HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔιακρίσεις στον καπετάνιο Κώστα Πατρίκιο στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης: «Κέφαλος»

Διακρίσεις στον καπετάνιο Κώστα Πατρίκιο στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης: «Κέφαλος»

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης «Κέφαλος». Ανάμεσα στους διακριθέντες βρίσκεται και ο καπετάνιος Κώστας Πατρίκιος με δυο έργα του.

Στην κατηγορία   «Έμμετρος στίχος» για το ποίημα του: «Θα μείνω στο σπίτι».
Στην κατηγορία «Μουσικός Στίχος» με το ποίημα του «Το Βοτάνι».

ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Θα μείνω στο σπίτι θα μείνω
όσο πρέπει και όσο μου πούνε
Και σε όλους εγώ το συστήνω
έξω απ’ ‘το σπίτι μα μην βγούνε

Μπόρα είναι και θα περάσει
τρικυμία σφοδρή και μεγάλη
ας αναμένουμε να καταλαγιάσει
ευχόμενοι μην έρθει και άλλη

Απρόσμενος ήρθε σαν νέο φρούτο
μας ταρακούνησε σαν το τσουνάμι
αγάντα να διώξουμε το χάλι τούτο
αν δεν θέλουμε όλους να μας ξεκάμει

Υπομονή να δείξουμε με καλοσύνη
κλεισμένοι στα σπίτια όσο μπορούμε
την σκέψη να κάνουμε χωρίς βιασύνη
για να τον διώξουμε να λυτρωθούμε

Αδιανόητο μου είναι δεν το χωνεύω
με τέτοια υπάρχοντα ανθρώπινα μυαλά
κινητά και κομπιούτερ που τα ζηλεύω
αυτά βρήκαν και είναι θαυματουργά

καλοκαίρι στην ζέστη αυτό θ α ψoφίσει
ακούμε και νιώθουμε όλοι χαρά
σε φούρνο με ζέστη αν κάποιος μας κλείσει
μήπως και θαβρουμε εμείς γιατριά ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ
ΝΙΚΑΙΑ 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

ΤΟ ΒΟΤΑΝΙ

Σταμάτησα να ξέρεις να πονάω
πήρα βοτάνι που γιατρεύει τον καημό
ξανάρχισα και να χαμογελάω
ξαναγεννήθηκα κι αρχίζω πια να ζω

Ακούραστα την μέρα την γλεντάω
την νύχτα δεν την θέλω με τρομάζει
εσένα και την νύχτα λησμονάω
κατάμαυρη σαν την ψυχή σου μοιάζει

Σαν φέξει το πρωί κι έρθει η αυγούλα
ξαναγεννιέμαι και η ζωή μου ομορφαίνει
σταυροκοπιέμαι και φωνάζω μια ευχούλα
νάνε η σκέψη μου από εσένα απαλλαγμένη

Βοτάνι μουδώσανε τις πίκρες μου λιώσανε
Γελάω και χαίρομαι σε άλλη προσφέρομαι

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠ. ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ
CAPTAIN M/V MARINIK G
ΝΟΤΙΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 1997

Ο Κωνσταντίνος Σπ. Πατρίκιος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1938 στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας. Γονείς του ήταν ο ξυλουργός Σπύρος Πατρίκιος και μητέρα του η αγρότισσα Κωνσταντούλα Καραβία. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο στο χωριό του, γράφτηκε μετά από επιτυχείς εξε­τάσεις και φοίτησε στο εξατάξιο Γυ­μνάσιο στην πόλη της Λευκάδας, το μοναδικό που τότε υπήρχε στο νησί και αποφοίτησε από το Ναυτικό Γυμνάσιο της Ιθάκης.

