HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΕκδρομή στο Λευκάτα και στο μοναστήρι της Νιράς το 1986

Εκδρομή στο Λευκάτα και στο μοναστήρι της Νιράς το 1986

Ένα παλιό λεωφορείο του ΚΤΕΛ παραχωρήθηκε το καλοκαίρι του 1986 για την εκδρομή που πραγματοποίησε η ενορία της Μητροπόλεως με επικεφαλής τον πατέρα Γεράσιμο Ζαμπέλη. Το λεωφορείο ήταν τόσο παλιό που είχε σταματήσει να εκτελεί δρομολόγια στα χωριά. Εκτελούσε μόνο την καλοκαιρινή διαδρομή μεταφέροντας κολυμβητές μέχρι τη Γύρα.

Εκείνη την εποχή η εκδρομή μέχρι το Λευκάτα -εξαιτίας του δρόμου- ήταν μόνο για τολμηρούς και ο πάτερ Γεράσιμος αποδείχτηκε πρωτεργάτης. Έχω μάλιστα την εντύπωση πως ήταν από τους πρώτους Λευκαδίτες που έφτασαν στο Λευκάτα.

Κρίνοντας από την μετέπειτα συνέχεια των εκδρομών της ενορίας, θα λέγαμε, πως έγιναν αφορμή πολλοί συμπολίτες μας να βγουν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας. Τώρα όσον αφορά την ψυχαγωγία των παιδιών όλοι έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Η εκδρομή όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες περιλάμβανε επίσκεψη στο Φάρο, στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στη Νιρά, τραγούδια και χορούς και γεύμα κάτω από τον πλάτανο που βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο του μοναστηριού.

Ο βοσκός με τα γλιδια ο Σπυράγγελος Ρομποτής, που εικονίζεται στις φωτογραφίες, ήταν η χαρακτηριστική φιγούρα της περιοχής και συντρόφεψε μια χαρά την παρέα της πόλης.

Η κυρούλα που εικονίζεται στη φωτογραφία, ήταν η τελευταία κάτοικος του μοναστηριού, παρότι δεν είχε οριστεί μοναχή. Η νεαρή κοπέλα που εικονίζεται δίπλα της είναι η Ευαγγέλια Βλάχου, ηγουμένισσα Πορφυρία σήμερα, σε γυναικείο μοναστήρι στη Δράμα.

Είναι χαρακτηριστικό το πεζούλι που βρίσκεται στην περιοχή του φάρου. Παρείχε προστασία. Τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν ήταν και λαξεμένες πέτρες από τον αρχαίο ναό που υπήρχε στην περιοχή. Στη συνέχεια το πεζούλι κατεδαφίστηκε. Στην θέση του μπήκαν τα «ενοχλητικά» κάγκελα που υπάρχουν σήμερα. Πολλές δε από τις λαξεμένες πέτρες πετάχτηκαν στο ρέμα. Οι πιο μεγάλες -που είναι δύσκολο να μεταφερθούν- υπάρχουν μέχρι και σήμερα πεταμένες στο ρέμα, καθώς επίσης και μάρμαρα.

Στη φωτογραφία του Φάρου αναγράφουμε όσα από τα πρόσωπα καταφέραμε να αναγνωρίσουμε. Κάποια παρότι αναγνωρίσαμε τα πρόσωπα, δεν θυμόμαστε τα ονόματα τους. Παρακαλούμε τους αναγνώστες να μας βοηθήσουν.

Εικονίζονται από αριστερά πίσω σειρά: βοσκός Σπυράγγελος Ρομποτής, Γιώργος Κτενάς, Νίκος Κτενάς (στην αγκαλιά του πατέρα του), Αντώνης Κτενάς – Νίκος Θερμός (Γασπάρος), Νεκτάριος Θερμός, Γιάννης Λάζαρης (σήμερα ιερέας Αγίου Νικήτα), Ευγενία Ζουμά, Ευαγγελία Μελά, Σταμάτα Μελά, πάτερ Γεράσιμος Ζαμπάλης, Κώστας Κερασοβίτης, Λίτσα Κακαβούλη, Βέτα Κτενά Πρώτη σειρά από αριστερά: Ηλίας Ασπρογέρακας (ηγούμενος Νικηφόρος), Άννα (κόρη παπά Μανώλη), Γιώργος Κτενας, ( ; ), Ευαγγελία (κόρη παπά Μανώλη), Άννα Κτενα, Ευαγγέλια Κτενα, Δήμητρα Κακαβούλη, σύζυγος παπά Μανώλη και μπροστά της ο μικρός γιός τους, Σοφία Γλένη, (;), Κων/να Φραγκούλη ( πίσω), Ευαγγελία Βλάχου, Χρυσούλα (Παπόρη) μάλλον Βλάχου, Ακριβούλα Αρματά
Προηγουμενο αρθρο
Στη Βασιλική
Επομενο αρθρο
Ακου Παυλή, αντράκι μου…

2 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    15 Ιουνίου 2017 at 23:31 — Απάντηση

    Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια, το συμπληρώσαμε

  2. Άγνωστος
    15 Ιουνίου 2017 at 23:26 — Απάντηση

    Η σύζυγος του Αντώνη Κατωπόδη ονομάζεται Ακριβούλα Αρματά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.