HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ εννιάμηνη λειψυδρία στον Καστό απειλεί πλέον την υγεία των κατοίκων του

Η εννιάμηνη λειψυδρία στον Καστό απειλεί πλέον την υγεία των κατοίκων του

Τα νησιά του Καλάμου και του Καστού υδροδοτούνται από γεώτρηση που υπάρχει στο Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας. Το νερό μεταφέρεται με υποθαλάσσιους αγωγούς στο κεντρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στον Αγ. Κωνσταντίνο του Καλάμου και από εκεί τροφοδοτούνται τρεις δεξαμενές στον Κάλαμο και μία στον Καστό.

Από το χειμώνα ακόμη στα σπίτια του Καστού πού είναι χτισμένα στα ψηλότερα σημεία του οικισμού δεν έφθανε ούτε σταγόνα νερού. Το πρόβλημα γνωστό στις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και στον δήμαρχο κ. Καλό προσωπικά με ενημερώσεις του από μέρους των αιρετών εκπροσώπων του Καστού αλλά και απλών συνδημοτών …

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος της Λευκάδας «κατάφερε» να υπογράψει σύμβαση με εργολάβο για εργασίες συντήρησης, επισκευής και έλεγχο του δικτύου ύδρευσης των δύο Δ.Ε. Καλάμου και Καστού συνολικού ποσού =15.802,56= ευρώ μόλις πριν λίγες ημέρες. Ήτοι στις 03/08/2020 με την το αρ. πρωτ. 13042/2020 συμφωνητικό.

Σύμφωνα με αυτό ο εργολάβος έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί καθημερινό έλεγχο στη στάθμη των δεξαμενών ύδρευσης, των χλωριωτών των δύο νησιών …

Αντίθετα είναι απορίας άξιο ότι, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, ο εργολάβος έχει υποχρέωση ελέγχου των αντλιοστασίων και επισκευής των βλαβών του δικτύου μόνο του Καλάμου και όχι του Καστού (!)

Προσωπικά δεν γνωρίζουμε ούτε γιατί εξαιρέθηκε ο Καστός από την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών αυτών ούτε εάν υπάρχει δεύτερη σύμβαση που να καλύπτει και να αφορά τον Καστό.

Εκείνο που με βεβαιότητα ξέρουμε είναι ότι μετά από δύο έγγραφες ερωτήσεις μας στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου ο δήμαρχος κ. Καλός, αφού ανέφερε ότι γνωρίζει το οχτάμηνο πρόβλημα λειψυδρίας του Καστού έχει προσωπικά επιληφθεί και συνεργείο δύο-τριών υδραυλικών με τη βοήθεια τσάπας και την επίβλεψη της προϊσταμένης της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Παπαρίζου θα μετέβαινε στον Καστό στις 13 Αυγούστου για να επισκευάσει το σύνολο των βλαβών, να καθαρίσει τον αγωγό και σε κάθε περίπτωση να αποκαταστήσει την υδροδότηση του οικισμού.

Τη … θυσία αυτή μάλιστα ο κ. Δήμαρχος θα την έκανε για χάρη των Καστιωτών παρότι οι εργασίες αποκατάστασης προβλεπόταν να διαρκέσουν, όπως είπε, τέσσερις ίσως και πέντε ημέρες και ενώ παράλληλα … περισσεύουν και τα προβλήματα υδροδότησης στο νησί της Λευκάδας (!)

Τέλος Αυγούστου και ο Καστός μετρά πλέον εννέα μήνες χωρίς σταγόνα νερό. Το χειρότερο όλων, αιρετοί, υδραυλικοί, τσάπα, υπηρεσιακοί παράγοντες εξαφανισμένοι. Κανείς δεν διαθέτει ούτε καν τη στοιχειώδη ευθιξία με κάποια έστω ανακοίνωση να πληροφορήσει τους απελπισμένους κατοίκους του Καστού για το τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί και πότε.

Ο δήμαρχό μας κ. Καλός μάλιστα μάλλον επέλεξε να τους περιπαίξει αφού αντί ενημέρωσης μας στέλνει … χαιρετίσματα με αναρτήσεις του σχετικά με τα … εγκαίνια του σιντριβανιού της πλατείας Μαρκά…

Η επί εννέα μήνες παντελής έλλειψη νερού εγείρει πλέον και ζητήματα υγείας των Καστιωτών και επομένως θα περιμέναμε ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας θα παρέμβει αυτεπαγγέλτως ώστε επιτέλους αν κάποιοι είναι ανεπαρκείς, ανίκανοι ή αδιάφοροι να διασφαλίσουν στους πολίτες τους το βασικό αυτό αγαθό, κάποια στιγμή οφείλουν να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη Ρεκατσίνα
πρώην Δήμαρχος Καρυάς
Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας
με το συνδυασμό «δίαυλος»

Προηγουμενο αρθρο
Περί Λευκάδας και άλλων τινών
Επομενο αρθρο
Μεγανήσι: Το αγαπημένο αραξοβόλι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.