HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕβδομάδα κινητικότητας ή κομφούζιο επικινδυνότητας

Εβδομάδα κινητικότητας ή κομφούζιο επικινδυνότητας

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» διοργανώνεται  από το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Θεωρείται  ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να αναπτυχθούν οικονομικά και να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς.

Στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» εντάσσεται και η απόφαση του Δήμου να μονοδρομήσει για τρεις μέρες τον περιφερειακό δρόμο της πόλης της Λευκάδας που τυχαίνει να αποτελεί και είσοδο – έξοδο  όλου του νησιού! Πρόκειται για όλο το παραλιακό μέτωπο, δηλαδή την οδό Άγγελου Σικελιανού και την οδό Δημ. Γολέμη.  

Παρακολουθήσαμε το κομφούζιο μόνο στην οδό Γολέμη την δεύτερη μέρα, δηλαδή σήμερα Παρασκευή το πρωί. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη στην οδό Άγγελου Σικελιανού.

Οι οδηγοί  σχεδόν στο σύνολο των διερχόμενων, δεν γνώριζαν τα περί κινητικότητας και μονοδρόμησης, ερχόμενοι από το ΚΤΕΛ. Έβλεπαν μια προειδοποιητική πινακίδα και το απαγορευτικό στο μέσον του δρόμου.  Οι περισσότεροι αδιαφορούσαν για την απαγόρευση και συνέχιζαν κανονικά τον δρόμο τους, γιατί στην  δεξιά λωρίδα του δρόμου -αυτή δηλαδή που ίσχυε η μονοδρόμηση- οι κόκκινες απαγορευτικές κορίνες που έπρεπε να κλείνουν τον δρόμο, άφηναν τόσο χώρο, όσο δηλαδή να μπορεί να περάσει ανετότατα αυτοκίνητο!

Τα αυτοκίνητα έκαναν σλάλομ και επικινδύνους ελιγμούς βγαίνοντας πολλές φορές στο άλλο ρεύμα για να κινηθούν στην οδό Γολέμη.

Από την άλλη  όσοι υπάκουαν στα σήματα της απαγόρευσης και έστριβαν προς τον Άγιο Μηνά, φρακάριζαν και βλαστημούσαν λίγο παραπάνω,  στη διασταύρωση, αφού εκεί διοχετευόταν μεγαλύτερος όγκος αυτοκινήτων από όσον μπορεί να διαχειριστεί η περιοχή.

Σταθήκαμε στον κυκλικό κόμβο αρκετή ώρα και προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε το βαθύτερο νόημα και τον υψηλό συμβολισμό της συγκεκριμένης ενέργειας -ακόμα και αν είχε επιτευχθεί η μονοδρόμηση- αλλά δυστυχώς το μικρό μας μυαλό, δεν μπόρεσε να πλησιάσει τα μεγάλα… πνεύματα του Δήμου!

Όπως μας είπαν χτες, στις μόνες φορές που εφαρμόστηκε η μονοδρόμηση ήταν όταν το αυτοκίνητο του Λιμενικού έφραζε ολόκληρο το προς μονοδρόμηση ρεύμα του δρόμου. Ε και, αυτό ήταν το επιδιωκόμενο;

Με δεδομένο ότι,  τόσο η οδός Γολέμη όσο και η Άγγελου Σικελιανού αποτελούν τις κύριες εισόδους -εξόδους του νησιού και δεν έχουμε άλλες, η ταυτόχρονη επιλογή τους, μόνο ως… καψόνι προς τους οδηγούς μπορούσε να εκθληφθεί και καθόλου ως εναλλακτική μορφή κίνησης.

Πολύ φοβόμαστε πως τέτοιες ασκήσεις επί χάρτου φέρνουν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και ακυρώνουν δράσεις που έχουν ζωή σχεδόν 20 χρόνια σε όλη την Ευρώπη.  Δημιουργούν αναστάτωση,  αποτελούν μεγάλες αστοχίες, δεν έχουν καθόλου παιδευτικό χαρακτήρα και πηγαίνουν πίσω το θέμα της Ευρωπαϊκής κινητικότητας που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Το θέμα είναι σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με τόση προχειρότητα.

Και πάντως αποτελεί έκπληξη η τόσο μεγάλη επίδραση του δημάρχου Αθηναίων κ. Μπακογιάννη* στην μικρή μας πόλη, όταν μέχρι προχθές είχε την πρωτοκαθεδρία ο δήμαρχος Τρικάλων!

Υ.Γ. πρέπει να αστειεύονταν ο Δήμαρχος όταν δήλωνε στο δημοτικό συμβούλιο πως η παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο έγινε να κυκλοφορήσουν ελεύθερα οι άνθρωποι και μάλιστα ηλικιωμένοι. Η οδός Γολέμη την Παρασκευή το πρωί ήταν ο πιο επικίνδυνος δρόμος της πόλης  και αλλοίμονο σε όποιον είχε την φαεινή ιδέα περιπάτου σε αυτό το σημείο.

*Για όσους έχουν παρακολουθήσει το θέμα, εννοούμε την κατάντια της οδού Πανεπιστημίου που κατά δήλωσή του: «βγήκε και δεν βγήκε», σε σχέση με τον Περίπατο της Αθήνας..

Προηγουμενο αρθρο
Π.Ε. Λευκάδας: Αναμένονται βροχές και καταιγίδες – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση – Καταγγελία συλλόγου διδασκόντων Γυμνασίου & Λ.Τ. Καρυάς

2 Σχόλια

  1. jean hiver
    27 Σεπτεμβρίου 2020 at 16:53 — Απάντηση

    o kos dimarxos lefkadas mporei na erthi se epafi me ton dimarxo athinon pou exei idi peiramatisthi me lefta ton athineon sta kefalia ton athineon oste na tou metadosi tin texni tou peiramatizome xoris meleti h na episkeythi ta trikala oxi gia fagito gia na dei pos doulevei enas PRAGMATIKOS DIMOS

  2. Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ
    26 Σεπτεμβρίου 2020 at 12:53 — Απάντηση

    Σάββατο από τις 11 μέχρι τώρα (1 μεσημερι) ατελείωτες ουρές σε όλες τις κατευθυνσεις από και προς τον κόμβο της Αστυνομίας. Πρωτοφανής ταλαιπωρία, γιατί κάποιοι πιστεύουν πως μπορείς να παίζεις με ολο το παραλιακό οδικό δίκτυο από τον κόμβο της Αστυνομίας, την είσοδο της πόλης και την Σικελιανού, μέχρι το Πνευματικό Κέντρο. Οι δρόμοι αυτοί εξυπηρετούν ολόκληρο το νησί. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν οι ασκούντες την εξουσία στον τόπο μας. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει από το απόγευμα του Σαββάτου, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, που αν κατάλαβα καλά, θα απαγορευτεί τελείως η κυκλοφορία σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Ελπίζω να μην κατάλαβα καλά.
    Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.