HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓιατί δεν αποδέχονται τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού…

Γιατί δεν αποδέχονται τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού…

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Λευκάδας -στα πλαίσια επιχειρηματικού Forum- πολίτης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με τον Σύριζα, διέκοψε τον ομιλητή, βουλευτή κ. Καββαδά, για να δηλώσει τη δική του… «αλήθεια». Στη συνέχεια όπως είδαμε στα βίντεο, αποχώρησε, ακολουθούμενος από τους αιρετούς μας, τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Σέρβο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γρηγόρη Γκογκάκη.

Θα προτιμούσα να αφήσω έξω από το κάδρο τον κ. Ζώη Μικρώνη, αλλά οι αποχωρήσεις των αιρετών μας έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με τη δική του. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα σχολιάσω είναι οι συμπεριφορές και όχι τα πρόσωπα.

Αποτελώ μάλλον μειοψηφία. Το πλήθος έχει εθιστεί και αρέσκεται στη «μαγκιά» και στην ποδοσφαιροποίηση του δημόσιου λόγου. Αποτελούν «ψιλά γράμματα» οι διαδικασίες της πολιτισμένης αντιπαράθεσης. Εξάλλου, σαν πολιτική αντιπαράθεση παρουσιάστηκε από κάποιους το γεγονός. Δεν ήταν λάθος έκφραση. Έτσι βλέπουμε γύρω μας να γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Το ότι ένας ομιλητής μπορεί να έχει θεσμικό ρόλο, το ότι δεν διακόπτουμε τον ομιλητή, αλλά αφού ολοκληρώσει παραθέτουμε τις δικές μας απόψεις, είναι άγνωστα και μάλλον όχι ζητούμενα, κατά πως φαίνεται.

Η ταλαίπωρη λέξη δημοκρατία έχει παντελώς ευτελιστεί. Συμβαίνει μάλιστα, η λέξη δημοκρατία και δημοκρατικός, να χρησιμοποιείται και να διατυμπανίζεται από αυτούς που αποδεδειγμένα την πιστεύουν και την εφαρμόζουν λιγότερο. Η βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η ανοχή και η ανεκτικότητα απέναντι στο διαφορετικό, στη διαφορετικότητα. Είτε αυτό είναι άποψη, είτε είναι γλώσσα, φυλή, θρησκεία κ.λ.π.

Στον τόπο μας υπερτερούν οι κραυγές των τηλεπαραθύρων, αυτός που διακόπτει, αυτός που θα υψώσει τον τόνο της φωνής του, οι ατάκες, οι μαγκιές… Το κοινό επικροτεί με την επιλογή και την ψήφο του τις ποδοσφαιρικές πρακτικές στο δημόσιο βίο. Μέχρι σήμερα, συνήθως κομιστές τέτοιων πρακτικών επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν σε κάθε φορέα, από το μικρότερο σωματείο μέχρι τη Βουλή.

Η αποχώρηση των αιρετών μας από την άλλη, πέραν των παραπάνω αιτιών, αποτελεί και σύμπτωμα της ιδεολογίας τους. Και αυτό είναι γενικότερα γνωστό -θα αναφερθώ παρακάτω- αλλά βγαίνει και από την ανακοίνωση που εξέδωσαν. Αναφέρουν: «Όμως η ομιλία του κ. βουλευτή πριν τελειώσει προκάλεσε ένταση και αντιπαραθέσεις στο ακροατήριο, εξαιτίας ανακριβειών, ανακολουθιών και επιλεκτικών αναφορών κατά το δοκούν, προσδίδοντας κομματική χροιά στην εκδήλωση».

