HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕκδήλωση του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Εκδήλωση του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εκδήλωση για τις 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, με θέμα: «Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο δουλειάς δεν είναι πολυτέλεια είναι δικαίωμα» Παρασκευή 10 Μάρτη 2017 και Ώρα 6.30 μ.μ στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

Πριν 160 χρόνια, στις 8 Μάρτη, χιλιάδες εργάτριες στα εργοστάσια στη Νέα Υόρκη, εξεγέρθηκαν ζητώντας ανθρώπινη ζωή, με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά με δικαιώματα. Σήμερα όλα αυτά είναι και πάλι ζητούμενα. Η εντατικοποίηση, οι επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς είναι καθημερινότητα.

ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ: Το 2014 καταγράφτηκαν, μόνο από το ΙΚΑ, 4.241 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία 1.114 συνέβησαν σε γυναίκες εργαζόμενες. Από το σύνολο των ατυχημάτων 39 ήταν θανατηφόρα, 7 από τα θύματα ήταν γυναίκες;

ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ: Οι επαγγελματικές ασθένειες, δηλαδή οι ασθένειες που παθαίνουν οι εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών δουλειάς (καρκίνος, μυοσκελετικά, αναπνευστικά και ψυχοσωματικά προβλήματα, δερματίτιδες, κ.α.) είναι τετραπλάσιες σε αριθμό από τα ατυχήματα (δηλαδή τουλάχιστον 12.000 εργαζόμενοι το χρόνο);

Οι εργαζόμενες , στα νοσοκομεία, στον επισιτισμό, στο τουρισμό, στο εμπόριο και αλλού, ξέρουν καλά τι σημαίνει σωματική και ψυχική εξάντληση από την εντατικοποίηση, αφόρητοι πόνοι, χρόνια προβλήματα υγείας και ατυχήματα από τη δουλειά.

ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ

Δεν είναι θέμα της μοίρας, της φύσης της δουλειάς, δεν είναι προσωπική ευθύνη των εργαζόμενων. Είναι ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Οι εργοδότες δεν λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων όπως οφείλουν, γιατί τα θεωρούν «κόστος» και επιβάρυνση για τα κέρδη τους.

Ειδικά όμως οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν και ορισμένες ιδιαιτερότητες που συνδέονται με την υγεία τους, που απαιτούν επιπλέον μέτρα για την προστασία τους : η αναπαραγωγική υγεία (σύλληψη, εγκυμοσύνη, λοχεία, θηλασμός), το γεγονός ότι έχουν επιπλέον επιβάρυνση με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών, δηλαδή ένα «δεύτερο 8ωρο εργασίας», ότι δουλεύουν πιο συχνά με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και ανασφάλιστες.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η Ε.Ε, για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών, όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, αλλά μειώνοντας τους μισθούς , διαλύοντας την κοινωνική ασφάλιση και τις συλλογικές συμβάσεις, το 8ωρο, εμπορευματοποιώντας την υγεία, την παιδεία και άλλα κοινωνικά αγαθά, επιδεινώνουν την υγεία των εργαζομένων.

ΣΚΕΨΟΥ ΟΜΩΣ!! Η προστασία της υγείας και της ζωής σου δεν είναι πολυτέλεια και κόστος, όπως επιδιώκουν οι εργοδότες να σε πείσουν με τον φόβο της απόλυσης και της κρίσης.

ΒΑΛΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Μόνο με την οργάνωση στο σωματείο σου, με την συμμετοχή σου στους αγώνες ενάντια στην εργοδοσία, και σε κάθε κυβέρνηση, μπορείς να προστατεύσεις την υγεία σου, αλλά και να αλλάξεις τη ζωή σου. Μπορούμε και πρέπει τώρα να παλέψουμε για όσα δικαιώματα μας αφαιρέθηκαν αυτά τα χρόνια. Να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Σήμερα υπάρχει ο πλούτος, οι επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις για να προλαμβάνονται τα εργατικά ατυχήματα και οι ασθένειες, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, να ζήσουμε συνολικά καλύτερα. Ο καθημερινός αγώνας και η σύγκρουση με αυτούς που μας τα στερούν είναι η μόνη διέξοδος κι ο μόνος τρόπος για να τα κερδίσουμε.

ΤΟ Δ.Σ

Προηγουμενο αρθρο
Πάσχα στη Λευκάδα, στην Πλατεία Μαρκά
Επομενο αρθρο
Μεγάλη επιτυχία σπουδαστών του ΔΙΕΚ Λευκάδας στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.