HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ «Αναφορά στον Σπύρο Ασδραχά» στο αφιέρωμα των Ιστορικών

Η «Αναφορά στον Σπύρο Ασδραχά» στο αφιέρωμα των Ιστορικών

Του Δημήτρη Σπ. Τσερέ

Κυκλοφόρησε ο 31ος τόμος του περιοδικού Τα Ιστορικά, που περιέχουν ένα εκτενές αφιέρωμα στον συμπολίτη μας ιστορικό Σπύρο Ασδραχά. Αυτό το μικρό αντίδωρο των Ιστορικών στον Σπύρο Ασδραχά προέκυψε από τις συνδυασμένες προσπάθειες φίλων, ομοτέχνων και μαθητών του με διαφορετικές αφορμές.

Ειδικότερα:
Στις 7 Αυγούστου 2014, ο Σπύρος Ασδραχάς τιμήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων της 2ης Έκθεσης Βιβλίου, που οργανώθηκε από το Επαγγελματικό Σωματεϊο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.Β.Ε), στην παραλία του λιμένα της Λευκάδας. Στην τιμητική εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης και παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας, χαιρετισμό απηύθυναν ό δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Αραβανής και ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Λευκάδας πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης. Μίλησαν για το έργο του τιμώμενου ο Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, ο Δημήτρης Τσερές, η Σεβαστή Λάζαρη και ο Δημήτρης Αρβανιτάκης.

Στις 29 Νοεμβρίου 2014, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου του Υπομνήσεις. Ιστορικότροπα σημειώματα (Θεμέλιο, 2014) οργανώθηκε στην Αθήνα, στη Στοά του Βιβλίου, ημερίδα από τις εκδόσεις Θεμέλιο, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Τα Ιστορικά. Στην εκδήλωση αυτή, που έφερε τον τίτλο του αφιερώματος του περιοδικού, δηλαδή «Αναφορά στον Σπύρο Ασδραχά», διαβάστηκε ο παρακάτω χαιρετισμός του Σπύρου Ασδραχά:

424

Αγαπητέ παλιέ μου φίλε Θόδωρε, σ’ ευχαριστώ για τη σύναξη που θέλησες να γίνει σήμερα. Άννα και Πόπη, που οργανώσατε αυτή τη σύναξη, σας ευχαριστώ και σας, καθώς και όσους δέχτηκαν να αναφερθούν στα γραφτά μσν. Και βέβαια όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ παρακινούμενοι από μια φιλότητα που μας έχει σε διαφορετικές στιγμές και με διαφορετικές αιτίες συνδέσει.

Είναι φυσικό από τις ομιλίες που θ’ ακολουθήσουν να λείπει το κιαρο-σκούρο, δηλαδή οι σκιές εκείνες που δίνουν στο φως τη λάμψη του ή την αργοσβήνουν. Ίσως έρθει μια μέρα, που δεν θα την προφτάσω, όπου κάποιοι θα μιλήσουν για τα λάθη και για τις αστοχίες μσυ. Λυπάμαι που δεν βρίσκομαι ανάμεσά σας, αλλά σκέφτομαι ότι και να μπορούσα να είμαι κοντά σας δεν θα το ήθελα. Και τούτο για να μην πουν για μένα ό,τι ειπώθηκε για ένα καθηγητή τής Ιονίου Ακαδημίας, πώς δηλαδή ήθελε να πεθάνει κρεμασμένος για να δει το ξόδι του.

Και πάλι δεχτείτε τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες και καλά ξετελέματα, έστω και χωρίς ένα ποτήρι κρασί που θα εύφραινε τις καρδιές σας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Θανάσης Μελάς, ενώ για το έργο και τις επιστημονικές και πολιτικές παρεμβάσεις του Σπύρου Ασδραχά μίλησαν οι Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Θεοτοκάς, Νίκος Κοταρίδης, Ελευθερία Ζέη, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Βαγγέλης Πρόντζας, Ρόδη Σταμούλη, Νίκος Καραπιδάκης και Αντώνης Λιάκος. Στις δύο συνεδρίες προέδρευσαν ο Ηλίας Νικολακόπουλος, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ, και ο Νίκος Φίλης, διευθυντής της εφημερίδας Η Αυγή. Ακολούθησε προβολή αποσπασμάτων από συνέντευξη του Σπύρου Ασδραχά με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη και τον Αντώνη Λιάκο, την οποία έχει κινηματογραφήσει ο Ηλίας Γιαννακάκης.

Στις σελίδες του αφιερώματος των Ιστορικών (όπως μπορείτε να δείτε και στον σκαναρισμένο πίνακα περιεχομένων του περιοδικού, που παραθέτουμε), δημοσιεύονται οι εισηγήσεις των ομιλητών στις δύο αυτές εκδηλώσεις και ακολουθούν δύο βιβλιοκρισίες, που αναφέρονται στις Υπομνήσεις: της Λίζυς Τσιριμώκου από την εφημερίδα Το Βήμα (19 Οκτωβρίου 2014) και του Θανάση Βασιλείου από την εφημερίδα Η Καθημερινή (26 ‘Οκτωβρίου 2014).

Αναδημοσιεύεται επίσης ή συνέντευξη, την οποία πήραν από τον Σπύρο Ασδραχά η Άννα Ματθαίου και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, στις 14 Νοεμβρίου 2014, στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη. ‘Η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2014 από τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», στην εκπομπή των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας «Η Ιστορία στο Κόκκινο», την οποία επιμελείται ο Ηλίας Νικολακόπουλος, και δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στα «Ενθέματα» της εφημερίδας Η Αυγή.

clip_image002

clip_image002

Προηγουμενο αρθρο
Η Κορίνα Πολίτη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου
Επομενο αρθρο
Του Αγίου Βαλεντίνου λέμε σ’ αγαπώ με μουσική

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.