HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕνημέρωση από το σωματείο ζωόφιλων για το καταφύγιο που επιθυμεί να κατασκευάσει ο Δήμος

Ενημέρωση από το σωματείο ζωόφιλων για το καταφύγιο που επιθυμεί να κατασκευάσει ο Δήμος

Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ.

Μάθαμε από τα ΜΜΕ, οτι ο Δήμος Λευκάδας ετοιμάζει να καταθέσει πρόταση για καταφύγιο.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνον τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Τίποτα παραπάνω.
Πρόκειται να ενημερωθούμε, εμείς και όλα τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων… ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, Τετάρτη 12/2/20201, ωρα 1.00 μμ, λίγη ώρα πριν κατατεθεί η πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο….
Για την ενημέρωση των συμβούλων, έστω και στο παρά πέντε, ώστε να γνωρίζουν τι πρόκειται να ψηφίσουν, στείλαμε, χθες 10/2/2020, την παρακάτω επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κο Σ. Ρόκκο:

Προς:
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κο Σ. Ρόκκο
Κοινοποίηση : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λευκάδας
Λευκάδα 10/2/2020
Θέμα: Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας εν’ όψει της πρότασης του Δήμου για δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων σκύλων

Με την ευκαιρία της κατάθεσης πρότασης από τον Δήμο Λευκάδας για την δημιουργία Δημοτικού καταφυγίου, στα πλαίσια της στενότητας του χρόνου, καθώς μόλις χθες πληροφορηθήκαμε το γεγονός, σας καταθέτουμε την κάτωθι επιστολή με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του Δημοτικού συμβουλίου.
Παρακαλούμε να διαβαστεί πριν την σχετική ψηφοφορία.

Για να έχει ελπίδες να επιτύχει το έργο και να μην καταντήσει κολαστήριο, όπως έχουν καταντήσει τα 9 στα 10 δημοτικά καταφύγια στην Ελλάδα, ένα κολαστήριο το οποίο δεν το χρειάζεται η Λευκάδα και το οποίο θα αποτελεί δυσφήμιση για το νησί μας, πρέπει :

1. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ετήσιων λειτουργικών εξόδων από την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά και από όλες τις επόμενες. Τα έξοδα ανέρχονται το λιγότερο σε 60.000 ευρώ, συνήθως υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ (πρέπει να γίνει κοστολόγηση των εξόδων αυτών)

2. Να προσληφθεί προσωπικό (τουλάχιστον 3 φροντιστές και πιθανώς ένας κτηνίατρος). Η προσφορά των εθελοντών, δεν πρέπει να υπολογιστεί, παρά μόνον σαν βοηθητική, καθώς κανείς μη δεσμευμένος με σχέση εργασίας δεν θα παρέχει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του, όπως είναι αναγκαίο σε ένα τέτοιο έργο.

3. Να τηρηθεί αυστηρά ο προβλεπόμενος αριθμός των φιλοξενούμενων ζώων και να μην επιτραπεί η υπέρβασή του ούτε για ένα ζώο, όπως ορίζει η νομοθεσία.

4. Η επιλογή των ζώων (εφ’ όσον οι θέσεις είναι περιορισμένες) να γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν από την πενταμελή επιτροπή διαχείρισης των αδέσποτων.

5. Να προγραμματιστούν το συντομότερο προγράμματα μαζικών στειρώσεων. Για αυτό τον λόγο πρέπει να αναβαθμιστεί και λειτουργήσει εντατικότερα από ό’ τι μέχρι τώρα, το Δημοτικό κτηνιατρείο. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο και να μην ταυτιστεί με την κατασκευή κάποιου καταφυγίου, για να προληφθούν οι εποχιακές γέννες πριν καταστεί ανεξέλεγκτη η ήδη κακή κατάσταση. Το Δημοτικό κτηνιατρείο, παράλληλα, θα λειτουργήσει για την κάλυψη των κτηνιατρικών αναγκών των ζώων στο καταφύγιο.

Προς ενημέρωση των συμβούλων αναφέρουμε ότι στο Δημοτικό κτηνιατρείο Λευκάδας, από τον Μάιο του 2013 οπότε και πρωτολειτούργησε, έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 1700 ζώα, αδέσποτα, ευπαθών ομάδων και υιοθετημένα αδέσποτα. Στειρώθηκαν, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά, εμβολιάστηκαν και δημιουργήθηκε αρχείο, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον Δήμο, λόγω των συμβάσεων με εξειδικευμένους κτηνίατρους στην διαχείριση των αδέσποτων, οι οποίοι εργάστηκαν είτε με χαμηλή αμοιβή είτε εθελοντικά.

6. Τέλος, πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης των σκύλων, με λήψη δραστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα :

Α. Τα ιδιωτικά κτηνιατρεία να εφαρμόσουν ΑΥΣΤΗΡΑ την νομοθεσία ως προς την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων

Β. Να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε συνεργασία με τον Δήμο εφαρμόζοντας τον νόμο.

Η ατιμωρησία και η μη ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων, ευθύνονται για την δημιουργία των αδέσποτων.

(Προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στην πενταμελή επιτροπή)

Μετά τιμής
Εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας
Η Πρόεδρος
Αλίκη Μακρυγιώργου

Προηγουμενο αρθρο
Πυροσβεστική: Ο Νίκος Ρουμελιώτης νέος Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδος
Επομενο αρθρο
Κλειστός ο δρόμος στο «νταμάρι» της Απόπλαινας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.