HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΓλυκιά κολοκυθόπιτα Μεγανησιώτικη

Γλυκιά κολοκυθόπιτα Μεγανησιώτικη

Πεντανόστιμη παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με ρύζι και σταφίδες. Αποτελούσε και κυρίως πιάτο όμως η μέγιστη απόλαυση είναι όταν τρώγεται κρύα (όχι παγωμένη) σαν γλυκό.

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι λίγο να σας μεταφέρω τις ποσότητες . Η μάνα μου, η γιαγιά και η πεθερά μου, έβαζαν τα υλικά με το μάτι και έπεφταν πάντα μέσα. Άντε να ήθελε λίγη ζάχαρη επιπλέον ή λιγότερα κανελογαρύφαλλα. Τις προσθήκες σε αυτή την συνταγή τις έκαναν αφού δοκίμαζαν το μείγμα από την κατσαρόλα λίγο πριν μπει στο ταψί για το φούρνο. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη τότε. Έτριβαν το κολοκύθι καθιστές στη γωνιά με ένα κουτάλι της σούπας με τις ώρες..Ανάλογα με το μέγεθος και ο χρόνος. Άνοιγαν τα φύλλα τους και ταυτόχρονα άναβαν τη φωτιά τους να πέσει το κάρβουνο. Η πίτα έμπαινε πάνω στην προστιά και αφού ψηνόταν πολύ καλά (τσιτσίριζε για πολύ ώρα) από την κάτω πλευρά την «γύριζαν» ανάποδα με την βοήθεια μιας μεγάλης πλαστήρας και αποτελείωναν το ψήσιμο. Έσειαν πολλές φορές το ταψί για να μην κολλήσει. Αφού είχε ψηθεί η πίτα την πασπάλιζαν με μπόλικη ζάχαρη. Το φύλλο γινόταν κριτσανιστό.

Το χαρακτηριστικό αυτών των συνταγών ήταν η μεγάλη ποσότητα λαδιού στις πίτες.Λάδι πολύ στο ταψί. Λάδι αρκετό ανάμεσα στα φύλλα. Λάδι στο μείγμα, λάδι παντού. Σχεδόν τις τηγάνιζαν…Κι όμως δεν το ένιωθες καθόλου. Ίσως επειδή ήταν αγνό και καθαρό. Σήμερα που οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει και η τεχνολογία σου λύνει τα χέρια η διαδικασία έχει γίνει απλούστερη.Και η γεύση λίγο διαφορετική. Όπως και τα υλικά που όλα σχεδόν ήταν δική τους παραγωγή. Γι αυτό και όταν έφτιαχναν πίτες «θέλανε μεροκάματο» και το θεωρούσαν» μπελιά»

Εμείς θα προσπαθήσουμε να… πλησιάσουμε την παλιά γλυκιά κολοκυθόπιτα και να προσεγγίσουμε τις ποσότητες.

Υλικά

Ένα κίτρινο μέτριο κολοκύθι 1 με 1 1/5 κιλό ψίχα (μπορείτε να το τρίψετε στο μούλτι λίγο λίγο)
Ζάχαρη Γύρω στα 400 γραμμάρια (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
Λάδι Μια κουτάλα της σούπας
Ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Σταφίδα μαύρη 300 γρ.
Ρύζι άσπρο 300 γρ.
Αλάτι 1 κ.γλ
Πιπέρι 1/5 κ.λ
Μάραθο τριμμένο 1 κ.λ
Κανέλα τριμμένη 1 κ.γ.κοφτό
Γαρίφαλο τριμμένο 1/2 κ.γλυκού
Σουσάμι
Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
4 φύλλα χειροποίητα χωριάτικα

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Δοκιμάζουμε το μείγμα για να δούμε την γλυκάδα του. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ακόμα ζάχαρη η μπαχαρικά.

Σβήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έχουμε ανάψει το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανοίγουμε τα φύλλα

Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί πασπαλίζουμε μικρή ποσότητα από αλεύρι και το τινάζουμε. Προσθέτουμε το σουσάμι. Τοποθετούμε το ένα φύλλο με τις άκρες να περισσεύουν από το ταψί. Λαδώνουμε ελαφρώς και ρίχνουμε το κρύο μείγμα της πίτας. Σκεπάζουμε με τα άλλα πάντα λαδώνοντας τα ελαφρώς. Με τον πλάστη κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν και γυρνάμε τα υπόλοιπα προς τα μέσα. Να κλείσουν καλά το μείγμα μέσα.

Ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε ελαφρώς την πίτα. Ψήνουμε περίπου μια ώρα. Όταν η πίτα ξεκολλάει από ταψί και έχει ροδίσει καλά είναι έτοιμη.

Αφού κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Εάν δεν σας βολεύουν οι ποσότητες σε γραμμάρια μετατρέψτε τις σε… πλοχέρια. Έτσι μαγείρευαν εκείνες…

Λίγα «μοντέρνα» μυστικά

  1. Πριν βάλουμε το μείγμα στο ταψί τρυπάμε με ένα μαχαίρι τα φύλλα που έχουμε στρώσει κάτω. Με αυτόν τον τρόπο αέρας περνάει και ψήνονται ομοιόμορφα.
  2. Ανακατέψτε ζάχαρη και κανέλα σε ένα μπολ. Πασπαλίστε ανάμεσα στα φύλλα. Δίνουν απίστευτη γεύση και χρώμα. Ρίξτε και στο πάνω πάνω μαζί με το σουσάμι.
  3. Μια συνταγή για χωριάτικο φύλλο που έχω δοκιμάσει και είναι πολύ καλή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αν δεν έχετε κάποια δική σας προτιμήστε την. Εγώ φτιάχνω μεγάλη δόση, την χωρίζω σε μπάλες και την βάζω στην κατάψυξη για να την χρησιμοποιήσω όποτε θέλω.
  4. Για να αποφύγετε το περιττό λάδι στο ταψί χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα. Αλείψτε με αυτή τον πάτο του ταψιού . Είναι αρκετό.
  5. Αν το φύλλο σας βγει ξεροψημένο σκεπάστε το για λίγο με μια λαδόκολλα και μια πετσέτα από πάνω. Αφήστε να κρυώσει και κόψτε την πίτα σας όπου έχετε χαράξει.
  6. Καλή επιτυχία.

Πηγή: http://meganisilife.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης
Επομενο αρθρο
Επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.