κόρη του ελιτισμού στην Ευρώπη. Κάποτε θα πρέπει να αναπτυχθεί ως μια μοντέρνα κοινωνία πολλών ταχυτήτων.

Παρότι ο Εμμανουέλ Μακρόν προέρχεται από το βαθύ χρήμα, ίσως με τη νεότητα και τη σοφιστικέ πολιτική του, ίσως να σπάσει αυτό το «γόρδιο δεσμό».

Πάντως, οι Γάλλοι φίλοι μου αισθάνονται μια βαθιά ανακούφιση!

Προηγουμενο αρθρο
Η εμπλοκή της Ελλάδος στα δίκτυα τουρισμού και το τουριστικό περίπτερο στο Κάστρο
Επομενο αρθρο
Γειτονία Ελλάδος 1948-1970 (videos)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.