HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ ΕΛΜΕ Λευκάδας για τα Μουσικά Σχολεία

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας για τα Μουσικά Σχολεία

Για τα Μουσικά Σχολεία

Η ΕΛΜΕ Λευκάδας στηρίζει τον αγώνα των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων των Μουσικών Σχολείων ανά την Ελλάδα για την απόσυρση της παραγράφου 5 του άρθρου 40 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘ με τίτλο «Συνέργιες Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις». Παράλληλα καλούμε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των Μουσικών Σχολείων.

Η απόπειρα του Υπουργείου να αλλάξει την νομοθεσία σχετικά με τα Μουσικά Σχολεία εύλογα δημιουργεί ερωτήματα.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί επιλέγεται η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για αυτές τις αλλαγές οι οποίες δεν λύνουν τα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τα Μουσικά Σχολεία δεν έχει γίνει διαγωνισμός για την εκπόνηση Μουσικών Σχολικών Εγχειριδίων και η επιλογή τους γίνεται από τους εκάστοτε εκπαιδευτικούς η δε αγορά τους από τους μαθητές, αντί να διανέμονται δωρεάν. Το κυριότερο όμως είναι τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς Γενικής Παιδείας αλλά κυρίως σε Μουσικούς, με αποτέλεσμα είτε να δημιουργούνται κενά είτε να καταργούνται στην πράξη τα ατομικά μαθήματα και να μετατρέπονται σε ομαδικά. Ειδικότερα το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας σήμερα 3/12/2018 έχει ανάγκη για άλλους 19 εκπαιδευτικούς για την πλήρη στελέχωσή του, χωρίς να υπολογίζουμε ότι κάποιες, λίγες έστω, επιλογές οργάνων από τους μαθητές ακυρώθηκαν επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος εκπαιδευτικός για αυτές.

Το δεύτερο ερώτημα που δημιουργείται είναι ως προς την επιλογή του ΥΠΕΘ η αλλαγή να γίνει με την μορφή τροπολογίας, δηλαδή στα μουλωχτά, χωρίς αιτιολογική έκθεση και χωρίς διαβούλευση. Μια απαράδεκτη πρακτική την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί, παρ’ όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των αλλαγών, δεδομένου ότι δημιουργούν πολλές ασάφειες. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο, διότι δεν έχει καμία σημασία από μέρους μας να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, δηλαδή να αναλύσουμε γραμμή – γραμμή τις αλλαγές, όσο η κυβέρνηση δεν δίνει επίσημες απαντήσεις στο κεντρικό ερώτημα για το ποιος είναι ο στόχος των αλλαγών αυτών. Οι απαντήσεις σε αυτά θα μπορούσαν να δοθούν εφόσον το νομοσχέδιο μπει σε διαβούλευση.
Να γίνει ξεκάθαρο: εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυτή! Το επιχείρημα ότι είναι μία «αθώα» αλλαγή με στόχο το νοικοκύρεμα της νομοθεσίας, την ίδια ώρα που δεν νοικοκυρεύεται η νομοθεσία που στέλνει 10 χρόνια φυλακή μια καθαρίστρια για ένα πλαστό απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου, για εμάς είναι μόνον στάχτη στα μάτια!

Απαιτούμε:
Να αποσυρθεί οριστικά η §5 του άρθρου 40 του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας! Οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο να γίνει μόνον μετά από διαβούλευση!

Να γίνουν άμεσα διορισμοί μουσικών στα Μουσικά Σχολεία σε οργανικές θέσεις ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων!

Η διδασκαλία των μουσικών οργάνων να είναι ατομική!

Να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μουσικών σχολικών εγχειριδίων, που να μοιράζονται δωρεάν στους μαθητές!
Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των Μουσικών Σχολείων σε κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό!
Ενεργοποίηση του νόμου και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση αναγνωρισμένων πτυχίων στην Ευρωπαϊκή Μουσική (Ειδικό Αρμονίας), τη Βυζαντινή Μουσική και τα Παραδοσιακά Όργανα στο πλαίσιο λειτουργίας της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Λάδι Ιεράπετρας από... χρυσό! Πουλήθηκε 1.020 ευρώ το λίτρο, στην Ολλανδία
Επομενο αρθρο
Έναρξη Χριστουγεννιάτικου bazaar του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικιάνας «Οι Σκάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.