Όπως με διαβεβαίωσε φίλος, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του βουλευτή δεν υπήρξε καμιά ένταση στο ακροατήριο, πλην της παρέμβασης του κ. Μικρώνη. Εκτός κι αν αυτός αποτελούσε όλο το ακροατήριο! Κι από την άλλη, τι θα πει προσδίδοντας κομματική χροιά στην εκδήλωση; Αρκεί ένας ομιλητής να προσδώσει κομματική χροιά σε μια εκδήλωση; Θα «αποστειρώνουμε» δηλαδή τις εκδηλώσεις, ή θα τις μετατρέπουμε σε λιβανίσματα;

Μήπως όλη η εκδήλωση ήταν εκτός γραμμής και ιδεολογίας Σύριζα; Πόσο κοντά με τις ιδεοληψίες του Σύριζα είναι μια εκδήλωση με φορείς επιμελητηρίων και επιχειρηματίες, η οποία φιλοδοξούσε να συζητήσει για ανοίγματα και επενδύσεις με σκοπό το κέρδος; Οι έννοιες επένδυση και κέρδος, είναι εχθρικές προς την ιδεολογία του. Ξαναθυμίζω, ότι η παράταξη του Σύριζα ψήφισε αρνητικά για υποψήφια επένδυση δημιουργίας μαρίνας διαχείμασης σκαφών, στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας.

Δυστυχώς, ένα νησί που ζει και κερδίζει από τον τουρισμό, που αποτελείται από πολλές μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις -που αποβλέπουν στο κέρδος- δεν είναι κοντά στα ιδεολογικά στάνταρτ του Σύριζα. Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, η μεσαία τάξη βρίσκεται στο στόχαστρο μέχρι την τελική φτωχοποίηση της.

Με βάση αυτά, εύκολα γίνονται κατανοητές οι όποιες συμπεριφορές. Δεν είναι ατυχή περιστατικά αλλά πολιτικές εκφράσεις. Που τις επικροτούμε κιόλας οι περισσότεροι.

«Γιατί δεν αποδέχονται τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού, καθώς είναι εμποτισμένοι από μιαν ολοκληρωτική νοοτροπία, που τους εμποδίζει να αντιληφθούν πως απέναντι τους έχουν πολιτικούς αντιπάλους και όχι εχθρούς, πως η διαδοχή στην εξουσία είναι απαράβατος όρος της αστικής δημοκρατίας και δεν είναι παλινόρθωση καθεστώτος.

Φυσικά, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε τίποτε άλλο από στελέχη που ανδρώθηκαν πολιτικώς στα καφενεία των Εξαρχείων και μετρούσαν τις ήττες του καπιταλισμού από το πόσες φορές είχαν νεκρώσει το κέντρο της Αθήνας. Βλέπουν τον κόσμο με βάση τις φτωχές τους εμπειρίες και δύο τσιτάτα από τον Λένιν που πρωτοέμαθαν μικροί.

Το χειρότερο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η ιδεοληψία των στελεχών της, ούτε το γεγονός ότι όρμησαν λιμασμένοι στον ταβά με τα κουλούρια της εξουσίας. Είναι η προχειρότητα και η βαθύτατη άγνοια του κόσμου που μας περιβάλλει»*

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

* Εφημερίδα «Καθημερινή» 01/09/2016

Προηγουμενο αρθρο
Ποιοι δεν ανακηρύσσονται υποψήφιοι για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Εγκρίθηκε η οριστική υδραυλική μελέτη του αγωγού μεταφοράς νερού προς Λευκάδα

7 Σχόλια

 1. ΜΙΧΑΛΗΣ
  17 Νοεμβρίου 2017 at 23:56 — Απάντηση

  anwnimos και ΜΑΔΟΥΡΟΣ ασχοληθείτε με το άθλιο πολιτικό σύστημα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) που καταχρέωσε τη χώρα και έφαγε το καταπέτασμα λέγοντας μας ανερυθρίαστα “μαζί τα φάγαμε” και αφήστε το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ!!!

