HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΔυο παλιές φωτογραφίες της Λευκάδας και το Αγγλικό Λιμάνι

Δυο παλιές φωτογραφίες της Λευκάδας και το Αγγλικό Λιμάνι

Το 1931 αναφέρεται ως χρονολογία στις δυο φωτογραφίες που παρουσιάζουμε παρακάτω. Εικονίζεται ο φάρος, μέρος του κάστρου καθώς και το πέραμα της εποχής.

Φωτογράφος: Βαφιαδάκης Γεώργιος, χρονολογία: 1931, τόπος: Λευκάδα


Το καινούργιο στοιχείο στις φωτογραφίες είναι το φαρδύ «αυλάκι» μέσα στο οποίο κατέληγε το πέραμα. Το βλέπουμε σε φωτογραφία για πρώτη φορά.

Το πέραμα όπως εικονίζεται σε άλλη  φωτογραφία, του 1931, είχε την παρακάτω μορφή.

Σε επόμενη φωτογραφία του 1956, (με αμφιβολία για την ακριβή ημερομηνία), φαίνεται το αυλάκι σχεδόν κατεστραμμένο. Είναι άξιες προσοχής οι πλάκες που οριοθετούν το «αυλάκι». Πρέπει να αποτελούν μέρος του Αγγλικού λιμανιού. Είναι συμμετρικές και είναι ακριβώς οι ίδιες με τις πλάκες που σώζονται ακόμα και σήμερα, λίγα μόλις μέτρα παραπίσω. Κάτω από τον φάρο του Κάστρου. Αυτό που οι παλαιότεροι γνωρίζουν ως Αγγλικό λιμάνι.

Το Αγγλικό λιμάνι έχει μένει στην αφάνεια και είναι κατεστραμμένο από αδιαφορία και ανοησία ταυτόχρονα. Συνήθως από την άνοιξη και μετά είναι πνιγμένο στα σκουπίδια και τα χορτάρια. Σώζονται ακόμα και οι πέτρινες δέστρες των πλοίων.

Το αγγλικό λιμάνι άρχισε να κατασκευάζεται το 1843. Εργασίες έγιναν όχι μόνο στην περιοχή του Κάστρου αλλά και απέναντι όπου σήμερα είναι το τουριστικό περίπτερο. Εκεί κτίστηκε ο λιμενοβραχίονας. Ονομαζόταν εξωτερικός λιμήν της πόλεως.

Από τον λιμενοβραχίονα οι παλαιότεροι θυμούνται ότι στα σκαλοπατάκια του έδεναν οι βάρκες για να κατεβάσουν τους λουόμενους, όταν οι μπανιαδόροι πήγαιναν με το βαρκάκι για μπάνιο -ελλείψει άλλων μεταφορικών μέσων. Ο λιμενοβραχίονας και τα σκαλοπατάκια ήταν κατασκευασμένα με  το ίδιο υλικό που φαίνεται στην 5η φωτογραφία. Πλάκες συμμετρικές και «δουλεμένες». Όπως αναφέρει ο Νίκος Βαγενάς, αυτές τις πλάκες τις μετέφεραν οι Άγγλοι από το λατομείο που είχαν στην Πλάκα.

Σήμερα τόσο τα σκαλοπατάκια όσο και ο τοίχος του λιμενοβραχίονα έχουν καταστραφεί από τα τελευταία έργα διάνοιξης του διαύλου. Ό,τι σώζεται από το Αγγλικό λιμάνι κάτω από τον Φάρο του κάστρου, είναι αφημένο στην τύχη του.

Έτσι, σιγά σιγά σβήνονται τα ίχνη της πορείας του νησιού στο χρόνο. Αυτά, για ό,τι ξέραμε εμείς οι μεγαλύτεροι μέχρι σήμερα.
Με τα νέα δεδομένα της εποχής που ζούμε, ενδεχομένως από τώρα και πέρα να γίνεται… επιλογή για τι θα κρατήσουμε από το παρελθόν…

Προηγουμενο αρθρο
Δηλώσεις του Σπύρου Σπύρου από την Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Έκτακτη Γενική συνέλευση των μελών του «ΤΑΟΛ»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.