HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΕπανακατοίκηση του οικισμού Δρυμώνα, Λευκάδας

Επανακατοίκηση του οικισμού Δρυμώνα, Λευκάδας

Η διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην επανακατοίκηση του εγκαταλελειμμένου Δρυμώνα, έναν από τους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας που τείνουν να εξαφανιστούν μετά από τις συνεχόμενες μεταναστεύσεις στα αστικά κέντρα. Bασική πρόταση, ένα προτεινόμενο δίκτυο παρεμβάσεων σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους. Στόχος, η επαναλειτουργία της χαμένης κοινότητας μέσω των νέων ενδιαφερόμενων κατοίκων, που επιζητούν εναλλακτική λύση από την ασφυκτική οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός νέων που επιστρέφουν στην επαρχία, στοχεύοντας ξανα στη πρωτογενή παραγωγή, που πάντοτε αποτελούσε βασικό οικονομικό πυλώνα της χώρας και υποτιμήθηκε μεταπολιτευτικά. Επιπλέον, το ενδιαφέρον για σχολές και μαθήματα αγρονομίας όπως οινοποιία, και τυροκομία έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 2 χρόνια (Πάνος Κανέλλης, Αμερικάνική Αγροτική Σχολή Θεσσαλονίκης).

Ο Δρυμώνας είναι ένας από τους πολλούς χαρακτηρισμένους οικισμούς κάτω των 200 κατοίκων, ορεινά της Λευκάδα, στη Δυτική Ελλάδα. Τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός του χωριού έχει μειωθεί δραματικά από τους 160 μόνιμους κάτοικους το 1980, στους 10 σήμερα.

Δεδομένου ότι παρόμοια έρευνα δεν έχει πραγματοποιηθεί για αυτήν την περιοχή, η διπλωματική ξεκίνησε με χαρτογραφήσεις όλου του οικισμού, περιλαμβάνοντας καταγραφή του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του τόπου, της κατάστασης των κτιρίων και συνεντεύξεις των μόνιμων κατοίκων. Το χωριό παρουσιάζει ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών, το οποίο λειτουργούσε κάποτε ως ζώνη καθημερινής διαγενεακής αλληλεπίδρασης, διδάσκοντας μας πολύτιμες αξίες γειτνίασης. Κατοικίες που δεν έχουν λειτουργήσει για σχεδόν 30 έτη, παρουσιάζουν χωρικές ιδιαιτερότητες, χειροποίητα ταβάνια, πόρτες, εστίες, αλλά και στοιχεία χειροτεχνίας από μια άλλη εποχή που καταγράφηκαν μέσω της αρχιτεκτονικής ανάλυσης προσόψεων και σχεδίων.

*Όλες οι καταγραφές έχουν συμπεριληφθεί στο φωτογραφικό Λεύκωμα (atlas), ως κύριο εργαλείο εξοικείωσης με την περιοχή. Το βιβλίο βασίζεται κυρίως σε προσωπική φωτογραφική ανάλυση της περιοχής, το φωτογραφικό αρχείο των κατοίκων αλλά και τη πολύτιμη συλλογή του Φώτη Καζάζη. Η διπλωματική εργασία προτίθεται να παραδοθεί στη κοινότητα και τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη.

Δείτε το φωτογραφικό Λεύκωμα(στα Αγγλικά):

https://issuu.com/kostasfetsis/docs/170524_atlas_konstantinos_fetsis

Ο οικισμός αντιμετωπίστηκε με παρεμβάσεις σε πολλαπλές κλίμακες: 1) Αστική κλίμακα 1:1500. 2)1:100 (ένα από τα ιστορικά μονοπάτια) και εν τέλη 3) 1:50 σε μια επιλεγμένη εγκαταλελειμμένη κατοικία, ως πιλοτική μελέτη, όπου οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες επαινούν και συνδέονται με τις παρεμβάσεις των μεγαλύτερων κλιμάκων.

Συνοπτικά, το δίκτυο παρεμβάσεων περιλαμβάνει, το μετασχηματισμό 6 κτιρίων. Τα επιλεγμένα κτίρια είναι εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες, που έχουν χωριστεί σε τμήματα κληρονόμων, που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν λόγω της έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των οικογενειών που τα κατέχουν (ένα κοινό πρόβλημα στην Ελλάδα). Παρόμοια με τις συμφωνίες ιδιοκτησίας, που εφαρμόζονται στη Γαλλία (OPAH και ANAH), ερειπωμένες κατοικίες, μπορούν να αποκατασταθούν κάτω από τη επίβλεψη δημόσιου φορέα με τον όρο χαμηλότερου, της μέσης αγοράς, μισθώματος προκειμένου να δημιουργηθεί ζήτηση και εξασφαλισμένη επανάχρηση.

