HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ επέλαση του Ιανού στην Λευκάδα – πλημμύρες στη Βασιλική

Η επέλαση του Ιανού στην Λευκάδα – πλημμύρες στη Βασιλική

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κυκλώνας Ιανός αυτή τη στιγμή -Παρασκευή μεσημέρι.

Όπως πληροφορούμαστε στην Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα,  έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές, ενώ αλώβητη παραμένει η Κέρκυρα. Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης.

Στη Λευκάδα έκτος τις νότιες περιοχές, το φαινόμενο δείχνει να εξελίχτηκε σχετικά «ομαλά» μέχρι αυτή τη στιγμή- και ήταν μάλλον και αναμενόμενο. Βέβαια οι βροχές συνεχίζονται και ίσως βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, πράγμα που απευχόμαστε.

Σύμφωνα με  πληροφορίες που έχουμε -για το υπόλοιπο νησί- έχουν  βυθιστεί σκάφη, ενώ έπεσαν δέντρα και κολώνες του ΟΤΕ,  της ΔΕΗ και σημειώθηκαν  κατολισθήσεις.

Πλημμύρες στη Βασιλική
Όπως αναφέρει το www.protothema.gr: «Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.»

Όπως μας δήλωσαν  κάτοικοι στη Βασιλική, από το Κέντρο Υγείας μέχρι το λιμάνι έχει γίνει λίμνη.  Ελπίζουν να κοπάσει η βροχή γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει ανέβει και μπαίνει νερό  στα ισόγεια -μέχρι 5 πόντους- από τα φρεάτια του Δήμου, των αποχετεύσεων και  των όμβριων. Η εκτόνωση των νερών προς τη θάλασσα κόβεται από φραγμένη σούδα  και από τον οχετό όμβριων   πίσω από την Αστυνομία.

Θυμίζουμε για την ιστορία πως η Βασιλική είχε πλημυρίσει το 2017 και το 2018. Είναι προφανές πως μέχρι σήμερα δεν λύθηκαν τα προβλήματα που προκαλούσαν τις πλημμύρες. Σήμερα το νερό πλημμύρισε ξανά σπίτια και καταστήματα. Η πυροσβεστική ανέσυρε ένα αυτοκίνητο από χαντάκι χωρίς ευτυχώς θύματα.

Το Σχολείο της Βασιλικής
Προηγουμενο αρθρο
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Βαγγέλης Βεργίνης
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Λιμεναρχείου για -έκτακτα καιρικά φαινόμενα

1 Σχόλιο

  1. μαστριγιωργης
    18 Σεπτεμβρίου 2020 at 19:50 — Απάντηση

    Λοιπον για να τελειωνουμε. Η δημοτικη,περιφερειακη και ο λαλιστατος βουλευτης κανονισαν ολα τα ξωκκλησια(δεν εχω τιποτα με το θεο) και τα εργα ζωης τ αφησαν για οποτε βρεξει. Προσεξτε καλα γιατι στα χωρια δεν παιζουμε και ξερουμε να τιμωρουμε τους αδιαφορους. Γεμισε το διαδικτυο βασιλικη απ την αναποδη. Χτισανε ενα σκολειο και κατι μαντρες και κλεισανε τα νερα απο μεσα. Φτιαξανε λιμανι ψηλοτερα απ τους δρομους. Προσεξτε καλα κι οχι αλλες φωτογραφιες. θα σας χαμογελαμε αλλα θα σας γελαμε..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.