HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Π. Καρύδη και παρουσίαση του έργου «Άπασα η γραφή μου»

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Π. Καρύδη και παρουσίαση του έργου «Άπασα η γραφή μου»

Επιμέλεια Πηνελόπη Κοψιδά

Εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Π.Καρύδη και παρουσίαση του έργου «Άπασα η γραφή μου» το Σάββατο 17 Μαρτιου 2018 στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Γεν.Λυκείου Αγ.Αναργύρων (Σύρου & Παπάγου 1,Άγιοι Ανάργυροι) 210-2612111

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αυτό που όλοι, και κυρίως εμείς οι μαθητές του, γνωρίζαμε για τον Νίκο Π. Καρύδη ήταν πως επρόκειτο για έναν υπέροχο και εμπνευσμένο δάσκαλο. Ελάχιστοι όμως ήξεραν πως ο άνθρωπος αυτός έγραφε και ποιήματα. Πως άφηνε εκεί, στα σκοτεινά της ψυχής του, τους στοχασμούς του, τα ερωτήματά του και τις διαπιστώσεις του από τη γύρω του ζωντανή πραγματικότητα. Που τη μετέπλαθε και την άρθρωνε σε λόγο.

Ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να δημοσιοποιήσει κανένα ποίημα του. Σε κάποια ελάχιστα που δημοσίευσε χρησιμοποίησε ψευδώνυμο. Αν και ενθάρρυνε τους νέους που ασχολούνταν με την ποίηση να «βγουν προς τα έξω», ο ίδιος ήταν αρνητικός στο να διεκδικήσει μια θέση στη Νεοελληνική Γραμματεία.

Όσο όμως κι αν απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο, όσο κι αν τα παράχωσε επιμελώς στα συρτάρια του γραφείου του, τα γραπτά αυτά έμεναν σαν χνάρια. Μοιραία, κάποιος, κάποτε, θα τα ακολουθούσε και θα τον συναντούσε.

Η πρώτη απόπειρα έγινε από την ποιήτρια Μίνα Παπανικολάου, η οποία πήρε αποσπάσματα από τα ποιήματά του και συνομίλησε ποιητικά μαζί του, εκδίδοντας το βιβλίο «Εσπερινή Συνάντηση». Λίγο αργότερα, η συνάδελφός του, φιλόλογος και συγγραφέας Σοφία Ν. Μπαρδάνη-Σημαντήρη, θα τον συμπεριλάβει στο βιβλίο της «Συν-ομιλίες».

Σήμερα, εμείς οι μαθητές του, του ΣΤ4 του 6/ταξίου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων, του σχολικού έτους 1975-76, θελήσαμε να τον αναστήσουσμε ολόκληρο. Να αποδώσουμε το έργο του στην Νεοελληνική Γραμματεία, όπως και του αξίζει. Ψάξαμε σε ό,τι σχεδίασε και άφησε. Με την βοήθεια της κόρης του, Κατερίνας Καρύδη, ανασύραμε στο φως σχεδιάσματα και επεξεργασίες και τα συγκροτήσαμε σε σώμα. Τα εκδίδουμε ως ανταπόδοση στο δάσκαλό μας γι’ αυτό που σμίλεψε μέσα μας.

Παρότι το έργο του δεν είναι μεγάλο σε έκταση, αφού πέθανε απροσδόκητα νωρίς, εν τούτοις, είναι αντιστρόφως ανάλογο σε βάθος, στοχασμό και μηνύματα. Παραδίδουμε το λόγο του (που, σημειωτέον, ταυτιζόταν πάντοτε με τη στάση ζωής του), στον αναγνώστη, για να τον μελετήσει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Στον ίδιο τον χρόνο.

Διότι, δάσκαλε, αν και πέρασαν τόσα χρόνια, είσαι τόσο ζωντανός μέσα μας, που έπρεπε να βρούμε κάποιον τρόπο να σε φέρουμε πάλι κοντά μας. Κάποιο τρόπο να συνομιλούμε μαζί σου. Κι άλλον δεν βρήκαμε από το να περάσεις στην αθανασία του λόγου σου.

Για το ΣΤ4 Πρακτικό Τμήμα του 6/ταξίου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων,
Σχολικού Έτους 1975-76

Β. Παπαμιχαλόπουλος.

Ο Νίκος Π. Καρύδης γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1941. Σπούδασε στην Αθήνα στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο του 1965 διορίζεται ως καθηγητής σε Γυμνάσιο της Καστοριάς και στη συνέχεια τον Αύγουστο του 1971, τοποθετείται οργανικά στο Λύκειο Αρρένων Αγίων Αναργύρων.

Το 1990 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Λυκείου και το 1992, πριν από τη συνταξιοδότησή του, διορίζεται Διευθυντής του 2ου Ενιαίου Λυκείου Αγίων Αναργύρων.Έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2004, δύο χρόνια μετά την πρόωρη συνταξιοδότησή του.

Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες της Καστοριάς και της Λευκάδας.

Το 2012 η Μίνα Παπανικολάου εξέδωσε την ποιητική συλλογή « Εσπερινή Συνάντηση», στην οποία συνομιλεί με αποσπάσματα από τα ποιήματά του.Το 2015 η συνάδελφός του, φιλόλογος και συγγραφέας Σοφία Ν. Μπαρδάνη-Σημαντήρη, τον συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο της «Συν-ομιλίες» ανάμεσα σε άλλους καταξιωμένους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους.

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τη μουσική από τη «θάλασσα» του Σταμάτη Σπανουδακη, «ντυμένη» με τους στίχους του Ν.Π. Καρύδη από το ποίημα «Μάνα Λευκάδα» και όμορφες εικόνες της Λευκάδας.

Προηγουμενο αρθρο
Συγχαρητήρια Πανλευκάδιου προς τον Τηλυκράτη
Επομενο αρθρο
Η πόλη που αφέθηκε στην αγκαλιά του Ιβάν Σαββίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.