HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΓια τα πεπραγμένα του «κράτους» των «εθνικών μας εργολάβων»

Για τα πεπραγμένα του «κράτους» των «εθνικών μας εργολάβων»

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Για τα πεπραγμένα του «κράτους» των «εθνικών μας εργολάβων»

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που συνεδρίασε την Παρασκευή 28-5-2-15 συζήτησε το θέμα της ομαδικής απόλυσης των εργαζομένων στο οδικό άξονα ΑΜΒΡΑΚΙΑ – ΑΚΤΙΟ (εργοτάξιο της Βόνιτσας) και αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Να καταγγείλει τις παράνομες απολύσεις ενενήντα περίπου εργαζομένων από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΕΓΕΚ-ΑΚΤΩΡ (Συμφερόντων Μαρούλη – Μπόμπολα) από την πρώτη εργολαβία του έργου ΑΜΒΡΑΚΙΑ –ΑΚΤΙΟ.
Το έργο είχε σταματήσει στην αρχή του χρόνου με 25 απολύσεις συνολικά σε όλες τις εργολαβίες, και τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσχεση εργασίας.
Την Τετάρτη 27 Μάη η κοινοπραξία πλήρωσε τρία μηνιάτικα και την επομένη προχώρησε παράνομα στις απολύσεις του συνόλου των εργαζομένων, (κάνοντας πράξη το αίτημα της ΤΡΟΙΚΑ απελευθέρωση των απολύσεων). Όπως κυνικά δήλωσαν, ο ΑΚΤΩΡ που θα συνεχίσει το έργο θέλει να είναι απαλλαγμένος από τους παλιούς εργαζόμενους.
Κάποιοι εργαζόμενοι μπροστά στον εκβιασμό- «υπόσχεση» της εργοδοσίας ότι θα ξαναπιάσουν δουλειά όταν θα ξαναξεκινήσει το έργο, υπέγραψαν την απόλυση τους.
Να σημειώσουμε ότι η εργοδοσία συνεχίζει να μην πληρώνει δεδουλευμένα δεκάδων εργαζόμενων από το εργοτάξιο του Δρυμού, (πάνω από 100.000 €), παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν δικαστικά.
2. Σοβαρές είναι οι ευθύνες της Διοίκησης του Εργοταξιακού Σωματείου που το καλοκαίρι του 2013, χτύπησε το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, ενδίδοντας στις πιέσεις της εργοδοσίας, και τους οδήγησε σε διάσπαση και απώλεια δικαιωμάτων και δραστική μείωση των μισθών τους, κόβοντας παράλληλα κάθε επαφή με το Εργατικό Κέντρο. Τώρα με τις συνολικές απολύσεις η Διοίκηση του Σωματείου δέχτηκε να παραμείνουν απλήρωτοι μέχρι να ξεκινήσει το έργο…. αρκεί να ξαναπιάσουν δουλειά, αν και όποτε αποφασίσει ο ΑΚΤΩΡ.
3. Το Εργατικό Κέντρο σε συνεννόηση και συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου θα πάρουν πρωτοβουλίες για την βοήθεια και υπεράσπιση των εργαζομένων (πολλοί από τους οποίους είναι από την περιοχή του Αγρινίου) .
Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο:
Α) Να βάλει τέρμα στην «ασυλία» που συνεχίζουν να έχουν οι μεγαλοεργολάβοι και με την νέα κυβέρνηση, αφού καταφέρνουν να τραινάρουν δημόσια έργα ( το συγκεκριμένο έπρεπε να παραδοθεί το 2013) αυτοί να πληρώνονται από το Υπουργείο και οι εργαζόμενοι να γίνονται κλοτσοσκούφι .
Β) Να ανακαλέσει άμεσα ΟΛΕΣ τις παράνομες απολύσεις των δυο τελευταίων χρόνων.
Γ) Να πάρει μέτρα για να ξεκινήσει και να τελειώσει το έργο, δίνοντας το σε χρήση χωρίς διόδια.
Δ) Να υποχρεώσει την εργοδοσία στην πληρωμή, με βάσει τις δικαστικές αποφάσεις των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Δρυμού καθώς και στην επαναπρόσληψη τους.
Το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα στη δουλειά χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς διαβουλεύσεις πίσω από την πλάτη τους.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΛΕΥΚΑΔΑ 29-5-2015

Προηγουμενο αρθρο
Μια Μέρα
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα στα καλύτερά της

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.