Επιπλέον μια νέα τυπολογία συν-κατοίκησης, θα πρέπει να εφαρμοστεί στις νέες συμφωνίες ανακαίνισης, ως χωρικό προαπαιτούμενο που θα εισαγάγει ένα νέο σχέδιο συμβίωσης 2-3 οικογενειών που θα μοιράζονται ευρύχωρες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση ενεργειακής ζήτησης αλλά και την ενίσχυση της κοινοτικής διαβίωσης. (*Παρόμοια συστήματα συγκατοίκησης και χρήσης κοινόχρηστων χώρων προϋπάρχουν ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και Αγγλία.)

Παρεμβάσεις προτείνονται και σε κοινόχρηστους χώρους όπως το υπάρχον καφενείο, που υπολειτουργεί μόνο για τους 8 κατοίκους, τις Κυριακές μετά την λειτουργία, και αποτελεί μοναδική ευκαιρία σύναξης το χειμώνα. Η εγκατάσταση κοινόχρηστης κουζίνας στο χώρο αυτό προτίθεται να ‘κινητοποιήσει’ τους μελλοντικούς και υπάρχοντες κάτοικους στο να συμμετέχουν σε κοινωνικά δρώμενα όπως εβδομαδιαία/μηνιαία ‘κοινή κουζίνα’ εορτάζοντας το τέλος της συγκομιδής.

Τέλος, στις περαιτέρω αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις των κτιρίων, θέλησα να σεβαστώ το μεράκι των τεχνιτών που υπάρχουν ακόμα αλλά τείνουν να εξαφανιστούν. Βασικός στόχος, κάθε μελλοντική ανακατασκευή και έργο να συμβάλουν στην τοπική οικονομία. Κάθε λεπτομέρεια της εργασίας αποσκοπεί στην εκσυγχρόνιση των επαγγελμάτων αυτών όπως ο πετράς η ο τεχνίτης των ξύλινων Λευκαδίτικων ταβανιών, και η απαραίτητη συμμετοχή τους στη σύγχρονη κατασκευή.

*Η διπλωματική εργασία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2017 στη Βασιλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης (KADK), στη Δανία.

Δείτε ολόκληρη την εργασία και αναλυτικά όλες τις περαιτέρω παρεμβάσεις/σχέδια(στα Αγγλικά):
https://kadk.dk/en/project/reinhabitation-drimonas-settlement-greece

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Φέτσης, γεννημένος στην Αθήνα το 1992, είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (KADK) στη Κοπεγχάγη της Δανίας, όπου πλέον διαμένει και εργάζεται. Παράλληλα με τις σπουδές του έχει πάρει μέρος σε έργα μικρής κλίμακας και διάφορες εκθέσεις στην Ευρώπη και Ιαπωνία. Εργάστηκε στο Λονδίνο στους Jamie Fobert Architects και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά έργα όπως την ανακατασκευή του Φοντάκο Ντέι Τεντέσκι (Fondaco dei Tedeschi), κτίριο των αρχών 16ου αιώνα στη Βενετία.

Ενθουσιώδης με έργα που απαιτούν εστίαση στη λεπτομέρεια και παράδοση, από το σχεδιασμό μέχρι την παραγωγή, είναι πρόθυμος να συμμετέχει σε έργα που απαιτούν συνεργασία με παραδοσιακούς τεχνίτες. Από προηγούμενα πρότζεκτς, έχει αμείωτο ενδιαφέρον για έργα που επιζητούν τη συνεργασία πολλών επαγγελματικών κλάδων της αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού και εικαστικών τεχνών.

Email: fetsiskonstantinos@gmail.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/konstantinos-kostas-fetsis-4a35941a/

Άρωμα Λευκάδας: Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Φέτση. Μας έκανε περήφανους για τον μόχθο και τη δημιουργία του.

Προηγουμενο αρθρο
Νέες θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 06/11/2017 έως 12/11/2017
Επομενο αρθρο
Τέλος εποχής Ωνάση στον Σκορπιο. Ο Ριμπολόβλεφ βάζει την υπογραφή του και τον εντάσσει στον 21ο αιώνα

2 Σχόλια

 1. ΝΙΚOΣ ΓΡΑΨΑΣ
  8 Νοεμβρίου 2017 at 12:44 — Απάντηση

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κυρίως στον συνάδελφο αρχιτέκτονα για την έξοχη εργασία του και σε εσας που του δίνεται την προβολή που του αξίζει.

 2. Ατσάραντος
  7 Νοεμβρίου 2017 at 18:38 — Απάντηση

  Συγχαρητήρια .
  Μπράβο στο νέο παιδί

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.