  • ΜΑΔΟΥΡΟΣ
   18 Νοεμβρίου 2017 at 13:32 — Απάντηση

   Σ’ ευχαριστώ, Μιχαλάκη μου, γιατί μ’ αυτά που γράφεις αποκαλύπτεις χωρίς να το καταλαβαίνεις τι είναι για σένα και τους όμοιους σου η δημοκρατία.Επιβεβαιώνεις δηλαδή αυτά που γράφω!!! Ο λαός αυτό το λέει “ξεβράκωμα”! Συνέχισε αυτό το “σπορ” με την ίδια όρεξη. Προσφέρεις σπουδαίο θέαμα!!! Και βοηθάς και τη δημοκρατία (πάντα χωρίς να το καταλαβαίνεις!)

  • ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
   18 Νοεμβρίου 2017 at 13:40 — Απάντηση

   Καημένε μου, εσύ δεν ξέρεις ούτε αριθμητική. Οι προηγούμενοι λεβέντες φέσωσαν τη χώρα καμιά διακοσαριά δις σε καμιά σαρανταριά χρόνια. Οι καραμπουζουκλήδες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τη φέσωσαν 100 δις σε ένα εξάμηνο! Και έχεις και μούτρα να δίνεις και συμβουλές? Μάθε πρώτα να μετράς μέχρι το δέκα κι ύστερα ξαναέλα! Μέχρι τότε όμως κάνε τουμπεκί!

   • ΜΙΧΑΛΗΣ
    18 Νοεμβρίου 2017 at 15:26 — Απάντηση

    “…Οι προηγούμενοι λεβέντες φέσωσαν τη χώρα καμιά διακοσαριά δις σε καμιά σαρανταριά χρόνια…”!!!

    Εσύ δεν ξέρεις από αριθμητική!!! Τουλάχιστον 300 δις ευρώ είναι το δημόσιο χρέος και τουλάχιστον 600 δις ευρώ οι μειώσεις των αξιών της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης!!! Για να μην αναφερθούμε στο καταστροφικό PSI!!!

    “…Οι καραμπουζουκλήδες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τη φέσωσαν 100 δις σε ένα εξάμηνο! …”!!!
    Οι γνωστές παρλαπίπες του άθλιου πολιτικού συστήματος (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!
    Είναι αυθαίρετες ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ για το ΑΕΠ της χώρας ΑΝ γίνονταν αποδεκτό e-mail Χαρδούβελη ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ!!! Πρόβλεψη για 4,5 % ανάπτυξη μετά από 7 χρόνια ύφεσης!!! ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ!!!

    Του άθλιου πολιτικού συστήματος που έχει το απύθμενο θράσος και κατηγορεί μια κυβέρνηση 3 ετών για την καταστροφική πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων!!! Έχει και το θράσος τα όρια του κύριοι!!!

    ΥΓ. Το “τουμπεκί” ευτυχώς σας το έχει επιβάλλει ο ελληνικός λαός και αυτός είναι ο πόνος σας…

    • ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
     18 Νοεμβρίου 2017 at 18:34 — Απάντηση

     Ουστ, Ακρο-Δεξιο-Αριστερο-Καμμένα ορφανά του Μαδούρο! Ψεύτες πορωμένοι μέχρι το μεδούλι. Η ώρα σας φτάνει.Πάτε για Γ Εθνική. Πληρώσαμε ακριβά δίδακτρα αλλά θα γλιτώσουμε! Φάτε, πιείτε, κλέψτε, βρίστε, ξεράστε, συκοφαντήστε, καταστρέψτε, όσο καιρό σας μένει. Εξάλλου ο κ…ς του Ακρο-Δεξιο-Αριστερο-Καμμένου έχει ειδική σχέση με την καρέκλα της εξουσίας. Ούτε με οξυγονοκόλληση δεν τον ξεκολλάς! Και μη ξεχνάς αριθμητική από το 1 ως το 10. Αλλιώς δέκα χρόνια στην πρώτη δημοτικού!!!

