HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΒούλης Βρεττός: Ένας υπέροχος άνθρωπος

Βούλης Βρεττός: Ένας υπέροχος άνθρωπος

IMG_3558Λίγα λόγια από καρδιάς για τον αγαπημένο μου φίλο Βούλη που σήμερα συμπληρώνονται 14 χρόνια από τον θάνατό του.

Στις 24 Οκτωβρίου 2001 στη Λευκάδα κάτω από καταρρακτώδη βροχή πλήθος κόσμου –επώνυμοι και ανώνυμοι συμπολίτες μας- συνόδεψαν τον Βούλη στην τελευταία του κατοικία.

Το ποιος ήταν ο Βουλής είναι γνωστό σε όλους. Ήταν η ψυχή της Λευκάδας. Αγαπούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του τον τόπο μας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πήρε προαγωγή και έγινε Τμηματάρχης στο Υπουργείο Υγείας, δεν δέχτηκε ποτέ το βαθμό, για να μην φύγει από τη Λευκάδα.

Υπηρέτησε τον πολιτισμό της Λευκάδας από κάθε μετερίζι: Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στα Πολιτιστικά σωματεία, μα περισσότερο στη Φιλαρμονική που υπήρξε το δεύτερο σπίτι του. Ήταν ανιδιοτελής, δραστήριος, ζωντανός… Η σατυρική του πένα ήταν κοφτερή και πνευματώδης. Το αστείρευτο χιούμορ του σηματοδοτούσε τις χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις του τόπου.

2

Με το θάνατό του χάθηκε μια εποχή της Λευκάδας που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Για όλους εμάς που ζήσαμε κοντά του, δίπλα του, 40 χρόνια, που μας τίμησε με τη φιλία του, θα είναι πάντα ζωντανός στη μνήμη μας.
Παναγιώτα Παρίση

line1

Για μένα ό Βούλης ζει πάντα. Είναι εδώ με την πληθωρική του παρουσία με το αστείρευτο χιούμορ τον με την εκπληκτική του ικανότητα να διεισδύει στην ανθρώπινη προσωπικότητα και να τονίζει τα εσώτερά της, να διεισδύει στις καταστάσεις και να τους δίνει το δικό του χρώμα και όλα αυτά να τα διηγείται με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Ή ανάμνησή του συνδυάζεται με ψυχική ευφορία. Πώς να τον ξεχάσουμε.

Να διηγείται με οίστρο απίθανες λεπτομέρειες για πρόσωπα και καταστάσεις, οι ακροατές να γελάνε ασταμάτητα και ό Τάκης Προδρομίτης να τον κοιτάζει με δυσπιστία και να τού λέει να μην βάζει τόσο αλάτι και πιπέρι και ό Βούλης να θυμώνει με τις ιερόσυλες παρατηρήσεις τού Τάκη. Στιγμές αξέχαστες.

Αυτό όμως πού θα ήθελα κυρίως να αναφέρω είναι ότι ό Βούλης δεν ήτανε απλώς ένας σατυρικός ποιητής, ένας από τούς τελευταίους ίσως στον επτανησιακό χώρο. Μία μοναδική προσωπικότητα.

Δεν ήταν μόνο ένας άνθρωπος πού προσέφερε τα μέγιστα στα πολιτιστικά πράγματα τής Λευκάδας. ‘Ήταν και κάτι άλλο. Για τα ποιήματα πού αναφερόταν στα κοινά πρέπει να πούμε ότι:

1. Έκανε μέσα από την σάτιρά του μία καταλυτική κοινωνική κριτική. Με σθένος και θάρρος.

2. Ήτανε ένας άνθρωπος πού κατέγραψε με μεγάλη επιτυχία την petite histoire τής Λευκάδας. Τα κείμενά του, τα όποια δημοσιευθήκανε στο περιοδικό Ζήνων 1977, στο αφιέρωμα στην Λευκάδα είναι κείμενα με άριστη ιστορική τεκμηρίωση και με μεγάλη ικανότητα συγκροτήσεως τής ύλης. Αργότερα τον μιμήθηκαν και άλλοι χωρίς όμως να τον αναφέρουν.

3. Είναι ό αυθεντικότερος παρουσιαστής μέσα από τα ποιήματά του τής Ιστορίας των Γιορτών Λόγου και Τέχνης. Είναι ό μόνος πού διέσωσε το άρωμα τής εποχής εκείνης, τα πρόσωπα, τα προβλήματα, τις καταστάσεις μέσα από την καταλυτική σατιρική του πένα.

IMG_3561

Ιδιαίτερα, το «Πανόραμα Φεστιβάλ» με την προσθήκη πού έκανε πολλά χρόνια αργότερα, για να διασώσει όπως έλεγε αυτούς, πού αγαπηθήκαν, βλέποντας ότι πολλά αλλάζουν και οι νεότεροι πολλά ξεχνούν. Θεωρώ, ότι το ποίημα αυτό θα έπρεπε να συνοδεύει όλα τα προγράμματα τού Φεστιβάλ κάθε χρόνο. Για να μην ξεχνάμε και για να συνειδητοποιούμε πόσοι και πόσα πολλά προσέφεραν.

Τέλος μέσα από τις διηγήσεις του για τα έθιμα τής Λευκάδας στο τοπικό ραδιόφωνο έκανε μία εκπληκτικής ιστορικής σημασίας λαογραφική καταγραφή των εθίμων με ζωντάνια και αμεσότητα.

Ή παρουσίαση δε, τής κάθε γειτονιάς μέσα από τα ονόματα των γυναικών πού πήγαιναν π.χ. στον Επιτάφιο κ.λ.π. είναι κάτι μοναδικό, είναι σαν να κάνει, εκτός των ονομάτων πού διασώζει, και μία τοπογραφική αποτύπωση τής Χώρας.

Ένα πολύβουο μωσαϊκό πού παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την διήγησή του και μάς κάνει να ξαναζούμε καιρούς αλλοτινούς.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα τής λευκαδίας γης πού τον σκεπάζει.

Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου

16

Προηγουμενο αρθρο
Αλλάζει ο αγωγός ύδρευσης των Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας από τις πηγές Αγίου Γεωργίου
Επομενο αρθρο
Επικίνδυνες λακκούβες στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας (δρόμος Λευκάδα-Βόνιτσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.