HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕπιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
LEFKADA HOTEL ASSOCIATION

Επιστολή προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας

Αγαπητοί κύριοι, η Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας σας αποστέλλει την παρούσα επιστολή βλέποντας την τουριστική σεζόν να πλησιάζει και την Λευκάδα να ΜΗΝ είναι έτοιμη σε βασικούς τομείς.
Γνωρίζουμε ότι δεν είστε υπεύθυνοι για το σύνολον των προβλημάτων, όμως θα γίνεται συνυπεύθυνοι αν δεν αναλάβετε ο καθένας ξεχωριστά και στον βαθμό ευθύνης που του αναλογεί, την καθημερινή προσπάθεια και την επίδειξη ικανοτήτων για την ΛΥΣΗ των προβλημάτων που πολλά από αυτά, θα αναφέρουμε στην συνέχεια.
Ακόμα κι αν πολλά ανήκουν στην τυπική ευθύνη σε αιρετή Περιφέρεια, αποκεντρωμένη Περιφέρεια, Κτηματική, Λιμεναρχείο ή και άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου (γραφειοκρατικού) τομέα, παραμένει η κύρια ευθύνη στους τοπικούς άρχοντες να συντονίσουν τις προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα.

Οι επισκέπτες που θα μας τιμήσουν ερχόμενοι στην Λευκάδα ΔΕΝ ενδιαφέρονται να μάθουν ΓΙΑΤΙ δημιουργήθηκαν και ποιος ακριβώς ευθύνεται, θέλουν να έχουν τις υπηρεσίες που τους υποσχεθήκαμε σε ένα νησί καθαρό και ασφαλές.
Φυσικά και όταν έλθει η ώρα «των απολογισμών» και της κατανομής ευθυνών, ο καθένας θα θέσει και τις ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων, τις ευθύνες φορέων, τις ευθύνες των επιχειρηματιών της αρπαχτής, τις ευθύνες όλων μας.

ΣΗΜΕΡΑ όμως πρέπει να σημάνει ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο.

Με χαρά μαθαίνουμε για την κήρυξη του νησιού ως «σεισμόπληκτου», καθώς και για τα ικανοποιητικά κονδύλια που θα διατεθούν προς επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων (που ΔΕΝ προέρχονται ΜΟΝΟΝ από τον σεισμό). Αυτά τα πολύ χρήσιμα έργα, προφανώς και πρέπει να ξεκινήσουν ΜΕΤΑ το τέλος της τουριστικής σεζόν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:

1.Καθαριότητα

Περιοχές – βιτρίνα του νησιού, όπως η Γύρα, τα πλαϊνά του παραλιακού και ορεινού επαρχιακού δικτύου, πρέπει να καθαριστούν από σκουπίδια και κλαδιά, ξεκινώντας ΑΜΕΣΑ.

Οι κάδοι πρέπει να πλυθούν όλοι και όσοι δεν έχουν καπάκια να τοποθετηθούν.

Η κεντρική πλατεία της πόλης και ο πεζόδρομος, καθώς και οι παραλιακοί δρόμοι του Νυδριού και της Βασιλικής, πρέπει κάθε δεύτερη ημέρα να πλένονται με το ειδικό μηχάνημα του Δήμου.
4 οδοκαθαριστές με καρότσι και σκούπα, πρέπει καθημερινά να βρίσκονται σε Λευκάδα, Νυδρί, Βασιλική και Άγιο Νικήτα από τις 20 Απριλίου και μετά για καθαρισμό μικρής κλίμακας σε δρόμους, πεζοδρόμια, παραλίες.
Στις κυριότερες παραλίες πρέπει να τοποθετηθούν καλαθάκια σκουπιδιών και κάδοι.

Επίσης σε παραλίες όπως Πόρτο Κατσίκι, Γιαλός, Εγκρεμνοί, Αϊ Γιάννης και Μύλοι, πρέπει να εξετασθεί η λύση της τοποθέτησης χημικής τουαλέτας και αποδυτηρίου.
Πρέπει να τοποθετηθούν ράμπες πρόσβασης ατόμων με ειδικές ικανότητες σε βασικές παραλίες.
Γνωρίζουμε ότι τα οικονομικά και το προσωπικό του Δήμου ΔΕΝ αρκούν. Πρέπει να γίνει σύσκεψη με φορείς (Επιμελητήριο, τουριστικούς φορείς, επαγγελματίες, επιχειρήσεις κλπ.) για την ενίσχυση με οικονομικά και τεχνικά μέσα όλης αυτής της προσπάθειας.

Ένας τόπος με ημιτελή έργα και αστραφτερη όψη,θα συγχωρεθεί. Ένας βρώμικος τόπος ΠΟΤΕ.

2. Προσβάσεις.

Ο πρόσφατος σεισμός δημιούργησε πολλά προβλήματα σε ανθρώπους και σπίτια, ακύρωσε όμως και βασικές προσβάσεις σε σημαντικούς προορισμούς των τουριστών -επισκεπτών μας.
– Πρώτο και κυριότερο πρόβλημα ο δρόμος προς Άγιο Νικήτα.

