HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑρχαίο θέατρο της Λευκάδας: Η πιο θεαματική ανασκαφική ανακάλυψη [Φωτό + βίντεο]

Αρχαίο θέατρο της Λευκάδας: Η πιο θεαματική ανασκαφική ανακάλυψη [Φωτό + βίντεο]

Κατάμεστη και για διάφορους λόγους ήταν η αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου σήμερα 18/1 στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Ανεξαρτήτως πάντως των θεμάτων που έφεραν τόσο κόσμο στο Δ.Σ. δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα και την ατμόσφαιρα που αρμόζει στις σημαντικές ανακοινώσεις που ακολούθησαν. (θα αναφερθούμε σε άλλα άρθρα μας για τα άλλα θέματα του Συμβουλίου).

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, κ. Ολυμπία Βικάτου και ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος ανακοίνωσαν στο Συμβούλιο ευχάριστα και ενδιαφέροντα θέματα.

Συγκεκριμένα σε αρχαιολογικές τομές που έγιναν τον Νοέμβρη στην περιοχή «Κούλμος» οι ενδείξεις ήταν ευχάριστες και θετικές όσον αφορά το αρχαίο θέατρο της Νηρίκου.

Στις αρχές του 20ου αι. πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüge, συνεργάτη του W. Dörpfeld, στην περιοχή και για πρώτη φορά έγινε λόγος για το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας. Από την ανασκαφική έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για τη χρονολόγηση του θεάτρου, το οποίο ο W. Dörpfeld τοποθετεί γενικά στους προ-ρωμαϊκούς χρόνους.

Τον Νοέμβρη του 2015 πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές έρευνες με την καθοδήγηση της κ. Βικάτου, η οποία όπως δήλωσε ο κ. Μπένος, πέτυχε τρία στα τρία. Εντόπισε την ορχήστρα, το κοίλον και τα τείχη αντιστήριξης του θεάτρου.

Πρόκειται για την πιο θεαματική έρευνα που έγινε ποτέ. Μια ιστορική στιγμή κατά τον κ. Μπένο. Το θέατρο είναι πολύ μεγάλο 10.000 θέσεων, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι μοναδικό στα Ιόνια Νησιά.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τώρα και πέρα είναι η απαλλοτρίωση του χώρου και βεβαίως η ανασκαφή. Η εταιρεία «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα αναλάβει τη μελέτη του έργου. Τόσο ο Περιφερειάρχης οσο και ο Δήμαρχος διαβεβαίωσαν το Συμβούλιο ότι από πλευράς τους θα κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες ώστε να αρχίσουν οι εκσκαφές.

Παρακολουθείστε το βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από τις ανακοινώσεις.

Διαβάστε για το Αρχαίο Θέατρο της Λευκάδας [ΕΔΩ]Διαβάστε για την Αρχαία Νίρηκο [ΕΔΩ]

Προηγουμενο αρθρο
Να δοθεί στην κυκλοφορία η παράκαµψη Αµφιλοχίας!
Επομενο αρθρο
1964: Εκδρομή στη Μεγάλη Βρύση

1 Σχόλιο

  1. anwnimos
    19 Ιανουαρίου 2016 at 21:42 — Απάντηση

    Για να ριξουν λιγο τους θριαμβολογικους τονους στο Facebook οι γνωστοι προπαγανδιστες.
    Φοβαμαι οτι θα ειναι η ………”Αμφιπολη” της Δημοτικης Αρχης

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.