HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔεν άλλαξε λοιπόν η νοοτροπία πολλών Λευκαδιτών και μετά από εξήντα τόσα χρόνια;

Δεν άλλαξε λοιπόν η νοοτροπία πολλών Λευκαδιτών και μετά από εξήντα τόσα χρόνια;

Γράφει η Παρασκευή Σιδερά-Λύτρα

Διαβάζοντας στο “άρωμα” το κείμενο του κυρίου Γιάννη Β. Δεβελγέκα, «Ο γύγτικος προορισμός και το θεριό της θάλασσας”, ζωντάνεψε στον νου μου ένα βίωμά μου από τη μαθητική ζωή μου στο γυμνάσιο Λευκάδος (μικτό τότε).

Τα δύο χρόνια φοίτησής μου εκεί πέρασα πολύ καλά στη Λευκάδα· συνέβαλε όχι μόνον η στοργή και η φροντίδα των συγγενών, που με φιλοξένησαν, αλλά και το περιβάλλον στην τάξη μου. Οι συμμαθήτριές μου, όταν ήλθα ξένη από άλλο γυμνάσιο, με αποδέχθηκαν φιλικά και αισθανόμουν πολύ άνετα στο νέο σχολικό περιβάλλον – με μερικές συμμαθήτριες από τη Λευκάδα έχω ακόμη στενές φιλικές σχέσεις. Ήταν τα σχολικά έτη 1955/56 και 1956/57.

Σε ένα διάλειμμα όμως ένα μικροεπεισόδιο – αθώο( ;), ας το χαρακτηρίσω – με έκανε να συνειδητοποιήσω, ότι εμάς από την απέναντι ακτή οι Λεικάδιοι, τουλάχιστον ένα μέρος Λευκαδίων, δεν μας έβλεπαν σαν τους εαυτούς τους. Εκεί σε διάδρομο του παλιού Γυμνασίου (στα διαλείμματα δεν επιτρεπόταν στις μαθήτριες να κατεβαίνουν στην αυλή) γινόταν μεταξύ μας συζήτηση για το επικείμενο ποδοσφαιρικό παιγνίδι Τυληκράτη – Λευκάτα. Και εγώ αυθορμήτως είπα, ότι θέλω να νικήσει ο Λευκάτας – δεν είχα ιδέα από τεχνική του ποδοσφαίρου, αλλά στον Λευκάτα έπαιζαν και μαθητές, οικεία μας πρόσωπα, όπως ο συμμαθητής μας Μιχάλης Παπουτσόπουλος. Η αντίδραση συνομιλήτριας, μαθήτριας μεγαλύτερης τάξης – χωριό και … μή όνομα! –, όταν άκουσε την έκφραση της επιθυμίας μου, μού είπε αυτολεξεί: “Τότε είσαι κομμουνίστρια ή βλάχα”.

Φυσικά τρόμαξα από αυτά τα “βαριά” λόγια. Δεν γνωριζα τότε την απάντηση του Χατζηδάκη σε κακόβουλο συνομιλητή του, για να την αντιστρέψω, απαντώντας ήρεμα στη δική μου κακόβουλη συνομιλήτρια.

Δεν άλλαξε λοιπόν η νοοτροπία πολλών Λευκαδιτών και μετά από εξήντα τόσα χρόνια;

Προηγουμενο αρθρο
Προσλήψεις 10 ατόμων για (4) τέσσερις μήνες στο Δήμο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Σύλλογος εργαζομένων στα ξενοδοχεία - εστιατόρια & συναφή επαγγέλματα: Πρόσκληση σε συζήτηση-ενημέρωση

1 Σχόλιο

  1. Κρητικός Σπύρος
    26 Μαΐου 2020 at 05:32 — Απάντηση

    Κυρία μου το σχολιο σας ενω είναι θετικό για τους Λευκαδίτες, περιέχει μια αντίφαση. Στηρίζεστε σε ένα μεμονωμενο περιστατικο που βιώσατε, γενικευετε μια κακη στιγμή και ερωτατε αν μετά από 60 χρόνια δεν άλλαξε η νοοτροπία πολλών Λευκαδιτων. Παραβλέπετε όμως ότι το άτομο αυτό είχε μάθει από το σπίτι της να μισεί το διαφορετικό. Δεν αναφέρθηκε μόνο στους βλάχους. Και ήταν μεμονωμένο περιστατικό στα χρόνια που ζήσατε στη Λευκάδα, όπως η ίδια λέτε, αφού με νοσταλγία μάλλον αναφέρεστε σε όλο το υπόλοιπο λευκαδιτικο περιβάλλον σας. Καταλάβετε λοιπόν ότι τι βίωμα σας εκείνο ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανονα. Μείνετε λοιπόν στην καλή εικόνα που έχετε για εμάς τους Λευκαδίτες και αγνοήσετε τους ελάχιστους κακόβουλους που υπάρχουν και εδώ, όπως σε κάθε κοινωνία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.