HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΕλαιώνες της Λευκάδας σε φωτογραφίες του Wilhelm Dörpfeld

Ελαιώνες της Λευκάδας σε φωτογραφίες του Wilhelm Dörpfeld

«Ελιά, σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας, ευφορίας, τύχης, νίκης. Κανένα καρποφόρο δέντρο στον τόπο μας δεν υμνήθηκε, δε ζωγραφίστηκε, δεν τραγουδήθηκε όσο το λιόδεντρο. Αυτό το δέντρο που αγαπάει τη θάλασσα και το μεσογειακό ήλιο, μεγαλώνει ακόμα και σε άγονα και πετρώδη εδάφη και αντέχει σε συνθήκες ανομβρίας και δυνατών ανέμων. Συντρόφεψε τους κατοίκους αυτών των περιοχών τόσο σε εποχές ευμάρειας, όσο και σε εποχές στέρησης και άφησε το αποτύπωμα του σε κάθε πολιτισμική παράδοση των λαών της Μεσογείου.

Οι αρχαίοι Έλληνες αγάπησαν την ελιά και θεοποίησαν την καταγωγή της, προσδίδοντας της λατρευτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, καταδικάζοντας σε θάνατο όποιον κατέστρεφε ένα ελαιόδεντρο. Με κλάδο ελιάς έρχονταν οι αγγελιοφόροι για σύναψη ειρήνης, ενώ στους Ολυμπιακούς αγώνες μοναδικό βραβείο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από τον “κότινο”, δηλαδή την άγρια ελιά.»

Η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού αποτελούσε μέχρι πρόσφατα την κύρια παραγωγική δραστηριότητα του νησιού της Λευκάδας.

Ελαιώνας στη Λευκάδα (Αρχείο Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Αθήνα) στις αρχές του 1900
Πεδιάδα Νυδριού ελαιώνας με πηγάδι (1905)
Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο-κάλεσμα από την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδος
Επομενο αρθρο
Νοέμβρης

1 Σχόλιο

  1. dope
    24 Νοεμβρίου 2017 at 19:31 — Απάντηση

    ειναι το νιοχωριτικο πηγαδι που υπαρχει ακομη δεξια στον δρομο Νυδρι ,Παλιοκατουνα πριν την διασταυρωση της Αγιας Παρασκευης

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.