Ακολούθησε το επάγγελμα του Ναυτικού με εξαιρετική επιτυχία αρχικά στα γκαζάδικα του Ωνάση, περισσότερα από 10 χρόνια, αρχίζοντας από δό­κιμος πλοίαρχος και με μεγάλη θέληση για πρόοδο έφτασε στον βαθμό του Πλοιάρχου. Στην συνέχεια μεταπήδησε στα ποντοπόρα φορτηγά παντός τύπου σαν Πλοίαρχος και έκλει­σε τη ναυτική του καριέρα στο ΜΟΝΤΕ CARLO  όπου για μια δεκαετία κυβερνούσε την θαλαμηγό του εμπόρου διαμαντιών ROBERT MOUAWAD και ακόμη για άλλα 3 χρόνια στον κα­τασκευαστή κτηρίων ΝΑΒΙL ΒΟΥSΤΑΝΙ, που αγόρασε την ίδια θαλαμηγό με έδρα πάντα το ΜΟΝΤΕ CARLO. Ο τελευ­ταίος, κτίζοντας το πολυτελέστατο ξενοδοχείο ΜΕΤRΟΡΟLΕ, τον είχε ορίσει επιβλέποντα επιθεωρητή. Αρκετές φορές είχε πάει σε κρουαζιέρα τον Πρίγκιπα Ρενιέ, πριγκίπισσες και βα­σίλισσες. Υπηρέτησε Σημαιοφόρος στο Πολεμικό Ναυτικό και στα αρματαγωγά πλοία του στόλου μας. Επίσης για 2 χρόνια εργάστηκε σαν Αρχιπλοίαρχος σε ναυτική εταιρεία και επιθε­ωρητής πλοίαρχος. Τώρα είναι συνταξιούχος.

Παράλληλα ανέπτυξε και αξιόλογη πνευματική δραστη­ριότητα. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε Ναυτικά περι­οδικά, στην εφημερίδα «Αγιοπετρίτικα», στο περιοδικό της Πάτρας «Νήρικος», στην Λευκαδίτικη εφημερίδα τα «Νέα της Λευκάδας» και στο περιοδικό «ΚΕΦΑΛΟΣ».

Σε πρόσφα­το ποιητικό διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από τον Σύλλογο Αγιοπετριτών Αττικής με θέμα τη θάλασσα, διακρίθηκε με Έπαινο το ποίημά του «Η πρωτοχρονιά ενός Ναυτικού». Επί­σης σε διαγωνισμό που έγινε στη μνήμη του Νίκου Καζαντζάκη η κριτική επιτροπή τον συμπεριέλαβε στις διακρίσεις με το ποίημά του «Μια ζωή Συνηθισμένη» και με το πεζό του «Μια ημέρα στο S/Τ ΟLΥΜΡΙC ΒΟΝD».

Είναι έγγαμος, πατέρας δύο κοριτσιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών. Στα μαθητι­κά του χρόνια συμμετείχε στην ομάδα στίβου της Ιθάκης και πήγαινε στους περιφερειακούς αγώνες που γίνονταν στο Αρ­γοστόλι της Κεφαλονιάς, στο γήπεδο «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΒΩΤΗΣ», σημειώνοντας πάντα επιτυχίες στα αγωνίσματα των 800 και των 3.000 μέτρων.

Η παρουσία του Κώστα Πατρικίου, στα πολιτιστικά δρώμενα ολοκλήρου του νησιού, είναι αδιάλειπτη και ουσιαστι­κή, αφού είναι ένας άοκνος εργάτης, που με τη βιντεοκάμερα και την φωτογραφική του μηχανή, με χαρά τρέχει, πάντα αφι­λοκερδώς, να αποθανατίσει εκδηλώσεις, πανηγύρια, εκκλη­σιαστικές γιορτές και ο,τιδήποτε πέσει στην αντίληψή του ή προσκληθεί και τα οποία προωθεί στις περισσότερες Λευκαδίτικες ιστοσελίδες με τις οποίες συνεργάζεται. Δημιουργεί πάντα με σεβασμό, σεμνότητα, με αγάπη και ταπεινότητα, χωρίς ποτέ να επιδιώκει την προσωπική του προβολή.

Προηγουμενο αρθρο
Πέθανε η Μαριέττα Γιαννάκου
Επομενο αρθρο
Ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Lefkas Trail Run» επιστρέφει ανανεωμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.