HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΗ Μονή του Ασώματου Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Η Μονή του Ασώματου Αρχαγγέλου Μιχαήλ


Η Μονή του Ασώματου Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται στην Βαυκερή. Όπως όλα τα μοναστήρια της Λευκάδας είναι κτισμένη σε μια περιοχή μοναδικού κάλλους.

Λίγο πριν φτάσουμε στην Βαυκερή, για την ακρίβεια στο σημείο που βρίσκεται η ονομαστή βρύση του χωριού, στρίβουμε δεξιά. Στο μοναστήρι μας οδηγεί ένας ασφαλτοστρωμένος άλλα στενός δρόμος σε μια απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

Η διαδρομή αυτή την εποχή είναι μαγευτική, τόσο, που είναι εύκολο να αφήσεις το μυαλό σου να κάνει όσους συνειρμούς θέλει. Αν για λίγο ξεχάσεις ότι βρίσκεσαι σε νησί, εύκολα μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου σε κάποιο ονομαστό χωριό της Ηπείρου. Λίγο παραπέρα όμως από το χωριό της Βαυκερής αγναντεύεις θαυμάσια την θάλασσα και τα Πριγκιποννήσια στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού.

Ο χώρος που είναι κτισμένο το μοναστήρι είναι μια κατάφυτη κοιλάδα. Ένας ολόκληρος μοναστηριακός οικισμός εμφανίζεται μπροστά σου μόλις περάσεις την πόρτα, πελώρια κυπαρίσσια δίπλα στο καθολικού του μοναστηριού, οργιώδης βλάστηση, πέτρινη τοίχοι, απομεινάρια κάποιας ένδοξης για το μοναστήρι εποχής. Η Μονή Ασωμάτων πρέπει να ήταν ένα από τα πλέον πλούσια μοναστήρια και η παλιά του αίγλη είναι δύσκολο να κρυφτεί.

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης την ιστορία του μοναστηριού:
«Η Μονή του Ασωμάτου, δηλαδή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε το 16ο αι. από την πλούσια οικογένεια Κονιδάρη, από το διπλανό χωριό Βαυκερή.
Το μοναστήρι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, σε μια κατάφυτη κοιλάδα με πλούσια βλάστηση. Αν και ερειπωμένο πια, υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια του νησιού, με μεγάλη προσφορά στον τόπο και τον λαό του. Άκμασε ιδιαιτέρως το 18ο αι., επί Ενετών.
Ο αρχικός ναός ήταν μια μικρή μονόχωρη αίθουσα με σαμαρωτή ξύλινη στέγη και συμπληρωνόταν από μικρά χαμηλά κελιά. Το καθολικό του ναού έχει σημαντικές τοιχογραφίες, που χρονολογούνται μεταξύ 16ου – 17ου αι. και καλύπτουν όλο το ναό.
Τα ερειπωμένα κτίσματα γύρω από το καθολικό, δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, απομένουν σιωπηλοί μάρτυρες του περασμένου μεγαλείου της Μονής, που ανέδειξε σπουδαίες μορφές της τοπικής Εκκλησίας στα χρόνια της ακμής της, όπως τους Μητροπολίτες Μελέτιο και Παρθένιο Κονιδάρη.
Πανηγυρίζει στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται και άλλες ιερές ακολουθίες.»

Προηγουμενο αρθρο
Τα πλατάνια στην πλατεία της Βαυκερής
Επομενο αρθρο
Εθελοντικές δράσεις εξωραϊσμού του Αγίου Νικήτα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.