HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΓια 23η χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία Πέτρου και Νίτας Αργύρη στους αριστεύσαντες μαθητές της Λευκάδας

Για 23η χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία Πέτρου και Νίτας Αργύρη στους αριστεύσαντες μαθητές της Λευκάδας

Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια με το πέρας των εργασιών του ετήσιου συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών γίνεται και η βράβευση των μαθητών των Σχολείων της πόλης της Λευκάδας που αρίστευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

Τα χρηματικά βραβεία συνοδευόμενα από έπαινο θεσμοθετήθηκαν μετά από επιθυμία και χρηματοδότηση των μεγάλων δωρητών της Λευκάδας Πέτρου και Νίτας Αργύρη.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου μετά την λήξη των εργασιών του ΚΕ’ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών που διεξήχθη στο Κηποθέατρο με θέμα: Οι Λευκαδίτικες σπουδές (1970-2020) και τα 50 χρόνια της Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών», πραγματοποιήθηκε και η απονομή των βραβείων στους αριστεύσαντες μαθητές κατά το σχολικό έτος 2019 -2020 όλων των Σχολείων της Λευκάδας, στη μνήμη του Νικόλαου Αργύρη, (πατέρας του δωρητή).

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:

Γεωργάκης Θεόδωρος του Ιωάννη
Ζανίκα Βασιλεία του Νικ.
Κροκίδης Ιωάννης του Περικλή
Κευσίκογλου Πετρούλα του Αθανασίου
Κοντοπρία Έλλη του Επαμ.
Κακαβούλη Ευγενία του Φιλίππου
Κατωπόδη Λευκοθέα του Πανταζή
Μαργκού Αποστολία του Νικολάου
Πολίτης Γεώργιος του Αγγέλου
Πάτσης Σταύρος του Ιωάννη
Ροντογιαννη Ήρα του Λάμπρου
Σίδερη Μαρία του Νικολάου
Τυπάλδου Καλλιόπη
Φραγκούλη Ανδριάνα του Γεωργίου

Οι διαπρεπείς συμπατριώτες μας Πέτρος και Νίτα Αργύρη είναι μεγάλοι δωρητές της Δημόσιας Βιβλιοθήκης. Έχουν δημιουργήσει τμήμα Θετικών επιστημών στη Βιβλιοθήκη και είναι και οι δωρητές των βραβείων στους αριστεύσαντες μαθητές από το 1998.

Ο Πέτρος Αργύρης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1927. Μετά το Γυμνάσιο, εισάγεται 1ος το 1943 στο ΕΜΠ. Αποφασίζει να πάει στις ΗΠΑ για σπουδές, όπου τo 1954 παίρνει το Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Kαλιφόρνιας στο Berkeley.

Ασχολήθηκε ερευνητικά με ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων Φυσικής σε θέματα κβαντικής, στατικής μηχανικής και θερμοδυναμικής. Διδάσκει στο Pittsburgh της Πενσυλβάνιας, στο MIT, στο French University at Paris, στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη, στο Ε.Μ.Π. κλπ.

Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Northeastern. Διακρίθηκε για το πλούσιο και σημαντικό δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο, αλλά και ως ταλαντούχος δάσκαλος με διδακτική αρτιότητα. Η λιτή επιστημονική γραφή του, η πειθαρχία και η νηφαλιότητά του συνεχίζουν να αποτελούν πρότυπο έμπνευσης, καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης από συναδέλφους και φοιτητές και μονίμως έπαιρνε τον υψηλότερο βαθμό στην αξιολόγηση της διδασκαλίας του. Χαρισματικός αναλυτής δύσκολων γεωπολιτικών εξισώσεων, ενημερωμένος για σημαντικά ελληνικά και διεθνή ζητήματα, απλός άνθρωπος, ευγενής, καλλιεργημένος και ενεργός πολίτης, με πηγαίο χιούμορ. Το 1976 εκλέχτηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μαζί με τον Αδριανό Μελισσηνό και την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Είναι παντρεμένος με την κ. Νίτα Αργύρη, διακεκριμένη καθηγήτρια και είναι γονείς 3 επιστημόνων.

Προηγουμενο αρθρο
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική οικονομία και την απασχόληση
Επομενο αρθρο
Οι Λευκαδικές Σπουδές 1970-2020 - Γενική Σκιαγραφία