HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αγίου Πέτρου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Αγίου Πέτρου

Ανεβαίνοντας το δρόμο από   Βασιλική   προς   Άγιος Πέτρο,  στην είσοδο του χωριού,  θα αντικρίσει ο επισκέπτης  ένα διώροφο κτίριο. Είναι το Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας Αγίου Πέτρου, το οποίο μετά από πολλές προσπάθειες κοινοταρχών, χτίστηκε, πριν αρκετά χρόνια στο χωριό μας και  τώρα χρειάζεται άμεση συντήρηση.

Στη μικρή του αυλή  είναι   έχουν  στηθεί – επί Δημαρχίας Μάκη Μελά- δυο προτομές: Η πρώτη, δεξιά του Άγγελου  Σπυρογιάννη  Βλασσόπουλου  (1918- 1944)  αντιστασιακού  νέου, ο οποίος εκτελέστηκε  σε ηλικία   26 χρόνων    από τους Γερμανούς κατακτητές στην Καισαριανή  και η δεύτερη, αριστερά  του Νίκου Γεωργίου  Κατηφόρη (1903 – 1967) ενός μεγάλου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα του μεσοπολέμου,  γνωστού στο πανελλήνιο.

  Στον πρώτο όροφο  του κτιρίου στεγάζεται  η Δημοτική Βιβλιοθήκης του χωριού, η οποία ιδρύθηκε πριν   αρκετά χρόνια  με βιβλία της λέσχης Αγροτοπαίδων του χωριού ως συνέχεια της προπολεμικής βιβλιοθήκης που ο Σύλλογος Πρωτοπορία είχε δημιουργήσει αλλά και προσφορές   προσώπων που η αγάπη τους  για το  χωριό τους οδηγούσε  και τους οδηγεί ακόμα  σε τέτοιες   εποικοδομητικές ευγενείς πράξεις.

Στη μεγάλη αίθουσα του ορόφου  οι τέσσερις τοίχοι της  έχουν ράφια που φιλοξενούν ένα μεγάλο  πλήθος βιβλίων.

Λογοτεχνικά, ιστορικά, γεωργικά, θεατρικά, αστυνομικά, περιοδικά  και εγκυκλοπαίδειες, που  καρτερούν υπομονετικά  τους επισκέπτες να τα ζητήσουν, να τα μελετήσουν,   για να  ικανοποιήσουν τις πνευματικές τους ανησυχίες, να ταξιδέψουν με τη βοήθειά τους  στα πέρατα του κόσμου, να ψυχαγωγηθούν και έπειτα να τα επιστρέψουν για να τα πάρουν κάποιοι άλλοι. Ένας μεγάλος άνθρωπος των γραμμάτων έγραψε κάποτε ότι: «το κάθε βιβλίο είναι  ένα ανοικτό παράθυρο από το οποίο μπορούμε να δούμε όλον τον κόσμο».

Ο χώρος ασφυκτικά γεμάτος  και πολλά βιβλία είναι επάνω στους πάγκους ή ποστιασμένα στο δάπεδο, όπως οι φωτογραφίες το βεβαιώνουν. Πιστεύω ότι είναι καιρός να γίνει επέκταση της βιβλιοθήκης σε χώρους που το οίκημα της Ξεροπλαγιάς διαθέτει ή τέλος  στο κτίριο της αγοράς που έχει στην  κατοχή του ο Δήμος Λευκάδας.

    Η βιβλιοθήκη του Αγίου Πέτρου είναι ανοικτή καθημερινά 5  έως 8 το απόγευμα,  Χειμώνα-  Καλοκαίρι  και ο υπεύθυνος αυτής,  Ζώης Κ.  Μαργέλης  πάντα  πρόθυμα και ευγενικά  υποδέχεται, πληροφορεί και εξυπηρετεί  τους επισκέπτες.

    Θ.Μ

Προηγουμενο αρθρο
Νέο θλιβερό ρεκόρ με 882 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας - ένα ακόμα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Δρομολογείται το άνοιγμα της ΜΕΘ στην Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.