HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑπό αύριο το πρωί lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Από αύριο το πρωί lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Στο κόκκινο επίπεδο μπαίνουν από αύριο Παρασκευή η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτκής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης

Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» ανεβαίνουν από αύριο οι ΠΕ Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.

Τα αυξημένα μέτρα που προβλέπονται στο Επίπεδο 4 θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού (χερσαίες, αεροπορικές, θαλάσσιες), που θα ισχύσει από τη Δευτέρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Από το πρωί της Πέμπτης σχηματίζονται τεράστιες ουρές στην παραλία της Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια rapid tests. Την ώρα που η συμπρωτεύουσα μπαίνει σε lockdown -μαζί με Λάρισα και Ροδόπη- κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν εκατοντάδες τεστ για κορωνοϊό σε πολίτες, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

——————————————————————————-

Η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, με τις χώρες να καταγράφουν η μία μετά την άλλη καθημερινά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και θυμάτων και τις κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της να προχωρούν σε νέα καθολικά ή μερικά lockdown, που ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν.

Έτσι η αποψινή Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης εξελίσσεται σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, με τη διαπίστωση ότι η πανδημία φαίνεται ότι δεν μπορεί να αναχαιτιστεί μόνον με στοχευμένα μέτρα. Κάθε μέρα καταγράφεται ένα νέο ρεκόρ και στα κράτη-μέλη της ΕΕ αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις, αφού ναι μεν η Covid-19 δεν είναι πλέον τόσο φονική όσο στο πρώτο κύμα, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα αποδώσουν τώρα ξανά τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί τότε.

Προς το παρόν, τα μέτρα στην ΕΕ, που μετρά 6.500.000 κρούσματα και πάνω από 210.000 θύματα του κορωνοϊού, φαίνεται να εστιάζουν κυρίως σε κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αλλά σε διατήρηση σε λειτουργία των σχολείων.

Ρεκόρ κρουσμάτων στη Σουηδία
Η Σουηδία κατέγραψε 2.820 νέα κρούσματα του κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.

Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 2.400 νέα κρούσματα. Η Υγειονομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της άνοιξης στην κορύφωση της πανδημίας το πιθανότερο είναι ότι οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αλλά δεν είχαν καταγραφεί λόγω της πραγματοποίησης περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ τότε.
Η σουηδική Υγειονομική Υπηρεσία ενίσχυσε επίσης τις συστάσεις για τήρηση μέτρων σε τρεις ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.

Ισπανία: Απαγόρευση εισόδου στην Καταλονία
Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της ισπανικής περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Καταλονία είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πακέτο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων παρατείνεται για ακόμη 15 ημέρες.

Κορωνοϊός: Κοντά σε νέο ρεκόρ τα κρούσματα στην Ολλανδία
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία παρέμεινε επάνω από το όριο των 10.000 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 10.264, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 10.343 που καταγράφηκε στις 26 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία της εξέλιξης της επιδημίας παρακολουθούνται στενά από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Κορωνοϊός: Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και στην Πολωνία
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην χώρα την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία ανακοίνωσε 20.156 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο και 301 θανάτους.

Στη Γερμανία –ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας– τίθενται σε ισχύ νέα μέτρα με μερικά lockdown για έναν μήνα. Στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε δεύτερο καθολικό lockdown από την Παρασκευή σημειώνοντας στους Γάλλους ότι «τα μέτρα που λάβαμε αποδείχθηκαν ανεπαρκή για να φρενάρουν ένα κύμα του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, η Ιταλία μελετά το ενδεχόμενο επιβολής μερικών lockdown, όπως αποκάλυψαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Bloomberg, καθώς τα νέα κρούσματα εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο.

Μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού επέβαλαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αφού είχαν είδη αυξηθεί τα κρούσματα, αλλά πολλά εκ των μέτρων αυτών δεν είναι τόσο αυστηρά όσο εκείνα την περασμένη άνοιξη και η ανησυχία είναι κατά πόσο οι πολίτες, που έχουν ήδη κουραστεί από την παρατεταμένη μάχη με την Covid-19, θα τα εφαρμόσουν αυστηρά.