 2. ΜΑΔΟΥΡΟΣ
  14 Νοεμβρίου 2017 at 10:43 — Απάντηση

  Ρωτάνε “γιατί” σε τέτοιες περιπτώσεις? Τα γεγονότα βγάζουν μάτια! Δεν τη γουστάρουν τη Δημοκρατία οι Ακρο-Δεξιο-Αριστερο-Καμένοι “Μαδουριστές”! Τελεία και παύλα!

 3. anwnimos
  14 Νοεμβρίου 2017 at 10:07 — Απάντηση

  Καίρια ανάλυση. Δύο πρόσθετα στοιχεία.
  -Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αποβάλλουν αυτοί οι συριζαίοι αυτοδιοικητικοί και γενικότερα του πολιτικού τους και κομματικού χώρου, το αντιπολιτευτικό σύνδρομο. Τους έχει αποτυπωθεί στο πολιτικό dna η αντίδραση και η καλλιέργεια της αγανάκτησης. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνιμα ασχολούνται και παραπονιούνται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και σχεδόν ποτέ για τις ευκαιρίες που υπάρχουν και τις προσπερνούν είτε γιατί δε θέλουν ή δεν μπορούν. Κατασκευάζουν εχθρούς, συνομωσίες, δόλο, βοθροσάιτ και ένα σωρό ακόμη γνωστές μπούδες του πολιτικού και ιδεολογικού τους χώρου.
  -Ένα δεύτερο είναι ότι πόσο οξύμωρο να μιλούν αυτοί για κομματικό χαρακτήρα σε εκδηλώσεις οι οποίοι προσλαμβάνουν συμβούλους μόνο κομματικούς, τοποθετούν κομματικό κομμισάριο και τοπικό καρανίκα, διατηρούν κομματική ταυτότητα και είναι εκλεγμένοι στην τοπική οργάνωση του Σύριζα, παίρνουν σύμβουλο υποψήφια βουλευτή σύριζα, περιοδεύουν με υποψήφιο βουλευτή σύριζα, προσκαλούν συριζαίο Κραουνάκη, συμμετέχουν σε κομματικές εκδηλώσεις του δημοψηφισματικού όχι, ο δήμαρχος υιοθετεί ρητορική του σύριζα και του Καμένου την ίδια περίοδο αναρτώντας στο facebook την έκφραση “… στα τέσσερα”, συμμετέχουν ενεργά στο συνέδριο του κόμματός τους, Είναι η πιο κομματική δημοτική αρχή που είχαμε και γι’ αυτό δραπέτευσαν όσοι είχαν το ελάχιστο ανεξάρτητο ύφος.
  -Δέιχνει ότι μάλλον έγινε προσχεδιασμένα και με σκοπιμότητα η αποχώρηση τους για να δημιουργήσουν άλλον έναν κουρνιαχτό και πολιτική εντύπωση για να συσπειρώσουν τους πιστούς τους παπαγάλους
  -Δε συζητάμε για την ανακοίνωση που έβγαλε και είναι υπογεγραμμένη ως “Δήμος Λευκάδας”. Δηλαδή αυτή η ανακοίνωση δεν είναι κομματική? Και μάλιστα εκπροσωπεί όλους τους δημότες και όλους του συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Ντροπιάζει όλους. Πάλι δεν αντιλαμβάνονται το θεσμικό τους ρόλο. Πάλι νομίζουν ότι είναι αντιπολίτευση. Απορώ πως ανέχονται οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι ακόμα και της αντιπολίτευσης να βγαίνουν τέτοια δελτία τύπου από το Δήμο. Κανονικά θα έπρεπε να είναι υπογεγραμμένα μόνο από τους 2 φωστήρες της Δημοτικής Αρχής.
  -Φαίνεται τέλος ότι ο κύριος Μικρώνης δίνει και ηγετικό και καθοδηγητικό τόνο αφού τον ακολούθησαν πιστά οι άλλοι δύο στο σήμα για αποχώρηση….

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.