Δυστυχώς η λάθος χάραξη του δρόμου, θα στοιχειώνει το νησί για χρόνια ακόμη.
Όμως εφόσον ΑΥΤΗ είναι η σύνδεση με το χωριό και τις παραλίες του, πρέπει να αποκατασταθεί με κάθε κόστος.

Ο τέλειος καθαρισμός και η αποκατάσταση των συρματοπλεγμάτων που ΔΕΝ άντεξαν είναι αυτονόητη. Επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί και το έργο αντιστήριξης στην είσοδο του νησιού ΠΡΙΝ το Πάσχα.

-Το μονοπάτι-δρόμος προς Εγκρεμνούς γνωρίζουμε ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να γίνει και να είναι ΑΣΦΑΛΕΣ. Πιστεύουμε όμως ότι όποιο μονοπάτι-δρόμος και να γίνει στο ίδιο ή και σε παραπλήσιο σημείο θα είναι ανώφελο (πολλά χρήματα, μόνιμη ανασφάλεια, καταστροφή σε σημαντική έκταση του περιβάλλοντος).
Οι Εγκρεμνοί για την φετινή περίοδο ας έχουν πρόσβαση ΝΟΝΟΝ από την θάλασσα.
Θα εξηγηθεί στους επισκέπτες μας και θα το καταλάβουν ΟΛΟΙ.

Ας εξετασθεί η λύση που αναπτύχθηκε στην τουριστική επιτροπή του Δήμου, για την δυνατότητα δημιουργίας από ιδιώτη-επιχειρηματία ενός τελεφερίκ που θα εξυπηρετεί την περιοχή. Ας προκηρύξει ο Δήμος μια εκδήλωση ενδιαφέροντος (μη δεσμευτική) για να αξιολογήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την παροχή διευκολύνσεων στον επενδυτή (χώρους παρκινγκ, τυχόν διαπλατύνσεις σημείων, αποφυγή χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών σε αδειοδοτήσεις, κλπ.).

Επειδή όμως αυτή η λύση (ΑΝ) προχωρήσει είναι χρονοβόρα , η καλύτερη ( ΑΜΕΣΗ) λύση θα ήταν η σύνδεση της παραλίας των Εγκρεμνών με πεζόδρομο-μονοπάτι από την παραλία Γιαλός.

-Ο δρόμος προς την παραλία Γιαλός πρέπει να αποκατασταθεί κατά την εφετινή περίοδο . Με ίδια μέσα , με την πρώην ΜΟΜΑ , με απευθείας ανάθεση !!!! Ας επιλεγεί ΑΜΕΣΑ η καλύτερη και ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ λύση.

-Η πρόσβαση μέσω του νέου παραλιακού δρόμου Πόντη-Λιμάνι Βασιλικής. Ο δρόμος αυτός ΔΕΝ έγινε προβληματικός λόγω του σεισμού, όμως τα πολλαπλά οφέλη από την δημιουργία του, θα αναιρεθούν ΑΝ ΔΕΝ καταστεί κατάλληλος σε πεζοπορία έως το λιμάνι. Πρέπει τα υδάτινα σημεία (σούδες, ρέματα) να καλυφθούν με ξύλινα ασφαλή γεφυράκια ΤΩΡΑ. Ας τα σχεδιάσουν οι αρχιτέκτονες του Δήμου και μπορούν να γίνουν ακόμα και με χορηγίες αν ΔΕΝ υπάρχουν κωδικοί στον Δήμο. Σε καμία περίπτωση οι επισκέπτες δεν μπορούν να ξεκινούν το περπάτημα από την Πόντη και να προτιμούν να μπαίνουν στο νερό για να περάσουν «απέναντι». ….!!!!

-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ – PARKING

Στο θέμα των κοινοχρήστων και δημοσίων χώρων, έχουν γίνει σημαντικά βήματα . Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά και σοβαρά προβλήματα .
Στην παραλία της πόλης ( Σικελιανού) πρέπει να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση με τα χαμηλά κολωνάκια και να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του παραλιακού πεζοδρομίου. Κυρίως όμως πρέπει να κατοχυρωθεί η λειτουργία του ως πεζοδρομίου και το αυτονόητο του περιπάτου των πεζών ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
Τα καταστήματα έχουν καταλάβει το πεζοδρόμιο της απέναντι πλευράς, δεν μπορούν να επιβραβευτούν με την παραχώρηση και του « νέου » πεζοδρομίου. Να αποκατασταθούν τα πεζοδρόμια ( έστω ενός ελάχιστου ασφαλούς διάβασης τμήματος) και σε όλα τα κατειλημμένα σημεία της πόλης. Να επαναβεβαιωθεί η κίτρινη γραμμή στον παραλιακό του Νυδρίου, ως όριο τοποθέτησης τραπεζιών. Επίσης η απογευματινή -βραδινή λειτουργία του κεντρικού δρόμου του Νυδριού ως πεζόδρομου, να κατοχυρωθεί με την παρουσία της δημοτικής αστυνομίας. Τα παρκινγκ στο Νυδρί πρέπει να καθαριστούν και να κλείσουν με 3Α οι λακκούβες . (Ας αναλάβει να αποκαταστήσει από ένα παρκινγκ κάθε εργολάβος που έχει πάρει δουλειά από τον ΔΗΜΟ η την Περιφέρεια. Μικρό κόστος για αυτούς και “διαφήμιση” για την κοινωνική προσφορά τους) .
Το μεγάλο παρκινγκ στον ΟΤΕ στη πόλη, επίσης αποτελεί πρόσθετη λύση για το καλοκαίρι, όμως θέλει παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Στην Βασιλική, λόγω των έργων στο λιμάνι οι χώροι στάθμευσης έχουν μειωθεί. Υπάρχουν 2-3 οικόπεδα στην είσοδο από τον επαρχιακό, τα οποία με πολύ μικρό κόστος ενοικίασης μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να γίνουν κινήσεις ΑΜΕΣΑ.
Όλες οι παιδικές χαρές είναι προβληματικές. Να διπλο- κλειδωθούν για να μην υπάρξουν ατυχήματα. Ταυτόχρονα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες, τουλάχιστον να λειτουργούν του χρόνου !!!!

