HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ άμμος του Αϊ Γιάννη μας αποχαιρέτησε!

Η άμμος του Αϊ Γιάννη μας αποχαιρέτησε!

Η άμμος που είχε εναποτεθεί πέρυσι το καλοκαίρι στην παραλία του Αϊ Γιάννη μας αποχαιρετά όπου να’ναι. Στο επίμαχο μάλιστα σημείο, στο σημείο που πάσχει η περιοχή, η πληγή άνοιξε για τα καλά.
Και ναι μεν η φύση κάνει τη δουλειά της αλλά και η δουλειά που έγινε πέρυσι με την προσάμμωση δεν ήταν η καλύτερη.

Είχε γράψει συνεργάτης της σελίδας στις 5 Ιουλίου 2016 «Έγινε προσάμμωση στον Αϊ Γιάννη ή η άμμος σκορπίστηκε εδώ κι εκεί;»

Δεν είμαστε ούτε μάντεις, ούτε κακοπροαίρετοι. Είχαμε αναρωτηθεί τότε βασιζόμενοι σε μια απλή μελέτη (τέλος 2ης σελίδας) που είχε γίνει για να αντιμετωπιστεί η διάβρωσης στην περιοχή και να δωθεί η άδεια για την μεταφορά της άμμου. Η μελέτη προέβλεπε ότι απαιτούνταν 10 χιλιάδες κυβικά άμμου. Τόσα ακριβώς μεταφέρθηκαν. Προέβλεπε ακόμα: η άμμος να τοποθετηθεί σε μια περιοχή 190 μέτρων και σε βάθος 35μ..
Στην πραγματικότητα η άμμος σκορπίστηκε σε υπερδιπλάσια έκταση (500μ) και σε βάθος 13μ. με αποτέλεσμα η πάσχουσα περιοχή μόλις που να κρυφτεί. Έτσι όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, με τον κυματισμό της θάλασσας η άμμος πήρε το δρόμο για την αμμόγλωσσα -η οποία αυξάνεται και σε μήκος και σε πλάτος.

Αυτό είναι ένα απλό σχεδιάγραμμα για το σημείο και το βάθος που έπρεπε να εναποτεθούν τα 10χιλ. κυβικά της άμμου, με βάση τη μελέτη
Κάπως έτσι απλώθηκε η άμμος.

«Με βάση την κοινή λογική και τα απλά μαθηματικά, με το άπλωμα της άμμου που έγινε, δεν αντιμετωπίστηκε η διάβρωση. Μάλλον η άμμος σκορπίστηκε εδώ κι εκεί, ώστε προσωρινά και οπτικά να μην μείνει κανένας δυσαρεστημένος, αλλά στην ουσία έγινε μια τρύπα στο νερό.»

Αυτό είχε γραφτεί από αυτήν την ιστοσελίδα τον Ιούλιο του 2016 και με μεγάλη μας λύπη επιβεβαιωνόμαστε από το αποτέλεσμα 8 μήνες μετά.

Η προσάμμωση δεν λύνει οριστικά κανένα πρόβλημα διάβρωσης. Είναι μια διαδικασία φυσική και χρειάζεται να επαναλαμβάνεται, στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται άλλα τεχνικά μέσα. Θα μπορούσε όμως, αν η ποσότητα της άμμου έπεφτε στο σωστό σημείο και στο σωστό βάθος, το σημερινό αποτέλεσμα να έρθει μετά από 2 ή 3 χρόνια και όχι μετά από 8 μήνες.

Προηγουμενο αρθρο
Βόνιτσα
Επομενο αρθρο
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα ((24/3) διαβούλευση στη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.