HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑυγουστιάτικη Πανσέληνος με Παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος και την Αγιομαυρίτικη παρέα στη Λυγιά Λευκάδας

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με Παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος και την Αγιομαυρίτικη παρέα στη Λυγιά Λευκάδας

Την ομορφότερη νύχτα του Αυγούστου, τη νύχτα με τη μεγαλύτερη Πανσέληνο της χρονιάς, επέλεξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατούνας για να πραγματοποιήσει μια πρωτόγνωρη γιορτή στο λιμάνι της Λυγιάς.

Η γιορτή ξεκίνησε με το πλύσιμο των διχτυών και στη συνέχεια νέοι και μεγαλύτεροι ψαράδες μας παρουσίασαν παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος: Ψάρεμα με πεζόβολο και ψάρεμα με Μπραγάνι. Η βραδιά έκλεισε με για χορταστική βαρκαρόλα από την Αγιομαυρίτικη παρέα που ξεκίνησε από το «ποτάμι» και έφτασε στο λιμάνι.

Ήταν ομολογουμένως μια έκπληξη για όλους μας η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας. Ο δραστήριος και οργανωτικός πρόεδρος κ. Γιάννης Διγενής κατόρθωσε να κινητοποιήσει νέους και ηλικιωμένους ψαράδες, σε μια εκδήλωση από τις ουσιαστικότερες ίσως του φετινού καλοκαιριού. Μια εκδήλωση που ανιχνεύει και ακουμπά τις ρίζες και την παράδοση της Λυγιάς.

Όπως μας είπε στη ολιγόλογη ομιλία του ο κ. Διγενής: «Βρισκόμαστε σ’ έναν χώρο που η ιστορία του είναι στενά δεμένη με τη θάλασσα. Η Λυγιά, που για χρόνια αποτελούσε το επίνειο της Κατούνας, είναι το δεύτερο λιμάνι στην Δυτ. Ελλάδα σε παραγωγή ψαριών μετά την Πάτρα.

Λιόκριση – Πανσέληνος μια περίοδος που είναι χαραγμένη στο μυαλό όλων μας. 25 μέρες σκοτάδι και 5 μέρες χαράς, οικογένειες, αντάμωμα, έρωτα, και άλλα πολλά. Έτσι μεγαλώσαμε, έτσι γαλουχηθήκαμε και έτσι έρχεται ακόμα νωπό στο μυαλό μας το μπαϊντούζι, η χαρά, ο γυρισμός των δικών μας ανθρώπων, του πατέρα του παιδιού. Με σεβασμό εμείς σήμερα τιμάμε με την εκδήλωση αυτή όλα αυτά και όλους αυτούς, που αγωνίστηκαν μέσα από τη θάλασσα να επιβιώσουν, να αναδειχτούν να θρέψουν τις οικογένειες τους, να σπουδάσουν ακόμα τα παιδιά τους. Ενδεικτικά ακόμα αναφέρω με απόλυτο σεβασμό τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα αστεία μας στους μύθους μας στις κουβέντες μας:

Γιζανόλης Παναγιώτης, Καλογεράκης Σπύρος, Γκρας Γιάννης, Κοσταμπλάς Ντίνος, Μπουρλούφης Κοσμάς, Τσούπης Σπύρος, Καραβάς Θανάσης, Μπουρτζούνας Νιόνιος, Γροβορής Τάσος, Τσόκαρης Νιόνιος, Μπακρατσάς Σπύρος, Μπρίνιας Αργύρης, Λιάτσος Λίας, Μαλούπας Χρήστος, Γίτας Θανάσης, Σπγούνος Παναγιώτης, Τζαχρήστας Σπύρος, Ρέτζος Γιάννης, Πάγιος Θοδωρής, Τσότζολας Ζώης, Χαβίνης Θανάσης, Πρασάκιας Φλίππος, Αρέτας Σπύρος, Μπέκος Χρήστος, Πιτσιάκος Στάθης, Μιλτζούρας Παναγιώτης, Σπερνάς Σπύρος – Αντώνης, Μοτσάτσος Μιχάλης, Ζάχος Ζαχαρίας, Κορνάκλας Σπύρος, Κουτρουμπής Χρήστος…»

Η εκδήλωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τόσο για την άψογη οργάνωση αλλά το σπουδαιότερο, για το δύσκολο εγχείρημα που τόλμησε ο Σύλλογος και τα κατάφερε. Ήταν όπως προανέφερα από τις ουσιαστικότερες εκδηλώσεις που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Εκτός από το θέαμα, ήταν μια σεμνή τελετή, ένας φόρος τιμής, στους ακούραστους «εργάτες» της θάλασσας.

Μετά τις φωτογραφίες ακολουθούν 2 ερασιτεχνικά βίντεο: Βαρκαρόλα με την Αγιομαυρίτικη παρέα στη Λυγιά και το πλύσιμο των διχτυών.

Διαβάστε ακόμα: Παραδοσιακοί τρόποι ψαρέματος στη Λυγιά

Προηγουμενο αρθρο
Παραδοσιακοί τρόποι ψαρέματος στη Λυγιά Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Εορτή συνάξεως τοπικών Αγίων νήσου Λευκάδος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.