HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ απομάκρυνση του περίπτερου της κεντρικής πλατείας εμφάνισε ένα «θησαυρό»! (ανανέωση)

Η απομάκρυνση του περίπτερου της κεντρικής πλατείας εμφάνισε ένα «θησαυρό»! (ανανέωση)

Νωρίς χτες το πρωί ένα συνεργείο, παρουσία αρχαιολόγου, καθάρισε το χώρο που ήταν «στημένο» το περίπτερο της κεντρικής Πλατείας. Αφαίρεσε τα παλιά τσιμέντα, πέτρες και ότι άλλο άχρηστο υπήρχε. Η περιοχή είναι πλέον έτοιμη για πλακόστρωση.

DSCN7296

Το καθάρισμα της περιοχής έγινε αφορμή να εμφανιστεί ένα κομμάτι από το παλιό πλακόστρωτο. (Το περίπτερο πρωτολειτούργησε το 1923.) Ίδιο με αυτό που είχαν παλιά τα σοκάκια της Λευκάδας. Τα θυμούνται πολύ καλά οι κάπως μεγαλύτεροι. Ενδεχομένως ακόμα παλιότερα, να είχε το ίδιο και η πλατεία.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’80 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα όμορφα καλντερίμια καταστράφηκαν όλα. Ήταν η εποχή του τσιμέντου και της λατρείας της πλάκας Άρτας. Ήταν η εποχή που αυτό το νησί βιαζόταν να γίνει πλούσιο και με τη νοοτροπία της εποχής, το τσιμέντο ήταν το υλικό που ενδείκνυτο.

Κανένας δεν σκέφτηκε να συντηρήσει κάποιο κομμάτι, και γιατί όχι, έναν ολόκληρο δρόμο. Εκτός από την ομορφιά, την ξεχωριστή τεχνοτροπία, θα παρουσίαζε τη συνέχεια της πόλης μέσα στο χρόνο. Όπως θυμάται ο Νίκος Βαγενάς, σε κάποια τέτοια σοκάκια υπήρχαν χαραγμένες οι αυλακιές που αφήναν με τη συχνή χρήση, οι σιδερένιες ρόδες των κάρων.

Φωτογραφία της Καίτης Κακαβούλη από την οδό Σταύρακα Πανάδα
Φωτογραφία της Καίτης Κακαβούλη από την οδό Σταύρακα Πανάδα

Το μόνο που υπάρχει σήμερα, είναι το εκπληκτικό πλακόστρωτο μπροστά στον Παντοκράτορα. Γίνομαι θηρίο κάθε φορά που, ενώ είναι σχεδόν περιφραγμένο με αλυσίδες, μηχανάκια και ποδήλατα ανεύθυνα το διασχίζουν, και το χρησιμοποιούν σαν πάρκινγκ.

DSCN7301

Χτες έμαθα ότι υπάρχει ένα ακόμα δρομάκι με ελάχιστο πλακόστρωτο, και σχεδόν κατεστραμμένο. Είναι ένα αδιέξοδο δρομάκι που ξεκινά από το πεζοδρόμιο δίπλα στην τράπεζα Alpha bank. Θα μπορούσε κάλλιστα να συντηρηθεί και να παραμείνει. Δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να βρεθεί τεχνίτης και προπαντός διάθεση.

DSCN7302

Βιολέττα Σάντα

6/3: Μόλις σήμερα ανακαλύψαμε κατά τύχη σε κάποιο παλιό βιβλίο την παρακάτω εικόνα. Πρέπει να είναι τραβηγμένη μεταξύ του 1977 και 1979 συμπεραίνοντας από την έκδοση του βιβλίου. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε όμως ποιος δρόμος της Λευκάδας είναι.

DSCN7370

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: Το διαμάντι του Ιονίου
Επομενο αρθρο
Γενική Συνέλευση στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών

1 Σχόλιο

  1. Μαρια Σ.
    5 Μαρτίου 2015 at 22:07 — Απάντηση

    Για το αθλιο περιπτερο της Παναγιας εσοδειων ουτε κουβεντα?? Μπροστα σ αυτο το ωραιο μνημειο-που ειναι καθε μερα ανοιχτο,χειμωνα καλοκαιρι- δεσποζει η προχειροτητα ενος περιπτερου. Δεν θα φυγει και αυτο το τελευταιο κ.δημαρχε να αναδειχθει το μνημειο?? Δεν στηθηκε ενα στην ανατολ.παραλια?? Γιατι δεν το μετακομιζετε σ αυτο το νεο χωρο,ν αναπνευσει η εκκλησια?? Τι εμποδια υπαρχου?? Πολλα τα ερωτηματα..Πραξεις δημαρχε..πραξεις!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.