HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΓια όσους απορούν γιατί γίνεται τόση συζήτηση για την αμμόγλωσσα

Για όσους απορούν γιατί γίνεται τόση συζήτηση για την αμμόγλωσσα

Η συζήτηση που ξεκίνησε για την καταστροφή της περιοχής του πρώην Φάρου της αμμόγλωσσας, φοβόμαστε πως γίνεται συγκεχυμένα για πολλούς λόγους. Βασικότερος είναι η άγνοια της περιοχής, όπως ήταν πριν την κατασκευή των έργων.

Είναι πολύ φυσικό, κάποιοι να μην γνωρίζουν ακριβώς γιατί διαμαρτυρόμαστε στα καλά καθούμενα. Η άγνοια δυστυχώς υπάρχει σε εκτεταμένη κλίμακα. Αφορά αυτούς, που είτε ξέρουν είτε όχι, λίγο επηρεάζει η άποψή τους. Φαίνεται όμως να υπάρχει άγνοια και σε κάποιους που όφειλαν να γνωρίζουν την περιοχή γιατί με τις ενέργειές τους ή μη, ολοκληρώθηκε η καταστροφή. Και αν δεν γνώριζαν ας ρωτούσουν για να μάθουν.

Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν την περιοχή πέριξ του φάρου όπως ήταν πριν τα έργα διάνοιξης του διαύλου. Για περισσότερα από 100 χρόνια υπήρχαν εκεί τεράστιο ογκόλιθοι, οι οποίοι σε συνδυασμό με τον «τοίχο» που κτίστηκε μεταγενέστερα -πάνω στον οποίο υπήρχε και ο Φάρος- προστάτευαν την περιοχή από την οργή των κυμάτων.


Το έργο στην περιοχή περιλάμβανε την κατασκευή τριών προβόλων οι οποίοι όπως μας είπαν, θα συγκρατούσαν την άμμο ώστε να μην φτάνει στην αμμόγλωσσα και την κλείνει. Οι ογκόλιθοι που προϋπήρχαν, για μας τους μη ειδικούς, έδειχναν να είναι άσχετοι με την κατασκευή των προβόλων. Θα μπορούσε μάλιστα, κάποιος μη ειδικός, να ισχυριστεί, πως θα λειτουργούσαν ενισχυτικά του όλου έργου, όπως λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, συγκεντρώνοντας άμμο και δημιουργώντας μια μικρή αμμουδιά. Και βεβαίως θα συνέχιζαν να αποτελούν εμπόδιο στον δυνατό κυματισμό του χειμώνα.
(Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός πως οι βραχίονες όχι απλώς δεν συγκρατούν άμμο αλλά έτσι όπως πάει θα γίνουν και επικίνδυνοι.)

Με την κατασκευή των «μπαστουνιών» αφαιρέθηκαν τα ογκόλιθοι που υπήρχαν κάτω από τον Φάρο. Στη θέση τους σκορπίστηκαν πέτρες σπαστήρα. Τότε άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τον κόσμο. Οι αντιδράσεις εκείνη την εποχή είχαν επικεντρωθεί στο αισθητικό μέρος. Τα πανέμορφα βράχια που προϋπήρχαν και οι άσχημες πέτρες.

Με την προχθεσινή θαλασσοταραχή οι πετρούλες όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, σκορπίστηκαν στους πέντε ανέμους και βόλιασαν την αμμουδιά. Είναι άγνωστο ακόμα αν αυτές οι πέτρες που βγήκαν στη στεριά είναι όλες από τους έξω σωρούς ή και από τους βραχίονες.

Το ερώτημα που τίθεται, με τη χρήση της λογικής είναι, ποιος επέτρεψε να αφαιρεθούν οι ογκόλιθοι που βρίσκονταν αμετακίνητα εκεί για 100 χρόνια και για ποιο σκοπό; Χρησιμοποιήθηκαν κάπου αλλού; Δεν μετακινείς στα καλά καθούμενα τέτοιους ογκόλιθους. Και μάλιστα όταν αυτοί δεν φύτρωσαν εκεί τυχαία, αλλά τοποθετήθηκαν επίτηδες ως κυματοθραύστες. Περιλαμβανόταν στη μελέτη του έργου η αφαίρεση των βράχων και η καταστροφή του τοπίου;

Προηγουμενο αρθρο
Έκοψε την πίτα της η Φιλαρμονική
Επομενο αρθρο
Έπεσε η αυλαία του Lefkouχωριού του Επιμελητηρίου Λευκάδας

5 Σχόλια

  1. Hfestionas
    22 Ιανουαρίου 2018 at 01:26 — Απάντηση

    κα. Σάντα,
    κάνεται και μια βόλτα στον Αη Γιάννη(με 2νί)……

  2. Άγγελος Σταγιάνος
    21 Ιανουαρίου 2018 at 19:17 — Απάντηση

    Θα μου απαντήσει κάποιος ΄΄υπεύθυνος΄΄ , γιατί κατάντησαν το Κάστρο έτσι;

  3. kωστας
    21 Ιανουαρίου 2018 at 11:36 — Απάντηση

    Εδώ πέταξαν τοσα λεφτά για να κλείσουν τα ανοίγματα απο το τουριστικό περίπτερο και έχουν την πόρτα του ανοικτή πανω απο 5 μηνες ντροπή τους όλα για εφέ χωρίς ουσία μήπως και αυτό θέλει μελέτη για να κλείσει

  4. Νικος Φ.
    20 Ιανουαρίου 2018 at 14:47 — Απάντηση

    Εχουμε το ωραιοτερο νησι και πολιτικοι αρχοντες το καταστρεφουν!

  5. ΜΑΡΙΑ
    20 Ιανουαρίου 2018 at 11:45 — Απάντηση

    Οι φωτογραφίες μιλάνε. Και λένε το απλούστατο αλλά και ανατριχιαστικό: Όταν “κυβερνούν” οι βλάκες (που φυσικά εκλέγονται από βλάκες), τέτοια και χειρότερα θα γίνονται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.