HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Μάλφα (Φωτό + βίντεο)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γιάννη Μάλφα (Φωτό + βίντεο)

giannis malfas
Ο Γιάννης Μάλφας είναι ο αριστερά καθήμενος της φωτογραφίας

Μια σημαντική και συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στο εστιατόριο της παραλίας «Old Navy» στη μνήμη του Γιάννη Μάλφα. (Ο Γιάννης Μάλφας γεννήθηκε το 1931 και πέθανε το 2010).

Παραβρέθηκαν περισσότερα από πενήντα άτομα: η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι, παλιοί συνάδελφοι και συνεργάτες, και η Αγιομαυρίτικη παρέα, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θανάσης Καλαφάτης ο οποίος αναφέρθηκε στο οικονομικό πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ανδρώθηκε και διαπλάστηκε ο Γιάννης Μάλφας. Ο Σπύρος Θάνος μίλησε για τον τιμώμενο, χαρακτηρίζοντας τον γνήσιο και ζωντανό κομμάτι της Λευκαδίτης παράδοσης, παράδειγμα μιας άλλης εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί. Ανέφερε τις μνήμες του απο την εποχή που εργάστηκε ως πλασιέ βιβλίων και ζωγράφος παιδικών κρεβατιών στην Αθήνα και την επιστροφή του στη Λευκάδα να τραγουδούσε στην χορωδία του «Ορφέα», στην Αγιομαυρίτικη παρέα, στην Αγράμπελη και στου «Ρεγάντου».

Ο Σπύρος Βρεττός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια και το ήθος του Γιάννη Μάλφα καθώς και για την προσφορά του στην εφημερίδα «ΣΠΑΒΕΝΤΟ» στην οποία αρθρογραφούσε,όπως επίσης για τους αγώνες του για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το «Σύλλογο Λευκαδίων για την προστασία του πολιτισμού και του Περιβάλλοντος».

Ο Θανάσης Σίδερης μίλησε για τη συμμετοχή και την προσφορά του στο σύλλογο «Αγιομαυριτών», την «Αγιομαυρίτικη παρέα» και τα τραγούδια του, που υπάρχουν μέχρι σήμερα στο ρεπερτόριο της παρέας.

Ο Σπύρος Γλένης πρόσθεσε στη συνέχεια, ότι αισθάνεται τυχερός για την γνωριμία του με τον Γιάννη Μάλφα, τον οποίο θαύμαζε για το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του και την αξιοπρέπεια του απέναντι στη ζωή.

Τις ομιλίες έκλεισε εκ μέρους της οικογένειας η κόρη του, Πόπη Μάλφα. Σε μια σύντομη και συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, μίλησε για τον πατέρα της, έναν πολίτη του κόσμου όπως τον χαρακτήρισε, τη μεγάλη αγάπη της ζωής του, τη Λευκάδα και τον «πλούτο» που σαν πατέρας κληρονόμησε στα παιδιά του, δίνοντας τους παιδεία και αμέτρητη αγάπη.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης η «Αγιομαυρίτικη παρέα» τραγούδησε δίνοντας μια ξεχωριστή χροιά στην εκδήλωση. Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούσαμε ήταν και τραγούδια του Γιάννη Μάλφα.

Ακολουθούν: ένα σατυρικό ποίημα του, που διάβασε στην εκδήλωση ο Βασίλης Προδρομίτης, φωτογραφίες από την εκδήλωση, καθώς και ένα ερασιτεχνικό βίντεο. Η αγαπημένη μου «Αγιομαυρίτικη παρέα» τραγουδά: «Μενεξέδες και ζουμπούλια»

Λευκάδα με τους θρύλους σου
Και με τις παραδόσεις
Λευκάδα που το πνεύμα σου
Δεν λες να παραδόσεις.

Γιατί έχεις κάλο στο μυαλό
Βάρεμα στο κεφάλι
Κι άμα πεθάνει ένας μουρλός
Δέκα γεννιόνται άλλοι.

Και βλέπεις μάτσο μουσουργούς
Μαέστρους και σολίστες
Χορευταράδες, λόγιους
Και άλλους αριβίστες.

Μουρλοί και οι ηγέτες μας
Μας κάμανε τη χάρη
Και ενυδρείο χτίσανε
Στη μέση στο Ιβάρι.

Και μόνο δύο λογικοί
Έμειναν ως το τέλος
Άσπιλοι και αμόλυντοι
Ο Μάκης κι ο Καπέλος.

Γιατί στη λίστα αν έμπαιναν
Κι αυτοί του παραλόγου
Δε θάχε δύο μηχανές
Η βάρκα του Αλόγου.

Λευκάδα μ’ όσα έκαμες
Και μ’ όσα τώρα κάνεις
Αφού δεν τα κακάρωσες
Ποτέ δεν θα πεθάνεις.

Προηγουμενο αρθρο
Σκορπιός: Όλα είναι έτοιμα για το πάρτι της χλιδής
Επομενο αρθρο
Το χωριό με τη μηδενική ανεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.