HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ ιστορία ενός κτιρίου στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας

Η ιστορία ενός κτιρίου στην Κεντρική Πλατεία της Λευκάδας

Στη φωτογραφία εικονίζεται η κεντρική πλατεία της Λευκάδας και μέρος του πεζόδρομου. Θα παρουσιάσουμε παρακάτω την ιστορία ενός κτιρίου της εικόνας από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα μέχρι της μέρες μας.

Στο δεξιά της εικόνας βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στα αριστερά το δεύτερο κτίριο που εικονίζεται, ήταν το τρίπατο αρχοντικό της οικογένειας Βαλαωρίτη. Κάηκε ολοσχερώς μαζί με όλο το οικοδομικό τετράγωνο το 1943.

Η κεντρική πλατεία και το παζάρι σε χαρακτικό των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα.

Θα παρουσιάσουμε σήμερα την ιστορία του πρώτου στα αριστερά χαμηλού κτιρίου.

Πριν από αυτό το χαμηλό κτίριο στο ίδιο σημείο υπήρχε άλλο -για το οποίο δυστυχώς δεν έχουμε εικόνα- που χρησίμευε ως Διοικητήριο. Ενετοί, Γάλλοι και Άγγλοι μέχρι το 1825 από εκείνο το οίκημα διοίκησαν το νησί. Πιθανότατα, όπως αναφέρει ο Ροντογιάννης στην Ιστορία του, το διοικητήριο εγκαταλείφτηκε μετά τον σεισμό του 1825 και οι Άγγλοι οικοδόμησαν το 1830 -1835 νέο Διοικητήριο, που στεγάστηκε στην πλατεία Ιων. Ζαμπελίου. Πρόκειται για το παλαιό Γυμνάσιο δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ.

Το κτίριο του Διοικητηρίου είτε εξ αρχής είτε μετά τους Ενετούς ανήκε στην οικογένεια Πετριστόπουλου. Μετά πέρασε στην οικογένεια Βαρζέλη.

Το χαμηλό κτίριο με τις ξύλινες κολώνες της φωτογραφίας ήταν το Ξυλεμπορικό κατάστημα Σταμπόγλη.

Το 1880 πουλήθηκε στον Λευκαδίτη έμπορο Παν. Θερμό και οικοδομήθηκε το όμορφο νεοκλασικό κτίριο που στέγασε τη Λέσχη «Ομόνοια». Η λέσχη ομόνοια χτίστηκε το 1904.

Στις λέσχες και ιδίως στην «Ομόνοια» γίνονταν επίσημοι και λαμπροί χοροί, στους οποίους οι οικονομικά ισχυροί της πόλης διασκέδαζαν κάνοντας παράλληλα επίδειξη του πλούτου τους -σε φορέματα και κοσμήματα- και των χορευτικών τους επιδόσεων στους ευρωπαϊκούς χορούς.

Το 1919-1920 πουλήθηκε από τους κληρονόμους Θερμού στον γιατρό Περικλή Σημέτα. Κάηκε ολοσχερώς το 1942 κατά την ιταλική κατοχή, όπως και το αρχοντικό του Βαλαωρίτη καθώς και το επόμενο κτίριο της Πλατείας στα αριστερά,  η οικία Ψωμά.

Στο χώρο που καταλάμβανε η Λέσχη Ομόνοια χτίστηκε στη συνέχεια το οικοδόμημα που στέγασε για πολλά χρόνια τη Νομαρχία και υπάρχει μέχρι σήμερα.

1972
Το ίδιο κτήριο σήμερα
Προηγουμενο αρθρο
Καλωσορίζοντας την πρώτη μέρα της Άνοιξης
Επομενο αρθρο
Πολυτελής αφθονία υποκρισίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.