HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΒιβλιοπαρουσίαση: «Μετέωρα Μυστικά», της Ιουλίας Ιωάννου

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μετέωρα Μυστικά», της Ιουλίας Ιωάννου

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Τον Ιούνιο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΊΔΑ το 4ο βιβλίο της Αγρινιώτισσας Ιουλίας Ιωάννου με τίτλο «Μετέωρα Μυστικά». Πρόκειται για μυθιστόρημα με κοινωνικό-ερωτικό περιεχόμενο στο οποίο , όπως αναφέρει και ο τίτλος, οι ήρωες ζουν κυρίως στα Μετέωρα και τη ζωή τους καθορίζουν οικογενειακά και όχι μόνο μυστικά, που αιωρούνται και περιμένουν την αποκάλυψή τους. Η συγγραφέας από το 2009 διαχειρίζεται την ιστοσελίδα vivlio-life.gr , έχει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ξεφυλλίζοντας στον αέρα» και έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα 2015, οι Απώλειες 2016 και Τα Ασημένια Μάτια 2017, βιβλία που διαβάστηκαν και αγαπήθηκαν από ευρύ κοινό.

Τα «Μετέωρα Μυστικά» σε 385 σελίδες κερδίζουν τον αναγνώστη από την πρώτη ματιά με το καλαίσθητο εξώφυλλο: στη σκιά των Μετεώρων κυριαρχεί ένα ρολόι με τα αρχικά M+A. Στην αρχή του βιβλίου , που αφιερώνεται στον εγγονό της συγγραφέως , υπάρχει απόσπασμα από το «Ένα παιδί μετράει τα’ άστρα» του Μ. Λουντέμη « …το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιμήθηκε, έγραψε το πιο πικρό, το πιο μεγάλο του παραμύθι… είχε καταφέρει να μετρήσει όλα τ’ άστρα και τα βρήκε σωστά». Ακολουθούν περίπου τρεις σελίδες, που παρουσιάζουν τον κόσμο της Αιμιλίας και επαναλαμβάνονται στην αρχή του κεφαλαίου 45, τονίζοντας έτσι κάποιες καθοριστικές στιγμές για τη λήψη αποφάσεων και το επόμενο βήμα της. Τα 51 κεφάλαια που ακολουθούν διαβάζονται με αγωνία και ενδιαφέρον «τι είναι άραγε ευτυχία ; τι είναι ολοκλήρωση; Τι είναι πληρότητα; Μόνο οι στιγμές κρατάνε και αφήνουν τα μετέωρα όνειρα να πάρουν τη γεύση της ευτυχίας, της ολοκλήρωσης, της πληρότητας… Για πάντα!» κάπως έτσι τελειώνει η συγγραφέας, περνώντας πολλά και ισχυρά μηνύματα και συναισθήματα, όχι μόνο για τους ήρωές της, αλλά για τη ζωή μας γενικά, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους εκείνους που τη στήριξαν και συνεχίζουν να τη στηρίζουν.

Το ταξίδι ξεκινάει το 1986 από τους απότομους βράχους των Μετεώρων και της γύρω περιοχής (την Καλαμπάκα, τα Τρίκαλα), για να απλωθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Πήλιο, την Κέρκυρα, την Ιταλία, την Αυστραλία ως και την Αμερική. Τα πρόσωπα ζουν και αγωνίζονται , ερωτεύονται, κάνουν οικογένεια, δημιουργούν φιλίες, αλλά και ζήλεια και μίση, εμπλέκονται σε ατυχήματα, γνωρίζουν την αποτυχία, την αλήθεια και το ψέμα, την απόρριψη, την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το θάνατο αγαπημένων προσώπων τους, την προδοσία, την απιστία, τη συμπόνια, την αγάπη. Κάνουν τα πάντα, για να βγουν από τη ζωή νικητές. Η Αιμιλία και ο Μάγνος, η Αντιγόνη και ο Λάμπρος, ο Σαράντης και η μητέρα του Αρετή, η Άννα – Λιλιάνα, ο Νεκτάριος, η Καλλιρρόη και τα παιδιά της, ο μικρός Θεοφάνης, η Αντιγόνη και ο Μίκυ, η Κατερίνα, ο Ιάσονας, ο Παύλος, η Παναγιώτα, ο Διονύσης, ο Άρης είναι τα πρόσωπα που μας κρατούν συντροφιά και μας γεμίζουν όμορφες ή άσχημες σκέψεις. Ποια η σημασία του ρολογιού στην ιστορία και τι σημαίνουν τα Αι-Μα (αρχικά των πρωταγωνιστών); Ποιος ο ρόλος της Άννας, του Σαράντη, της Αρετής, αλλά και των Νεκτάριου και Άγγελου στη ζωή της Αιμιλίας; Ο Ρεξ, το σκυλί της Καλλιρρόης, αλλά και η ίδια με τα παιδιά της πώς βοηθούν την ηρωίδα στις δύσκολες στιγμές της; Η αναρρίχηση, οι επιστολές της Άννας και το τετράδιο της γιαγιάς Αιμιλίας ποια μυστικά αποκαλύπτουν;

Ερωτήματα πολλά που απαντώνται μόνο με την ανάγνωση του βιβλίου, που την καθιστούν εύκολη: η εύληπτη γλώσσα, οι περιγραφές χώρων και προσώπων, η διάλογοι, οι επιστολές, οι μονόλογοι, οι αφηγήσεις. Κι όλα αυτά με δυνατή πλοκή, χωρίς τίποτα το περιττό και κουραστικό. Τα μηνύματα διαχρονικά, ο καθένας συγκρατεί ό,τι τον εντυπωσιάζει περισσότερο, όπως « ούτε το χθες ούτε το αύριο μπορείς να τα αλλάξεις όσο κι αν το προσπαθήσεις, γιατί το χθες έφυγε και το αύριο ακόμα δεν ήρθε. Έχεις λοιπόν μόνο το σήμερα να ζήσεις, να σκεφτείς, να οργανώσεις όσο καλύτερα γίνεται» ή « μπορεί στη ζωή μας κάτι να φαίνεται πολύ όμορφο, αλλά να κρύβει μέσα του αόρατους εχθρούς. Νομίζεις πως η ομορφιά θα κρατήσει για πάντα, όμως οι στιγμές μόνο μένουν. Η ζωή κυλάει και φεύγει γρήγορα και τι μένει; Η προσπάθεια του καθενός να κρατήσει μέσα στην ψυχή του μόνο τις ωραίες στιγμές».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Προηγουμενο αρθρο
Μηνιαία δραστηριότητα αστυνομικών υπηρεσιών των Ιονίων Νησιών
Επομενο αρθρο
Η Σταμούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.