Δραματικοί τόνοι από την Κομισιόν
Η ΕΕ λέει ότι τα κράτη-μέλη έκαναν βήματα πίσω μετά τις αρχικές επιτυχίες της περασμένης άνοιξης, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, να τονίζει σε δραματικούς τόνους ότι «τα μέτρα χαλάρωσαν πολύ γρήγροα» και τον ιολόγο σύμβουλό της, Πέτερ Πάιοτ, να επισημαίνει ότι «αν χαλαρώσουμε πολύ, θα υπάρξει τρίτο κύμα».

Στο μεταξύ το σύστημα ιχνηλάτησης επαφών σε ορισμένες χώρες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα λόγω φόρτου εργασίας. Το Βέλγιο, που προχώρησε προ ημερών σε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας , αναγκάστηκε να σταματήσει στις 21 Οκτωβρίου τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό σε ασυμπτωματικούς, καθώς τα εργαστήρια αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στον όγκο εργασίας και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας περίμεναν έως και πέντε μέρες για να λάβουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Και το ερώτημα για τους ηγέτες της ΕΕ είναι κατά πόσον μπορούν πλέον να αποφευχθούν τα καθολικά lockdown, που ώθησαν στο πρώτο ήμισυ του έτους σε μια δίνη ύφεσης την ευρωπαϊκή οικονομία και στη συνέχεια στις ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η στρατηγική με τα νέα τεστ
Η αποψινή Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης αποσκοπεί στο να αποτρέψει ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να διδαχθούν η μία από την άλλη και να βελτιώσουν τον συντονισμό στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Ένα από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι η συμπλήρωση των διαγνωστικών εξετάσεων με τα τεστ αντισωμάτων, που είναι μεν λιγότερο αξιόπιστα, αλλά τα αποτελέσματά τους βγαίνουν σε ένα τέταρτο της ώρας.

Τα τεστ αυτά «καθιστούν ευκολότερο και ταχύτερο σε ευρεία κλίμακα των εντοπισμό των φορέων του κορωνοϊού, που είναι μεταδοτικοί, ιδιαίτερα όταν είναι ασυμπτωματικοί», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή του προς τους ηγέτες. «Πρέπει να συντονίσουμε την έγκριση αυτών των τεστ για να διασφαλίσουμε ότι θα αναγνωρίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν ενέτεινε χθες, Τετάρτη, τις προσπάθειες για μια πιο συντονισμένη απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, καλώντας τις κυβερνήσεις της ΕΕ να συντονίσουν τις στρατηγικές τους για τα τεστ, να κάνουν ευρύτερη χρήση rapid tests και εφαρμογών στα κινητά για την ιχνηλάτηση επαφών και να βελτιώσουν την ανταλλαγή μεταξύ τους επιδημιολογικών δεδομένων.

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στις πολιτικές αντιμετώπισης του κορωνοϊού δεν αναμένονται πάντως απόψε, καθώς η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών είναι ένα ακόμη μικρό βήμα σε μια εργώδη προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας και των οικονομιών με πιθανώς σημαντικές μακροπρόθεσμες πολιτικές επιπτώσεις.

Όπως είχε σημειώσει η Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Οκτωβρίου, «το ερώτημα του πώς θα αντεπεξέλθουμε με αυτή την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την υγεία πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα καίριο ως προς το πόσα θύματα θα πρέπει να υπάρξουν, ενώ το διακύβευμα είναι επίσης και οι οικονομίες μας».

Αυτός είναι ο επικαιροποιημένος χάρτης – Όλες οι περιοχές ανά επίπεδο

Πηγή: iefimerida.gr


Προηγουμενο αρθρο
Ξανά σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία η Γαλλία -Σοκ στην Ευρώπη
Επομενο αρθρο
Δωμάτια, μπαρ και σχολικές αίθουσες: Πώς μεταδίδεται ο ιός μέσω του αέρα (εικόνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.