Φαράγγι Μέλισσας – Μονοπάτια ορεινά -Δρόμος Ασπρογερακατα-Λαγκάδα

Το φαράγγι έχει πιστούς φίλους, το έχουμε βγάλει αφίσα, είναι σύμβολο και των εναλλακτικών διαδρομών του νησιού. Βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Ας ΜΗΝ γίνει τώρα ολοσχερής ανακατασκευή που προφανώς θέλει χρόνο και χρήμα, αλλά ΑΜΕΣΗ παρέμβαση για ασφάλεια επισκεπτών και αισθητική παρέμβαση μικρής κλίμακας. Ταυτόχρονα απαιτείται παρέμβαση για καθαρισμούς τουλάχιστον στα πλέον χρησιμοποιούμενα μονοπάτια. (Η βοήθεια κάθε είδους από επιχειρήσεις , εθελοντές, , επαγγελματίες, τοπικούς συλλόγους κλπ. πρέπει να είναι απλόχερη , αλλά ο ΔΗΜΟΣ πρέπει να την ζητήσει και να την συντονίσει).

-Δεν λειτουργεί ο δρόμος από τον Φρυα (Ασπρογερακάτα) προς την Λαγκάδα (Άγιος Νικήτας ). Αν χρήζει ΜΟΝΟΝ καθαρισμών και δεν εγκυμονεί κινδύνους πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ.

Είναι καταπληκτική διαδρομή και εντάσσεται και αυτή όπως και το θέμα των μονοπατιών στην ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ της ορεινής Λευκαδας και στην αναγκαία τόνωση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή.

-ΚΑΣΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ

Είναι από τους βασικούς αξιόλογους πόλους πολιτισμού -αρχαιολογίας και ΟΜΩΣ είναι ουσιαστικά ανενεργός. Σου δίνει εικόνα θλίψης και εγκατάλειψης. Θέλει καθαρισμούς εξωτερικά στην τοιχοποιία αλλά και στο εσωτερικό του . Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθεί σε προγράμματα επισκέψεων (ίσως να ενταχθεί και στους προορισμούς από τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων) . Πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις και γενικά να ενταχθεί στην ζωή της πόλης και του νησιού, πάντα με την μέριμνα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας . Θα είναι και η καλύτερη “εισαγωγή” στην έλευση και του προσφάτως ανακαλυφθέντος αρχαίου θεάτρου. Ο ΔΗΜΟΣ (αφού εξαφανίσει τα παλιοσίδερα και τις απέναντι από την είσοδο παράγκες….) να αναλάβει με κάθε τρόπο και με ΠΕΙΣΤΙΚΗ εισήγηση την διευθέτηση του θέματος.

– ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ “ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΗ” ΠΕΡΙΟΧΗ.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ !!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΑΜΜΩΣΗ 2.500 ΚΥΒΙΚΩΝ ΑΜΜΟΥ .

ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ( ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ ) ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΩΣΟΥΝ .

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ 3 ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ 2 JCB ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ . ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΥΒΙΚΑ ΘΑ “ΧΑΘΟΥΝ” ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ !!! ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ;

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΜΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΥΔΡΙ.

Απευθυνόμαστε προσωπικά στον Δήμαρχο αλλά και σε ΟΛΟΥΣ τους δημοτικούς συμβούλους να μεριμνήσουν ΤΩΡΑ για την πλήρη αποκατάσταση όλων όσων ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν…!!!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ !!!!!
Στο τέλος της ημέρας οι ευθύνες όλων μας θα ΕΙΝΑΙ προσωποποιημένες . Οι καλές προθέσεις οφείλουν να μετουσιωθούν σε καλά αποτελέσματα !!!

Λευκάδα 7 Μαρτίου 2016 Για την Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας

Ο Πρόεδρος                                                      Ο Γραμματέας
Γράψας Νίκος                                               Καββαδάς Άγγελος

Προηγουμενο αρθρο
Υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Αποκριάτικο φαρομανητό από την Αγιομαυρίτικη Παρέα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.