HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ κακοκαιρία «Ιανός» θα σαρώσει τη χώρα για τρεις μέρες: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Η κακοκαιρία «Ιανός» θα σαρώσει τη χώρα για τρεις μέρες: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Χάρτη με τις περιοχές όπου θα χτυπήσει η νέα κακοκαιρία δημοσιεύει στην πρόβλεψή του για τον καιρό ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/9, ο Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει ότι η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία.

Οπως εξηγεί, στον χάρτη που παραθέτει είναι οι περιοχές «που θα επηρεαστούν από την τριήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη το απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών».

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, «η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου».

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί, και τονίζει ότι, πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, ο μετεωρολόγος εφιστά την «προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

Χοντρικά αυτές είναι οι περιοχές (εικόνα) που θα επηρεαστούν από την 3ήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/09.

Κύρια χαρακτηριστικά του ΙΑΝΟΥ θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι  καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Καιρός: Τα 4 σενάρια για τον Μεσογειακό Κυκλώνα
Σχετικά με τον Μεσογειακό Κυκλώνα, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει:

• Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09:

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ΙΑΝΟΣ θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Απόστολος Κάτσενος: ο δάσκαλος, ο ιεροψάλτης, ο οικογενειάρχης!
Επομενο αρθρο
Έναρξη εγγραφών στις Σχολές της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.